Περίληψη Εισήγησης

 

Τίτλος: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Περίληψη 

Η  Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 1980 στα πλαίσια της λειτουργίας των Μόνιμων Επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολιτικές για την Αρχιτεκτονική και το Αστικό Περιβάλλον στην Ελλάδα
1. Παρουσίαση του προφίλ και του έργου της Μ.Ε., του πλαισίου δράσης και των στόχων της.

  1. Αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Κεντρικής Μακεδονίας και  δυνατότητες επέμβασης.
  • Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Τρόπος παραγωγής του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
  • Επεμβάσεις μικρής κλίμακας για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
  • Δημόσια Αρχιτεκτονική (κτίρια και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι)
  • Αναθέσεις μελετών και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.
  • Αξιολόγηση του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου.
  • Τρόπος λειτουργίας και αρμοδιότητες των Επιτροπών Ασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου

2. Διατύπωση προτάσεων:

Αρχιτεκτονική παιδεία

    1. Συνεργασία με το Γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας  εκπαίδευσης.
    2. Συνεργασία με θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς για την κατανόηση του ρόλου της αρχιτεκτονικής .

Πλαίσιο Άσκησης Αρχιτεκτονικής
- Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου.
- Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί.
- Ε.Π.Α.Ε.
- Σύνταξη προδιαγραφών.
- Εκσυγχρονισμός του Γ.Ο.Κ.

Προβολή - Προστασία - Προώθηση Αρχιτεκτονικού Έργου

-Διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων
-Προβολή του έργου νέων αρχιτεκτόνων
-Παρεμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Εισήγηση

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η  Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 1980 στα πλαίσια της λειτουργίας των Μόνιμων Επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μόνιμη Επιτροπή (Μ.Ε.) αποτελεί εισηγητικό και γνωμοδοτικό, προς την Διοικούσα Επιτροπή, όργανο για την διαμόρφωση των θέσεων και των προτάσεων του Τμήματος σε θέματα πόλης, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και νεώτερου αρχιτεκτονικού έργου.
Έχει σκοπό την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και των στοιχείων που συντελούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων με την επίτευξη ισορροπίας και αειφόρου ανάπτυξης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι αρχιτέκτονες με άριστη επιστημονική κατάρτιση, με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς και σημαντική επαγγελματική εμπειρία.

Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά ανά δεκαπενθήμερο και έκτακτα όταν προκύπτουν θέματα επικαιρότητας.
Τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται σε μόνιμη βάση είναι, σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω:

  • Αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Κεντρικής Μακεδονίας και  δυνατότητες επέμβασης.
  • Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Τρόπος παραγωγής του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
  • Επεμβάσεις μικρής κλίμακας για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
  • Δημόσια Αρχιτεκτονική (κτίρια και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι)
  • Αναθέσεις μελετών και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.
  • Αξιολόγηση του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου.
  • Τρόπος λειτουργίας και αρμοδιότητες των Επιτροπών Ασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου

Η Επιτροπή ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προετοιμασία της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, με την παρουσίαση προτάσεων για δραστηριότητες και προγραμματισμό έργων, με την συνεχή προσπάθεια ακόμα και με την διατύπωση ενστάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η παραγωγή σωστού αρχιτεκτονικού έργου.

Η δράση της Μ.Ε. περιλαμβάνει:

  • Προτάσεις για εικαστικές και μικρές αστικές επεμβάσεις στην πόλη και οργάνωση της υλοποίησης τους.
  • Προτάσεις και υλοποίηση πρωτότυπων και πρωτοποριακών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν εκτός από τους μηχανικούς, ευρύτατοι πληθυσμοί πολιτών.
  • Μεταφορά εκθέσεων και πρόσκληση διεθνούς κύρους ειδικών και καλλιτεχνών για την μεταφορά εμπειρίας από άλλες πόλεις και χώρες και την εξοικείωση μηχανικών και πολιτών με άλλες κουλτούρες δράσεις και επιλογές.

