Περίληψη Εισήγησης

 

Τίτλος: Όρια και δυνατότητες της επιστημονικής επιτροπής των αρχιτεκτόνων στο ΤΕΕ

 

 

Θ. Φωτίου

Οι αρμοδιότητες της επιστημονικής επιτροπής ειδικότητας αρχιτέκτονος ορίζονται στο ευρύ της πλαίσιο από το άρθρο 1 του κανονισμού λειτουργίας επιστημονικών επιτροπών ειδικοτήτων ο οποίος ψηφίστηκε από την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στην συνεδρίαση της 10.2.1990.
Κατά το άρθρο αυτό η επιστημονική επιτροπή ειδικότητας §1 «… είναι συμβουλευτικό όργανο το οποίο μελετά με δική του πρωτοβουλία ή ύστερα από παραπομπή από την Δ.Ε. ή από το προεδρείο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ τα επιστημονικά ζητήματα που αναφέρονται στα ενδιαφέροντα της ειδικότητας, εισηγούνται για την κατάρτιση του προγράμματος επιστημονικής δραστηριότητας του ΤΕΕ και γνωμοδοτούν βοηθούμενα από επιτροπές μόνιμες ή έκτακτες του άρθρου 15 του ίδιου νόμου…» και §3 «…η επιτροπή δρα με βάση το εγκεκριμένο από την Δ.Ε. πρόγραμμά της, το οποίο συντάσσεται στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων που χαράσσει η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ…».
Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια αυτά η επιτροπή διεκπεραιώνει ένα πλήθος εγγράφων και ερωτήσεων, τα οποία της διαβιβάζει η Δ.Ε. και ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Η θεματολογία είναι ατέρμων. Επαγγελματικά δικαιώματα, ζητήματα αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, πολεοδομικά θέματα, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κοκ. Προτείνει επίσης την συγκρότηση επιτροπών σε ειδικά κρίσιμα θέματα, αρχιτεκτονικής, κληρονομιάς, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, θέματα ΓΟΚ κοκ.
Η συνολική της εργασία διαβιβάζεται στην Διοικούσα και τον Πρόεδρο για να την εγκρίνει και επικυρώσει. Σε αυτή την διαδικασία έγκρισης και επικύρωσης απαξιώνεται εξ’ αντικειμένου κάθε ουσιαστική παρέμβαση των αρχιτεκτόνων.
Σε ένα όργανο όπου τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνουν οι συσχετισμοί των ειδικοτήτων της ΔΕ σε συνδυασμό με τις διαπαραταξιακές αντιθέσεις τους, η αρχιτεκτονική και η ποιότητά της χάνεται.
Μέσα όμως από αυτήν την διαδικασία αναδεικνύονται και τα αδιέξοδα των αρχιτεκτόνων μέσα στο ΤΕΕ. Πώς θα έπρεπε να δούμε την δομή του ΤΕΕ σήμερα ώστε να διασφαλίζονται οι απόψεις μας;

 


Αρχή σελίδας