“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 05 – Περίοδος Γ – Σεπτέμβριος 2013 – Κοινωνική Κατοικία
Σημείωμα της σύνταξης
Η κοινωνική κατοικία και η αρχιτεκτονική που την υλοποιεί σχεδιάζοντάς τη συγκροτούν ένα δυναμικό αντικείμενο για τις κοινωνίες εκείνες που προσβλέπουν σ’ έναν μεγαλύτερο βαθμό συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης στους κόλπους τους. Μέσα από αυτόν το δίαυλο, η αρχιτεκτονική κοινότητα διοχετεύει τη δημιουργικότητά της σε ένα από τα πιο κοινωνικά κομμάτια της επαγγελματικής της δραστηριότητας.
Στο παρελθόν (με αφιερώματα ή μεμονωμένα άρθρα) οι «αρχιτέκτονες» έχουν ασχοληθεί με το θέμα, με διάθεση τόσο ερευνητική όσο και κριτική. Αυτή τη φορά επιχειρείται επιστροφή στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με πρόθεση να ξανανοίξει ο διάλογος για τα ζητήματα της κατοικίας, και ιδιαίτερα της κοινωνικής κατοικίας, στην Ελλάδα, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Οι εικόνες λαμβάνουν την πρωταρχική θέση (σε σχέση με τον γραπτό λόγο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο σε παλιότερα αφιερώματα σχετικά με το θέμα), αφήνοντας τον αναγνώστη να εντοπίσει την πολλαπλότητα των ζητημάτων που θέτει το αντικείμενο της κοινωνικής κατοικίας στον αρχιτέκτονα (μορφή, υλικά, δομή, κατασκευαστικό σύστημα, σημειολογικές αναφορές, ένταξη στο αστικό περιβάλλον κ.λπ.).
Λόγω έκτασης της περιοδικής έκδοσης, δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί ο πραγματικά μεγάλος αριθμός ανάλογων αρχιτεκτονικών έργων της διεθνούς σκηνής. Από μια «δεξαμενή» αξιόλογων παραδειγμάτων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται πέντε, για λόγους που εκτενέστερα μπορεί να εντοπίσει ο αναγνώστης στα σύντομα σημειώματα που τα συνοδεύουν. Θα παρατηρήσει πάντως ότι δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό παράδειγμα σε αυτά. Ο λόγος είναι προφανής. Η ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα δραστηριότητας στο αντικείμενο. Τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους επίσημους φορείς για την κοινωνική κατοικία. Το αποτέλεσμα είναι η ανυπαρξία υλοποιημένων σύγχρονων έργων κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα. Η ανάλυση της σελίδας 3 μάς θυμίζει παλιότερες αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποιήθηκαν, συχνά με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Περιοδική Έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 05, Σεπτέμβριος 2013
[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones05.pdf”]
Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων