Διεθνείς Συνεργασίες

Δελτίο Τύπου: «Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μεσόγειο: Κοινός Τόπος και Παράλληλες Ιστορίες», Διεθνές Συνέδριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Χανιά, 12-13 Οκτωβρίου 2024

Α.Π. 69610 / Αθήνα 1η Νοεμβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μεσόγειο: Κοινός Τόπος και Παράλληλες Ιστορίες»

Διεθνές Συνέδριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανιά, 12-13 Οκτωβρίου 2024

Η Ένωση Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR – Union of Mediterranean Architects – Architectes de la Méditerranée) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης (School of Architecture ΤU Crete), το Ερευνητικό Εργαστήριο CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (arch.uoi) και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), διοργάνωσαν το Συνέδριο «Modern Architectural Heritage of the Mediterranean: Common Grounds – Parallel Stories», με την υποστήριξη του ΤΕΕ, του TEE/TΔΚ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, του ΤΜΕΔΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Τμήματος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Χανίων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ενετικό Μεγάλο Αρσενάλι, έδρα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), στα Χανιά στις 12-13 Οκτωβρίου 2024 και διοργανώθηκε στα πλαίσια των εορτασμών των 30 χρόνων της UMAR, με την ευκαιρία της 31ης Γενικής Συνέλευσης της UMAR στις 10-11 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ.

Πάνω από εξήντα αρχιτέκτονες από τις χώρες της Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες, συζήτησαν, ίσως για πρώτη φορά, για την μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μεσογείου, αυτά που μοιραζόμαστε και όσα μας διακρίνουν. Η συμμετοχή του αρχιτεκτονικού και γενικού κοινού ήταν ανοικτή. Παράλληλα, το Συνέδριο προβλήθηκε ζωντανά διαδικτυακά στο YouTube κανάλι Umar Conference Chania.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της UMAR Amir Turki, τον Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Δημήτρη Ξυνομηλάκη, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Μιχάλη Ζερβάκη, την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ Φανή Βαβύλη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Αλέξανδρο Βαζάκα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκο Πατσαβό. Οι επιστημονικές εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση των θεματικών του από την εκπρόσωπο της ομάδας εργασίας για την Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της UMAR αρχιτέκτονα Στέλλα Ευαγγελίδου. Διακεκριμένοι αλλά και νέοι ερευνητές και επαγγελματίες αρχιτέκτονες παρουσίασαν τις ποικίλες όψεις της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής κατά τον εικοστό αιώνα, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Νότια Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Οι ιδιαιτερότητες αλλά και τα σημεία επαφής, εντοπίστηκαν τόσο σε μορφολογικό, μεθοδολογικό και τεχνολογικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο της κάθε χώρας και ιστορικής φάσης.

Ζητήματα αναφορικά με την ανθρώπινη κατοίκιση στις πόλεις και τα τοπία της Μεσογείου, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κτιριακών και άλλων υποδομών, της γέννησης και εξέλιξης του τουριστικού φαινομένου και τις βιογραφίες επιδραστικών αρχιτεκτόνων, ανδρών και γυναικών, συσχετίστηκαν με ερμηνευτικές θεματικές προσεγγίσεις από τα πεδία της κοινωνιολογίας, της πολιτικής θεωρίας, των σπουδών φύλου, της θεωρίας πολιτισμού, της φιλοσοφίας κ.ά.

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, το Συνέδριο φιλοξένησε τις διαλέξεις των προσκεκλημένων Michelangelo Sabatino, Καθηγητή στο Illinois Institute of Technology και Jean-François Lejeune, Καθηγητή στο Miami School of Architecture. Ο Michelangelo Sabatino μίλησε για την κατασκευή της έννοιας και της μορφής του μεσογειακού τοπίου, μέσα από μια σειρά μελετών και έργων σχεδιασμού και προστασίας. Στη συνέχεια, ο Jean-François Lejeune εστίασε στις αντιθέσεις Βορά – Νότου ως στοιχείων που συνέβαλαν στην ταυτότητα της μεσογειακής μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Η Γενική Γραμματέας
Τζούλια Τσαλίκη