Ενημέρωση

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ηθική λειτουργία της Αρχιτεκτονικής» / Karsten Harries / επιστημονική επιμέλεια Βασίλης Γκανιάτσας / Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα, 28.03.23

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Η ΗΘΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» | KARSTEN HARRIES

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 

Την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Karsten Harries, με τίτλο «Η Ηθική λειτουργία της Αρχιτεκτονικής», με επιστημονική επιμέλεια και ερμηνευτικό σημείωμα του Βασίλη Γκανιάτσα.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου:  https://bit.ly/3ZLNbeO

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3KDhobH

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δύναται άραγε η αρχιτεκτονική να μας βοηθήσει να βρούμε τη θέση και το δρόμο μας, μέσα στον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο; Διαθέτει τάχα τη δύναμη να επανα­φέρει τα μεμονωμένα άτομα σε ένα όλον, σε ένα κόσμο, σε μια κοινότητα; Αναπτύσ­σοντας την αξίωση του Giedion πως το κύριο καθήκον της σύγχρονης αρχιτεκτονικής έγκειται στο να ερμηνεύσει έναν τρόπο ζωής που να είναι δόκιμος για την εποχή μας, ο φιλόσοφος Karsten Harries απαντά πως η αρχιτεκτονική οφείλει να υπηρετεί ένα κοινό ήθος. Εάν όμως η αρχιτεκτονική πρόκειται να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από την κυρίαρχη φορμαλιστική προ­σέγγιση και να υπερβεί την ιδέα πως βασικός της σκοπός είναι η αέναη παραγωγή διαφορετικών εκδοχών του «διακοσμημένου υπόστεγου».

Μέσα από μια αλληλουχία πειστικών και ισορροπημένων επιχειρημάτων, ο Harries αμφισβητεί τις παραδοχές στις οποίες βασίστηκαν επί μακρόν οι αρχιτέκτονες και οι θεωρητικοί της αρχιτεκτονικής – παραδοχές οι οποίες έχουν συμβάλλει στην περιθω­ριοποίηση και την προϊούσα κρίση ταυτότητας της  αρχιτεκτονικής. Αρχικά, η κριτική του επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί «αισθητική προσέγγιση», εστιάζοντας στα προβλήματα της διακόσμησης και του διακόσμου. Στη συνέχεια, στρέφεται στη γλώσ­σα της αρχιτεκτονικής. Εάν το κύριο καθήκον της αρχιτεκτονικής έγκειται πράγματι στην ερμηνεία, υπό ποια έννοια μπορούμε να πούμε πως η αρχιτεκτονική δύναται να ομιλεί, και περί τίνος θα έπρεπε να μας μιλά; Διευρύνοντας τις προτάσεις του Martin Heidegger, ο Harries επανεξετάζει τη σχέση του κτίζειν με την ιδέα και το νόημα του κατοικείν. Το χρέος της αρχιτεκτονικής, παρατηρεί ο Harries, είναι απέναντι στην κοι­νότητα, αλλά η ηθική λειτουργία της αρχιτεκτονικής είναι αναπόφευκτα και πολιτική. Καταλήγει εξετάζοντας αυτές τις φαινομενικά παράδοξες λειτουργίες.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Karsten Harries είναι o ομότιμος Howard H. Newman καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο του Yale και διακεκριμένος στο­χαστής της φιλοσοφίας της τέχνης και της θεωρίας της αρχιτεκτονικής. Το μεγάλο του έργο (magnum opus) ’Η Ηθική Λειτουργία της Αρχιτεκτονικής’, που παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα με πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκ­δοση και την πλήρη μέχρι τώρα εργογραφία του, αποτελεί την πληρέστερη ίσως προσέγ­γιση της αρχιτεκτονικής ως πολιτισμικής έκ­φρασης με σημαντική επίδραση στην έρευνα, τη θεωρία και τη φιλοσοφία των αρχιτεκτο­νικών έργων. Η πιο σημαντική συμβολή του αφορά στην κριτική της νεωτερικής αισθη­τικής και τη μεταστροφή του νοηματικού κέ­ντρου της αρχιτεκτονικής στην ηθική της λει­τουργία, μια ηθική οντολογία που αφορμάται από την Πλατωνική φιλοσοφία και την κριτική της νεωτερικότητας από τον Nietzsche και τον Μ. Ηeidegger

 

Λίγα λόγια για τον επιμελητή

O Βασίλης Γκανιάτσας είναι Καθηγητής Αρ­χιτεκτονικών Συνθέσεων & Θεωρίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Θεωρίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου δι­δάσκει από το 1992. Η διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, 1987) αφορά στη φιλοσοφική θεώρηση της αρχι­τεκτονικής ως πολιτισμικής δημιουργίας και έχει επαινεθεί από θεωρητικούς της αρχιτε­κτονικής (Kenneth Frampton, Σ. Κονταράτος) και διακεκριμένους καθηγητές φιλοσοφίας (Joseph Kockelmans, Paul Ricoeur, Ε. Μου­τσόπουλος). Η  έρευνά του εστιάζει στη φιλοσοφική θεώρηση της πράξης του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού μέσω της Φαινομενολογίας, της Ερμηνευτικής του H.G. Gadamer και της Οντολογίας. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει βραβευτεί με 17 βραβεία σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και το βρα­βείο Europa Nostra, ενώ ήταν δύο φορές υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο Mies van der Rohe (2015, 2017). Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρεί­ας Φιλοσοφίας και Αρχιτεκτονικής και ειδι­κός εμπειρογνώμων σε διεθνείς επιστημονι­κές επιτροπές του ICOMOS για την Θεωρία και Φιλοσοφία διαχείρισης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Έχει προσκληθεί επανειλημ­μένα για διαλέξεις και διδασκαλία σε πολλές σχολές Αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, των ΗΠΑ, και της Ιαπωνίας.

 


Πρόσκληση

/home/sadaspea/sadas pea.gr/wp content/uploads/2023/03/68316 is parousiasi vivliou thumbnail prosklisi ganiatsas

jpeg
225 KB