Open Call: Έκθεση Αρχιτεκτονικών Μελετών με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί – Βιώσιμες Κοινότητες», από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Ανθρώπινοι Οικισμοί — Βιώσιμες Κοινότητες:
Open Call για νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής
Κατάθεση προτάσεων για συμμετοχή σε Έκθεση αρχιτεκτονικών μελετών, στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2024, που φέτος φέρει τον γενικό τίτλο «Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη». Η Έκθεση θα παρουσιαστεί στον Μεσογειακό Κήπο, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, με ποικίλες δράσεις και κεντρική θεματική την «Πράσινη Πόλη». Αποτελώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ενημέρωσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το SNFCC Green Weekend στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στην ενεργή συμμετοχή τους.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22/09 | Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | Είσοδος Ελεύθερη
Στο τελευταίο του βιβλίο Ecology and Ekistics (1975), o Κωνσταντίνος Δοξιάδης αναφέρει: «Είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε συστημικά πώς η ζωή εκφράζεται από την ανάπτυξη των ανθρώπινων οικισμών με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει κάθε πλευρά, οπτική, έκφραση γνώμης, γνωστής ή άγνωστης, προβλέψιμης ή απροσδόκητης. Τότε, το καθήκον θα είναι, πλέον, να μάθουμε να ελέγχουμε το σύστημα αυτό με σοφία για το καλό της ανθρωπότητας.»
Αρκετές δεκαετίες μετά το κάλεσμα του Δοξιάδη για μια νέα σύνθεση της οικιστικής και της οικολογίας, η σημερινή συνθήκη χαρακτηρίζεται από μια ευρύτατη συνείδηση της ανάγκης για τη βιώσιμη, «πράσινη» πόλη. Ταυτόχρονα, έχουν διαφανεί, τα αίτια και οι διαστάσεις των προκλήσεων που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Σε αυτή τη βάση, το Κέντρο Πολιτισμού προσκαλεί νέους/ες αρχιτέκτονες και φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια νέα «εντοπία», προκειμένου αυτές να παρουσιαστούν στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί — Βιώσιμες Κοινότητες» στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος κατά τη διάρκεια του διημέρου, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024.
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, αποτύπωμα δημιουργικής σκέψης, που να προσεγγίζουν το ζήτημα σε οποιαδήποτε σχεδιαστική κλίμακα μελέτης, προτάσσοντας την διεπιστημονική ερευνητική ανάλυση ως προϋπόθεση. Τα μέσα αναπαράστασης είναι στην κρίση των μελετητών: προπλάσματα, διαγράμματα, τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις, μακέτες διερεύνησης, collages, γλυπτά/εγκαταστάσεις είναι ευπρόσδεκτα, στο μέτρο που αυτά, κατά την κρίση των μελετητών (ή δημιουργών) και της επιτροπής αξιολόγησης, μπορούν να εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του διημέρου.
Η πρόσκληση αφορά σε νέα έργα, αλλά και σε μελέτες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή άλλων δημιουργικών διαδικασιών.
Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 23:59
Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email στο snfccgreenwe@snfcc.org, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν και για πιθανές ερωτήσεις ή πληροφορίες.
- Οι μελέτες/τα έργα μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε μέσο, εκτός από βίντεο.
- Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε μορφή ψηφιακού τεύχους, μεγέθους Α3, όπου θα περιέχονται, ενδεικτικά τα εξής:
Τίτλος της μελέτης στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ομάδα μελέτης και ειδικότητες των μελών της, συνοπτική περιγραφή του έργου με σαφή αναφορά στις διαστάσεις των φυσικών αντικειμένων που αυτό περιέχει (εφόσον υπάρχουν) και στα λοιπά στοιχεία (σχέδια κ.ά.) ως λίστα, κείμενο υποστήριξης και τεκμηρίωσης (μέχρι 500 λέξεις). Συνολικό μέγιστο μέγεθος του τεύχους: 8 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων όλων των προτεινόμενων στοιχείων της μελέτης.
- Όλα τα ψηφιακά αρχεία παρουσίασης της πρότασης θα πρέπει να είναι αρχεία εικόνας υψηλής ανάλυσης, ή αρχεία vector (μορφης pdf). Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά σχεδιαστικά αρχεία (dwg, psd, ai, ind κ.λπ.).
- Μέγιστο μέγεθος ψηφιακού αρχείου: 30 MB. Εφόσον το αρχείο υπερβαίνει αυτό το μέγεθος, θα πρέπει να γίνεται χρήση υπηρεσίας filesharing.
- Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους, ολόκληρο το ονοματεπώνυμο και το έτος φοίτησης ή αποφοίτησής τους, καθώς και σύντομο βιογραφικό τους σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις).
- Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα μπορεί να υποβάλει 1 έργο.
- Τα υποψήφια έργα θα αξιολογηθούν από επιτροπή που έχει συσταθεί για τους σκοπούς του Open Call και αποτελείται από τους Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων Τοπίου), Νικόλαος Πατσαβός (Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γαβριέλλα Τριανταφύλλη (Διευθύντρια Προγραμματισμού & Παραγωγής, ΚΠΙΣΝ), Νικόλαος Πολεμικός (Διευθυντής Εγκαταστάσεων, ΚΠΙΣΝ).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση μπορείτε να βρείτε στο site του Κέντρου Πολιτισμού : https://www.snfcc.org/OpenCallHumanSettlementsSustainableCommunities