Προηγούμενη σελίδα

Συνεδρίαση 31 Μαρτίου - 1η Απριλίου 2006, Βουδαπέστη


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ



Work Group RESEARCH and work group urban issues

Agenda

Venue:

House of the Chamber of Hungarian Architects
Budapest, 2 Ötpacsirta street
Tel., fax: (00 36 1) 318 2944 - Email: [email protected]

Date:

Friday 31st March, 14.00-18.00

Dinner at BorLabor restaurant,19.30
Budapest, 7 Veres Pálné street

Saturday 1st April 2006 10.00-16.00

1.0 Introductions

1.1 Presentation by each participant
1.2 Practical information
1.3 Description of current work in each WG
1.4 Objectives of the Meeting

2.0 Review of ACE involvement in Research and of EU Programmes

2.1 European Council for Construction Research, Development and Innovation (ECCREDI)
2.1.1 History and impact of ECCREDI
2.2 European Construction Technology Platform (ECTP)
2.2.1 History of ACE involvement
2.2.2 Urban Issues
2.2.3 Quality of Life
2.2.4 Cultural Heritage
2.3 Framework Programmes of the EU – an overview
2.3.1 History of the Framework Programmes
2.3.2 Current negotiations on 7th FP

3.0 ECTP – Strategic Research Agenda (SRA)

3.1 Genesis of the SRA – ACE involvement
3.2 Relevance to the Profession – Relevance of the Profession on the SRA
3.3 Review of answers to SRA questionnaire
3.4 First debate on priorities

4.0 Research Priorities

4.1 Synthesis of debate under 3.4
4.2 Setting of priorities (from viewpoint of the architectural profession)
4.3 Next Steps and Timetable

5.0 Thematic Strategy on the Urban Environment

5.1 Review of published Strategy
5.2 Review of ACE response
5.3 Research needs that arise and how to include them in 7th FP

6.0 Any Other Business

7.0 Dates for next meetings

End of agenda



Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ΣΑΕ)
Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.) «Έρευνα» - «Research»
Εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος.
Έκθεση πρακτικών κοινής Συνάντησης Εργασίας, των δύο (2) ομάδων:
«Έρευνας» - «Research» και

«Πολεοδομικών Θεμάτων» - «Urban Issues»
Βουδαπέστη 31/3 και 1/4/2006


θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Επανεξέταση της συμμετοχής του ΣΑΕ σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας.
  2. Εκτίμηση της στρατηγικής και της θεματολογίας της «Έρευνας» μέσα στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κατασκευής και Τεχνολογίας» (Ε.Π.Κ.Τ).

    2α Αξιολόγηση των θεματικών - ερευνητικών προτεραιοτήτων όπως αυτές εμφανίζονται στο ερωτηματολόγιο που έχει εκπονηθεί και διανεμηθεί από την Ε.Π.Κ.Τ

  3. Καταγραφή των θεματικών προτεραιοτήτων του ΣΑΕ στην «Έρευνα», από τη σκοπιά του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος.
  4. Αξιολόγηση και στρατηγική ανάδειξης των πολεοδομικών θεμάτων.

Έκθεση πρακτικών.

Η συνάντηση των δύο (2) ομάδων εργασίας αποφασίστηκε να είναι κοινή διότι το κύριο ενδιαφέρον ήταν ο εντοπισμός και η προώθηση από μέρους του ΣΑΕ των θεματικών στόχων που αφορούν την έρευνα στο ευρύτερο αντικείμενο, της Αρχιτεκτονικής, της Πολεοδομίας, του Περιβάλλοντος και ειδικότερα αυτών που αφορούν την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά – οι πέντε (5) προταθείσες ερευνητικές ενότητες αναφέρονται στη συνέχεια.

Το ΣΑΕ έχει αναδείξει σε κεντρική του δράση και επιθυμεί σφόδρα και σωστά, τόσο την προώθηση αυτών των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων όσο και τη συμμετοχή του σε αυτά μέσω της δραστηριοποίησης των κρατών μελών. Γι’ αυτό και στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό του Γραμματέα Alain Sagne.

Στο ερωτηματολόγιο που διενεμήθη από το ΣΑΕ μέσα στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας» (Ε.Π.Κ.Τ), απάντησαν έξι (6) οργανώσεις-μέλη. Μεταξύ αυτών που απάντησαν ήταν και ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε επί του περιεχομένου του ερωτηματολογίου, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι, το ΣΑΕ και γενικότερα οι αρχιτέκτονες που αυτό εκπροσωπεί, ασχολούνται από ελάχιστα έως καθόλου με το αντικείμενο της «Έρευνας», με την ακαδημαϊκή της έννοια. Γεγονός που όπως ομολογήθηκε έχει λανθασμένα αφεθεί στην αποκλειστικότητα της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το ερωτηματολόγιο που εκπονήθηκε και διενεμήθη από την Ε.Π.Κ.Τ καθώς και οι ερευνητικές προτεραιότητες που αυτό θέτει, διαπιστώθηκε επίσης ότι, τόσο από την επεξεργασία του εκ μέρους του ΣΑΕ όσο και από τις απαντήσεις των οργανώσεών του, αυτό δεν ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προτεραιότητες της αρχιτεκτονικής όπως αυτές είχαν καταγραφεί όλ’ αυτά τα χρόνια από τον φορέα μας.