Εκτός από το επιστημονικό έργο, κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι η ενημέρωση των κατοίκων για τα θέματα της πόλης, η προβολή του αρχιτεκτονικού έργου και η κατανόηση από τους πολίτες της αξίας της αρχιτεκτονικής και του ρόλου του αρχιτέκτονα. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή ανέλαβε την οργάνωση  «νέου τύπου» εκδηλώσεων παρεμβάσεων για τους πολίτες και την πόλη.
Καθοριστική είναι η συμμετοχή και το έργο της Επιτροπής στο Πρόγραμμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το αστικό περιβάλλον με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ» που σκοπό έχει την διερεύνηση συνολικά και ολοκληρωμένα όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις, τις  αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, και τη διαμόρφωση υλοποιήσιμων προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν το ιστορικό κέντρο και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Συνεργασία με Φορείς
Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων Η Επιτροπή συνεργάζεται με κρατικούς, επαγγελματικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, όπως το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  τα Περιφερειακά Τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, καθώς Οργανισμούς, Ιδρύματα και Ινστιτούτα άλλων χωρών.
Υπήρξε επιτυχής συνεργασία,  με τους καθηγητές οι οποίοι ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Νομού Θεσσαλονίκης και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών τους στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή.
Η συνεργασία με τους παραπάνω φορείς και οργανισμούς, αν και πετυχημένη για τις συγκεκριμένες κάθε φορά εκδηλώσεις, ανέδειξε και προβλήματα επικοινωνίας και ευελιξίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους δημόσιους οργανισμούς,
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αλληλοκάλυψη και σύγκρουση αρμοδιοτήτων και διαφορετικών συμφερόντων των διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων. Αυτό αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τις διάφορες εκδηλώσεις και την αποδοχή των προτάσεων για σύσταση οργάνων ή επιτροπών που θα διαχειριστούν σημαντικά ζητήματα της πόλης.
Σημαντικό είναι επίσης και το πρόβλημα της εσωστρέφειας και της καχυποψίας με την οποία ορισμένοι δημόσιοι φορείς αντιμετωπίζουν τις απόψεις και την προσπάθεια εποικοδομητικής κριτικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ  για διάφορες δράσεις και σχέδια τα οποία αφορούν την πόλη και τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος.
Συνέπεια των παραπάνω είναι η δυσκολία στην επικοινωνία, η άρνηση αλληλοενημέρωσης των φορέων μεταξύ τους για καίρια και κρίσιμα ζητήματα, η δημιουργία παρερμηνειών και τελικά η διάσπαση και αποδυνάμωση του δυναμικού των φορέων της πόλης.
ΗΜΕΡΙΔΑ (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
Πολιτικές για την Αρχιτεκτονική και το Αστικό Περιβάλλον στην Ελλάδα

  1. Παρουσίαση του προφίλ και του έργου της Μ.Ε., του πλαισίου δράσης και των στόχων της.

 
Στα πλαίσια του επιστημονικού της έργου η Επιτροπή συγκρότησε Ομάδες Εργασίας οι οποίες εκπόνησαν τις παρακάτω μελέτες:

  • Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Καταγραφή και ανάλυση των πολεοδομικών χαρακτηριστικών του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, παρουσίαση θεματικών χαρτών με τα μνημεία, τις πλατείες, τους χώρους πρασίνου, την πυκνότητα της στάθμευσης στους δρόμους, τις χρήσεις των κτιρίων στα ισόγεια και στους ορόφους, κλπ.

  • Διάσωση του Αρχείου Αρχιτεκτονικών Σχεδίων της Πολεοδομίας, της περιόδου του Μεσοπολέμου

Επεξεργασία πρότασης για τον τρόπο διάσωσης του αρχείου, εκτίμηση του όγκου του προς διάσωση υλικού, του τρόπου και κόστους αντιγραφής και τη συντήρηση των πρωτοτύπων.

