Προηγούμενη σελίδα

Κοινή Συνεδρίαση 11-12 Φεβρουαρίου 2005, Βρυξέλλες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ


To the Members of the ACE taskforces Architectural Competition and Public Procurement and PPP

Next joint meeting of the ACE taskforces Architectural Competition and Public Procurement PPP on 11th and 12th February 2005 in Paris

Dear members,

Based on a decision taken at the ACE General Assembly in November 2004 in Brussels, the three working groups of ACE Architectural Competition, Public Procurement and PPP should merge into one.

Therefore, Mr. Brunnert and Mr. Maibaum as well as Mr. Boille would like to invite you for the next joint meeting on

11. February 2005, 10.00 a.m. -
and 12. February 2005
in Paris.

It will be the first joint meeting of the three former working groups to coordinate the future tasks. More detailed information about timeschedule and location you will get as soon as possible.

Yours sincerely

Hans Georg Brunnert
Chairman TF AC

Thomas Maibaum
Chairman TF Publ. Proc

Philippe Boille
Chairman TF PPP


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συνάντηση στο Παρίσι

Παρασκευή 11 και Σαββάτο 12 Φεβρουαρίου της ομάδας εργασίας για τις προμήθειες του Δημοσίου και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο κ. Alain Sagne εκ μέρους της ACE, ο πρόεδρος της ομάδας και εκπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Πολωνία, Φιλανδία και Ελλάδα.

Την Παρασκευή συζητήθηκε το θέμα για τις προμήθειες του Δημοσίου και τις συστάσεις της ACE προς τα μέλη της για την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε., για τις προμήθειες του Δημοσίου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2004 έτσι ώστε να προστατευθούν οι αρχιτέκτονες και το αρχιτεκτονικό έργο.

Η οδηγία σε γενικές γραμμές δεν δίνει μεγάλη σημασία στον αρχιτεκτονικό έργο, ούτε δίνει σημαντικό ρόλο στον αρχιτέκτονα, αφήνει όμως την δυνατότητα κάτι τέτοιο να ενσωματωθεί στο κάθε εθνικό δίκαιο.

Η οδηγία επίσης δίνει την δυνατότητα να γίνει διαγωνισμός μέσω διαδικτύου κάτι που δεν γίνεται όταν πρόκειται για πνευματικό έργο, επίσης ούτε η συμφωνία πλαίσιο μπορεί να εφαρμοστεί για το αρχιτεκτονικό έργο.

Η ACE στις οδηγίες της προτείνει βασικά να διαχωριστεί η μελέτη από την κατασκευή. Επίσης ύστερα από την μελέτη των αποτελεσμάτων και την ποιότητα των έργων που έχουν μέχρι σήμερα κατασκευαστεί ύστερα από συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που δεν είχαν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την ποιότητα των έργων η ACE προτείνει τα εξής:

· οι συμβάσεις για το αρχιτεκτονικό έργο να βασίζονται στην ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών.

· οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ποιότητα στο προφερόμενο έργο

· ο αρχιτέκτονας πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του Δημοσίου και να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο έργο.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Δημόσιο πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους για το κάθε έργο, τι ακριβώς ζητάει και πολλές φορές πρέπει να υπάρχει και συγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Για τον καθορισμό αυτών των προϋποθέσεων μπορεί και πρέπει το Δημόσιο να προκηρύσσει Διαγωνισμό Ιδεών.

Το να προκηρύσσονται έργα ασαφή και χωρίς συγκεκριμένους στόχους λόγω επείγοντος, προκαλεί πάντα δυσλειτουργίες στο έργο και στην μελέτη αυτού.

Το κόστος του έργου δεν πρέπει να παίζει πρωταρχικό ρόλο, προέχει η ποιότητα του έργου και η προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Βασική αρχή για την τελική επιλογή μιας ομάδας είναι η ύπαρξη αρχιτέκτονα στην ομάδα.

Ακόμη και στα πιο πολύπλοκα έργα όπου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι άλλες ειδικότητες (ακουστική κ.λ.π.)

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα πρέπει να είναι πρωταρχικός.

  • Η επιτροπή πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητη και να αποτελείται από άτομα που έχουν τα απαραίτητα προσόντα.
  • Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που κρίνονται ικανοί να εκτελέσουν το έργο είναι πολύ μεγάλος μπορεί να μειωθεί ύστερα από κλήρωση.
  • Ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις η εντοπιότης
  • Η προεπιλογή των υποψηφίων μπορεί να λειτουργήσει εάν πραγματικά υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΛΟΓΗ

Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να βασίζονται στην ποιότητα του αρχιτεκτονικού έργου, στην βιωσιμότητα του έργου και στις λύσεις που προτείνονται στα οικονομικά, διαχειριστικά περιβαλλοντικά κ.λ.π. προβλήματα.

Επομένως ένα έργο πρέπει να κρίνεται βάσει όλων των ανωτέρω και όχι από την αμοιβή των μελετητών.

Η ACE θεωρεί ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν το έργο η ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διενεργείται σε δυο φάσεις.

Κατατίθενται δύο φάκελοι με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία και ακολουθεί σε δεύτερη φάση η διαπραγμάτευση. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δεν αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις προμήθειες.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία χωρίς δηλ. αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή άλλες διαφανές διαδικασίες προκαλούν μεγαλύτερο κόστος και χαμηλότερη ποιότητα.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ACE προτείνει δέκα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που συζητήθηκαν διεξοδικά στην δεύτερη μέρα της συνάντησης.

  • Ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πρόγραμμα διαγωνισμού
  • Ισότητα για όλους τους διαγωνιζόμενους
  • Αδιάφθορη και ανεξάρτητη αρχιτεκτονική κριτική επιτροπή
  • Υποχρεώσεις και δικαιώματα Δημοσίου και διαγωνιζομένων
  • Διαφάνεια και διαδικασία
  • Ανωνυμία στις προσφορές
  • Χρηματικά ανταλλάγματα και πως αυτά δίνονται
  • Σαφή αποτελέσματα της απόφασης της κριτικής επιτροπής. Τι γίνεται με τον κάθε διαγωνιζόμενο ή αν δεν κατασκευαστεί το έργο
  • Δικαιώματα των συμμετεχόντων
  • Κάθε διαφορά λύνεται από τον αρμόδιο επαγγελματικό φορέα

 

Αρχή σελίδας