Προηγούμενη σελίδα

«Ε.Π.Ε.Τ.Κ» - «Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή»


HELLENIC CONSTRUCTION TECHNOLOGY PLATFORM

Ευρωπαϊκή · Ελληνική Πλατφόρμα για την έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Ο Ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μια προσπάθεια συγκέντρωσης της κρίσιμης μάζας των ενδιαφερόμενων φορέων Έρευνας και Τεχνολογίας στην Κατασκευή σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή. Σκοπός της Πλατφόρμας είναι να καθοριστεί κοινή Στρατηγική για την έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τομείς που εστιάζεται η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα είναι οι:

Υγιεινή και Ασφάλεια, Αειφόρος Κατασκευή, Δίκτυα (σιδηροδρομικά, οδικά κλπ), Πολιτιστική Κληρονομιά, Πόλεις και Κτίρια, Ποιότητα Ζωής, Υλικά.

Το ΤΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκρότηση της Ελληνικής Πλατφόρμας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή και προσβλέπει στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πλατφόρμας.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Κατασκευή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της αειφορίας της κατασκευής και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ


Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Ελληνικής Πλατφόρμας για την έρευνα και τεχνολογία στην κατασκευή είναι:

  • Να συντάξει την Ελληνική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Όραμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην Κατασκευή (στους χρονικούς ορίζοντες 2010, 2020, 2030),
  • Να συντάξει κατά αναλογία την Εθνική Στρατηγική όσον αφορά στην Ερευνητική Ατζέντα, όπου θα καταγράφεται ο τρόπος και το χρονικό πλαίσιο της συνολικής υλοποίησης του Οράματος στους χρονικούς ορίζοντες 2010, 2020, 2030, αλλά και να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.
  • Να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Κατασκευαστικού Κλάδου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού Κατασκευαστικού Κλάδου στις αναπτυσσόμενες:

-υπό ένταξη χώρες της ΕΕ
-Βαλκανικές, Μεσογειακές Χώρες
-Χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής

  • Να συνεισφέρει στη σύνταξη Εθνικών αλλά και Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών και Οδηγιών, που να ενισχύουν την υλοποίηση του Οράματος για την Τεχνολογία των Κατασκευών.

Να ενεργοποιήσει τη συμβολή του Βιομηχανικού Κλάδου και να βελτιώσει την απόδοση της Ε&Τ στην Βιομηχανία της Κατασκευής.

Ολοκληρωμένη Τεχνολογική Πρωτοβουλία
(Joint Technology Initiative – JTI)

Οι Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Πλατφόρμες αποτελούν ένα κεντρικό εργαλείο ενημέρωσης του CORDIS, οι οποίες θα συγκεντρώσουν, θα καταγράψουν και θα ανακεφαλαιώσουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σε επιστημονικά πεδία αιχμής, όπως κατασκευή και δομικά υλικά, υδρογόνο και κελιά καυσίμων, αεροναυπηγική, καινοτομία στην ιατρική και στη φαρμακευτική, κ.α.

Οι Τεχνολογικές Πλατφόρμες έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση σύμπραξης ιδιωτικού – δημόσιου τομέα σε στρατηγικής σημασίας επιστημονικούς τομείς για την Ευρώπη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου φέρνουν σε επαφή φορείς της κατασκευής, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης – έρευνας και τεχνολογίας και του δημοσίου τομέα, ώστε να καθορίσουν την Στρατηγική Ερευνητική Ατζέντα σε τομείς που θεωρούνται ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τις Τεχνολογικές Πλατφόρμες έχουν ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των βασικών θεματικών προτεραιοτήτων για το 7ο Κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7). Περιορισμένος αριθμός των παραπάνω πρωτοβουλιών μπορεί να επιλεχθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος "Συνεργασία" (Cooperation programme of FP7) σαν Ολοκληρωμένη Τεχνολογική Πρωτοβουλία (Joint Technology Initiative – JTI).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.cordis.lu.

Προτάσεις για Ολοκληρωμένες Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για την Κατασκευή αφορούν στα ακόλουθα αντικείμενα:

 

 

Πηγή: ΤΕΕ - Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας - Ελληνική Πλατφόρμα για την έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GRAFEIO_EREYNAS_TEXNOLOGIAS/TEXNOLOGIKH%20PLATFORMA

 



Αρχή σελίδας