  • Αρχές Επέμβασης, Προδιαγραφές Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων και Περιβάλλοντος Χώρου

Καταγραφή φορέων που ασχολούνται με επεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια, συγκέντρωση και σχολιασμός των προδιαγραφών που των φορέων, σχολιασμός των εισηγήσεων των φορέων που έλαβαν μέρος στην έγκριση μελετών, συγκέντρωση ομάδων εργασίας του ΤΕΕ που μελέτησαν αντίστοιχα θέματα, διατύπωση αρχών και προδιαγραφών για μελλοντικές δράσεις.

  • Αστικός ιστός: Προτάσεις - Εικόνες - Διαμόρφωση του Δημόσιου Χώρου

Εντοπισμός περιοχών της Θεσσαλονίκης για πραγματοποίηση μικρών επεμβάσεων για την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, επιλογή αντιπροσωπευτικών θεμάτων και περιοχών, μελέτη των περιοχών και προτάσεις.

  • Αισθητική των δημόσιων έργων

Κατηγοριοποίηση έργων βάσει αισθητικών απαιτήσεων, προδιαγραφές στοιχείων μελέτης για κάθε κατηγορία έργων, κωδικοποίηση των στοιχείων διακήρυξης και ανάθεσης μελετών και έργων, καθορισμός βασικών αρχών των δημοσίων έργων σε σχέση με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, διαμόρφωση πρότασης – σχεδίου τελικής ρύθμισης.

  • Καταγραφή των προβλημάτων, που σχετίζονται με τους χώρους παιχνιδιών στην πόλη. 

Ανίχνευση των ιδιαίτερων προβλημάτων που σχετίζονται με το στάδιο σχεδιασμού, την υλοποίηση και την διαχείριση των χώρων παιχνιδιού στην πόλη, συμπεράσματα, ιδέες – προτάσεις.

  • Μετακίνηση, Προσβασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - Σχεδιασμός για όλους

Καταγραφή εμποδίων σε βασικές αρτηρίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης, προτάσεις για την απομάκρυνση των εμποδίων και την αντιληπτική οργάνωση των διαδρομών.

    • Τα Στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Καταγραφή αξιόλογων κτιρίων και συνόλων σε στρατόπεδα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

    • Οικοδομικό Τετράγωνο

Αστικές οχλήσεις σε ένα οικοδομικό τετράγωνο – προτάσεις.

    • Αστικές Οχλήσεις: Υπαίθρια Διαφήμιση.

Καταγραφή του έντονου φαινομένου των διαφημίσεων – εντοπισμός των προβλημάτων ελέγχου – προτάσεις

    • Βέροια: Ιστορικό Κέντρο

Καταγραφή και τεκμηρίωση κτιρίων της Βέροιας που κρίνονται αξιόλογα και δεν έχουν προταθεί για διατήρηση και του καθορισμού με επιστημονικό τρόπο των ορίων του ιστορικού Κέντρου της πόλης.

    • Σέρρες, ιστορικό Κέντρο

Υπαίθριοι δημόσιοι χώροι στον κεντρικό αστικό ιστό των Σερρών: Μία πόλη δύο διαδρομές.

    • Τα Στρατόπεδα της πόλης των Σερρών

Η ανάδειξη και αξιοποίησή τους – Μία πρόταση αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης.

    • Το ΦΙΞ της Θεσσαλονίκης

Τεκμηρίωση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος Φιξ

    • Θεσσαλονίκη πάνω κάτω

Κεντρικοί αρχαιολογικοί χώροι ως σύγχρονες πλατείες.

    • Αρχιτεκτονικοί και πολεοδομικοί μετασχηματισμοί στη Θεσσαλονίκη λόγω του φαινομένου της μετανάστευσης.
    • Πόλη Πράσινο

Καταγραφή της απουσίας πρασίνου, προτάσεις για την αναβάθμιση.