Εξάλλου, όπως και τονίσθηκε στη συνάντηση μας, το έργο της Ε.Π.Κ.Τ ( όπως έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συντονίζεται και οδηγείται από τη «κατασκευαστική βιομηχανία»

Παρ’ όλες αυτές όμως τις διαπιστώσεις, και σωστά κατά την εκτίμηση μου, αποφασίσαμε ότι το ΣΑΕ πρέπει να συμμετέχει και μάλιστα ενεργά στις δράσεις της Ε.Κ.Τ.Π. και να επηρεάσει όσο μπορεί όλα τα θέματα που άπτονται της αρχιτεκτονικής κοινότητας και της αρχιτεκτονικής γενικότερα.

Προτεινόμενες Ερευνητικές Εργασίες του ΣΑΕ για Συμμετοχή
στο «Έβδομο Πρόγραμμα Πλαισίου Έρευνας και Ανάπτυξης» (FP7)
«Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες»,
«Περιοχή Εστίασης Πολιτιστική Κληρονομιά»
(Focus Area Cultural Heritage - FACH)
μέσα από την «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κατασκευής και Τεχνολογίας»

Υπόβαθρο

Οι ακόλουθες πέντε (5) προτεινόμενες ερευνητικές ενότητες εργασίας του ΣΑΕ υποβλήθηκαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου στην «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κατασκευής και Τεχνολογίας» (European Construction and Technology Platform - ECTP, πρόεδρος, Petronille Eynaud de Fay, ομάδα Vinci και Roko Zarnic - Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα) - «Περιοχή Εστίασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (FACH), προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα: «Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες» του «7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας και Ανάπτυξης» - The 7th. European Framework Program for Research & Development (R&D)

Ήταν αποτέλεσμα της εκτεταμένης συζήτησης που είχαμε στην κοινή συνεδρίαση των Ομάδων Εργασίας «Έρευνα» και «Πολεοδομικά Θέματα» στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας με υπάλληλο της Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Έρευνα), το ΣΑΕ ενημερώθηκε ότι η «Περιοχή Εστίασης Πολιτιστική Κληρονομιά» (FACH) επρόκειτο να υποβάλει προτάσεις στις 6 Απριλίου. Λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου, πραγματοποιήθηκαν βήματα ώστε να δοθούν οι ακόλουθες πέντε προτάσεις για συγκεκριμένες ερευνητικές εργασίες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και στα πλαίσια του υποπρογράμματος για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες - για την ακρίβεια, η προγραμματισμένη υποβολή της «Περιοχής Εστίασης Πολιτιστική Κληρονομιά» αποτελούσε μέρος οκτώ ερευνητικών προτεραιοτήτων που επρόκειτο να παρουσιάσει η Ομάδα Υποστήριξης της «Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κατασκευής και Τεχνολογίας» στην Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της 6ης Απριλίου, «Ε.Π.Ε.Τ.Κ» - «Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή»

Προτεινόμενες ερευνητικές ενότητες εργασίας του ΣΑΕ

  • Ανάπτυξη μεθοδολογιών και σχετικών δεικτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενθάρρυνση της προληπτικής συντήρησης του δομημένου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς (και για να υπηρετήσουν επίσης τον στόχο της αξιολόγησης προγραμμάτων στα πλαίσια των Διαρθρωτικών Ταμείων - ελκυστικότητα / συνοχή).
  • Ανάπτυξη δεικτών αξιολόγησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων της υιοθέτησης κατάλληλων στρατηγικών για την επαναχρησιμοποίηση πολιτιστικών στοιχείων, ιδιαίτερα από την άποψη των ενδεχόμενων οφελών, ώστε να ενισχυθεί η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Μελέτη τρόπων διευκόλυνσης της ανάπτυξης δυναμικών πολιτικών για τον μετριασμό του αρνητικού αντίκτυπου του τουρισμού στη δομημένη κληρονομιά, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον θετικό του αντίκτυπο.
  • Ανάπτυξη εργαλείων για τη διευκόλυνση της άμεσης, κατάλληλης ανταπόκρισης της διαχείρισης των ιστορικών πόλεων σε νέες προκλήσεις ή / και απειλές που επιφέρουν οι νέες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, νέες ανάγκες ανάπτυξης, διαθεσιμότητα ενισχύσεων της Ε.Ε., νέες κατασκευαστικές τεχνολογίες.
  • Ανάπτυξη κατάλληλων μεθοδολογιών και τεχνικών για την αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, από την άποψη της προσβασιμότητάς τους και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δειγμάτων καλής πρακτικής σε αυτόν τον τομέα.

Στόχοι του ΣΑΕ για την «Έρευνα και Ανάπτυξη»

Να διασφαλίσει ότι θα δοθεί υψηλότερη ιεράρχηση στα προγράμματα και τις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. που αφορούν την αρχιτεκτονική και γενικότερα την πρακτική του επαγγέλματος,

Το ΣΑΕ συμμετέχει σε γενικές και συλλογικές δραστηριότητες επιδιώκοντας να αναπτύξει στα κράτη μέλη το ενδιαφέρον για την έρευνα, ως σημαντικής πηγής για την πρόοδο της αρχιτεκτονικής.

Επόμενα βήματα ΣΑΕ και χρονοδιάγραμμα:

- Η συνέχιση της παρακολούθησης των εξελίξεων του Ερευνητικού Προγράμματος του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, άμεσα αλλά και μέσω του ECCREDI και της συμμετοχής του στις εργασίες της ECTP.

- Να παροτρύνει τα Μέλη του να εξασφαλίσουν μια πιο ενεργή συμμετοχή των ειδημόνων τους στις σχετικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα μέσω της βάσης δεδομένων ειδημόνων.

Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος.

Εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στην Ομάδα Εργασίας «Έρευνα» της ΣΑΕ.

 

Αρχή σελίδας