Η Επιτροπή, κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων λειτουργίας της, διοργάνωσε τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Α.  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

  • ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας 25.11.1992)
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (Επιστημονική συνάντηση 28.1.1994)
  • ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ (Έκθεση 19.1 – 6.2.1994)
  • ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ – 1Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Συνέδριο, σε συνεργασία με  την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και το Υπουργείο Πολιτισμού, 23-25.11.2000)
  • ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Έκθεση 28.2 – 15.3.2000)
  • ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ – 2Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Προετοιμασία του Συνεδρίου – Εντοπισμός προβλημάτων αιχμής, σε συνεργασία με  την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, 28-29.3.2003)
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ (Έκδοση Αφίσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών  18.4.2003)

Β.  ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ (Συμπόσιο και εκθέσεις, σε συνεργασία με την Γενική Ένωση Μηχανικών Ρουμανίας, Βουκουρέστι 30.1.1997)
  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ  ΑΠΟ ΤΟΝ 18Ο ΕΩΣ ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση 20.1 – 28.2.1999)
  • ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ. (Εκδήλωση 19.4.2000)
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (Συμμετοχή μελών της Επιτροπής στη Συνδιάσκεψη Αρχιτεκτόνων των Βαλκανικών χωρών, Σόφια  3 – 4.4.2004)

Γ.  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

  • EUROPAN 2 (Έκθεση βραβευμένων έργων, σε συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης 21–25.2.1992 και 2–15.3.1992)
  • LE CORBUSIER – LOOS (Έκθεση και Ημερίδα, σε συνεργασία με το Βελίδειο Πολιτιστικό Κέντρο και τα περιοδικά «Τεύχος» και «Κτίριο» 12.3 – 4.4.1992)
  • ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (Ημερίδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, 26.1.1993)
  • MARIO BOTTA: ARCHITECTURE ’80 – ’90 (έκθεση και διάλεξη, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. ,  9.3. – 4.4.1993)
  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ (Κύκλος Εκδηλώσεων 13, 19, 26.5.1993)
  • BERLIN REICHSTAG (Ημερίδα και Έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνογαλλική Συλλογή,  20.3 -13.4.1996)
  • 2η BIENALLE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (Έκθεση, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.,  26.5 -13.6.1998)
  • ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ’60 – ΚΤΙΡΙΑ (Ημερίδα 10.2.1999)
  • ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ 1993-1998 (Έκθεση – Παράλληλες Εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, 4-14.6.1999)
  • Η UIA ΣΗΜΕΡΑ: ΠΕΚΙΝΟ 1999 – ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2002 (Εκδήλωση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA)
  • ΤΟΠΙΑ ΕΚΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ’60, ΄90  (Έκθεση , Εκδήλωση – Συζήτηση 26.2 – 11.3.2000)
  • MEGACITIES ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ (Κινηματογραφικές Προβολές - Έκθεση, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.,      5 -18.5.2000)
  • ΣΤΑ ΦΩΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ (Κινηματογραφικές Προβολές, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,   16 - 23.3.2001)
  • SANTIAGO CALATRAVA (Παρουσίαση του έργου του από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, 24.11.2001)
  • 3η BIENALLE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ – «ΤΟΠΟΙ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ  (Έκθεση - Συζήτηση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού, 1 – 14.4.2002)
  • ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ (Ημερίδα 24.5.2002)
  • Η ΠΟΛΗ, Η ΝΥΧΤΑ (Ημερίδα – Προβολή ταινίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το  Institut pour la Ville en Mouvement 17.6.2002)
  • ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – «Διαβά-Ζωντας την πόλη»(Εκδηλώσεις: παραγωγή και παρουσίαση βίντεο, παρουσιάσεις σε μαθητές Λυκείων, κινηματογραφικές προβολές, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης 29 .11 – 8.12.2002)
  • Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Αρχιτεκτονική και Πόλη  (Ημερίδα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης,  1.3.2003)
  • A MATTER OF ART- Σύγχρονη Ελβετική Αρχιτεκτονική  (Έκθεση, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης,     7 - 20.4.2003)
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  (Ημερίδα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Α.Π.Θ.  9.5.2003)
  • ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  (Ημερίδα - Έκθεση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων 17.5.2003)
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (Παρέμβαση στην πόλη - Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, 12.6.2003)
  • ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Πλατεία Αριστοτέλους  (Εκδηλώσεις: Επιδαπέδιο και Επιτραπέζιο παιχνίδι, σε συνεργασία με την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, 17.9 - 5.10.2003)
  • Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ (Έκθεση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και το  Institut pour la Ville en Mouvement,       13 – 27.10.2003)
  • 4Η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ  (Έκθεση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης,  26.4 – 9.5.2004)
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ (Ημερίδα 20/10/2004)
  • ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΕΣ (Έκθεση Νών Ελλήνων Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με την Helexpo και τον ΣΑΘ. 11.2 – 28/2/2005)
  • ΦΙΞ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ( Ημερίδα  26/2/2005)
  • ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΑΝΑΔΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (Ημερίδα σε συνεργασία με τον ΣΑΘ 1/4/2006)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
  • ΠΟΛΗ ΠΡΑΣΙΝΟ (Έκθεση 24/5 – 5/6/2006 στη Πλατεία Αριστοτέλους)
  • Η ΠΟΛΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ (Κινηματογραφικό αφιέρωμα 25 – 30/5/2006)
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ( Δημιουργία και προβολή βίντεο για την Θεσσαλονίκη, Ολύμπιον 26/5/2006)
  • ECO MENTALITY – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ( Ημερίδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ελληνική Εταιρία 30/5/2006 )

2.  Διατύπωση προτάσεων:

  • Αρχιτεκτονική παιδεία

- Διαρκής συνεργασία με το Γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας  εκπαίδευσης για την διοργάνωση εκδηλώσεων για την επιμόρφωση των μαθητών σε ζητήματα αρχιτεκτονικής.
- Επεξεργασία προγράμματος εισαγωγής μαθημάτων και δράσεων για την αρχιτεκτονική στο βασικό πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω βαθμίδων εκπαίδευσης.
- Συνεργασία με θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς για την κατανόηση του ρόλου της αρχιτεκτονικής όχι μόνο στην βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

  • Πλαίσιο Άσκησης Αρχιτεκτονικής

- Προώθηση αλλαγής του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που παρέχει δικαιώματα σύνταξης αρχιτεκτονικών μελετών σε μη αρχιτέκτονες.
- Υποστήριξη του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ως του μοναδικού μέσου παραγωγής της Δημόσιας Αρχιτεκτονικής (δημόσια κτίρια, δημόσιοι υπαίθριοι χώροι, αναπλάσεις περιοχών). Σύνταξη προδιαγραφών συμμετοχής και επαναπροσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των βραβευμένων μελετών.
- Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την ουσιώδη λειτουργία τους, που θα συμβάλλει στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου, πέρα από γραφειοκρατικές πρακτικές και πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
- Σύνταξη προδιαγραφών για τις μελέτες του δημοσίου και ευρύτερου τομέα.
- Σύνταξη προδιαγραφών για επεμβάσεις και προσθήκες σε διατηρητέα κτίρια και για τη δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς.
- Εκσυγχρονισμός του Γ.Ο.Κ. με εισαγωγή νέων δεδομένων (βιοκλιματικός και        ενεργειακός σχεδιασμός, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου) κατάργηση ανούσιων περιοριστικών διατάξεων (νέες διατάξεις για τους ημιυπαίθριους χώρους), εισαγωγή κατευθύνσεων, δυνατοτήτων  και  υποδείξεων και όχι μόνο περιορισμών (π.χ. περαιτέρω επεξεργασία και ενεργοποίηση του άρθρου 13 για το ενεργό οικοδομικό τετράγωνο). Επαναπροσδιορισμός και ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου εφαρμογής των μελετών.

    •  
  • Προβολή –Προστασία –Προώθηση Αρχιτεκτονικού Έργου

-Διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων παρουσίασης του έργου   διακεκριμένων ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων.
-Προβολή του έργου νέων αρχιτεκτόνων και πρωτοποριακών προτάσεων.
-Παρεμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα της νεώτερης.

 

 

 


Αρχή σελίδας