·ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Α. Εθνική πολιτική για την αρχιτεκτονική

  Ο στόχος εστιάζεται στην προσπάθεια της συγκρότησης της λειτουργίας ενός εθνικού συμβουλίου αρχιτεκτονικής, με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών που απασχολούνται με σχετικά θέματα.

Η λευκή βίβλος, οι οδηγίες, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ οι θέσεις του Συλλόγου πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση μιας πλατφόρμας με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα υλοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο με κυβερνητική απόφαση.

Η σύσταση και λειτουργία του ΑΠΑΣ, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα να εισηγείται στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ θέματα που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει πολλαπλασιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  Ÿ        Αποτελεσματική και πλήρης εκπροσώπηση στο ΑΠΑΣ

Ÿ        Σύσταση ολιγομελούς ειδικής επιτροπής, με πανελλαδική εκπροσώπηση για την επεξεργασία και προώθηση των θεμάτων αυτών

Ÿ        Υποβολή προγράμματος για εξειδικευμένες δράσεις.

Β. Εκδηλώσεις – Συνέδρια

   Β/1. Συνέδριο

Πρέπει να προγραμματιστεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο και η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, με την πραγματοποίηση πανελλαδικής έκθεσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συσταθεί οργανωτική κι επιστημονική επιτροπή – ευρείας εκπροσώπησης – με αρμοδιότητες :

Ÿ        Τη διερεύνηση και καθορισμό του θέματος του Συνεδρίου

Ÿ        Τη διοργάνωση της Μπιενάλε ως πανελλαδικής έκθεσης αρχιτεκτονικής

Ÿ        Την προεργασία για την καθιέρωση βραβείων αρχιτεκτονικής από την πανελλήνια ένωση αρχιτεκτόνων.

  Β/2. Εκδηλώσεις

(πραγματοποιήθηκαν)

Β/2.1 Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2000, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με22 Τούρκους αρχιτέκτονες, μέλη Επιμελητηρίου, Τμήμα Ανατολίας, με θέμα την ενημέρωσή τους για τη μοντέρνα και σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική (σε συνεργασία με ΤΕΕ/UIA).

Β/2.2 Την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα, με θέμα «Η αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής, στην οποία παρουσιάστηκαν από τους αντίστοιχους επιμελητές και υπεύθυνους των οργανωτικών επιτροπών οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής της τελευταίας διετίας που οργανώθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από τις οποίες προβλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων, κυρίως της μεταπολεμικής περιόδου και ιδιαίτερα της τελευταίας πενταετίας (αναφέρονται κατά χρονολογική σειρά εγκαινίων):

Τοπία εκμοντερνισμού – Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στις δεκαετίας του 1960 και 1990

4η Εκθεση Αρχιτεκτονικού Εργου ΣΑΘ

20ός αιώνας : Ελλάς

3η Εκθεση Αρχιτεκτονικού έργου ΣΑΝΑ

Ελληνική συμμετοχή στην 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν η έλλειψη -αν όχι η πλήρης απουσία- μιας αξιόλογης δημόσιας αρχιτεκτονικής σήμερα, με δεδομένες τις «αντιδημοκρατικές» -  διαδικασίες που ακολουθούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων δημόσιου χαρακτήρα στις περισσότερες ελληνικές πόλεις.

(προετοιμάζονται)

 

Β/2.3 Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με ΥΠΕΧΩΔΕ για το EUROPAN – 6, με θέμα «οι ενδιάμεσες πόλεις».

B/2.4 Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με Δήμο Φιλοθέης προς τιμήν του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη

Β/2.5 Εκδήλωση με θέμα «οι μετασχηματισμοί του σύγχρονου ευρωπαϊκού αστικού τοπίου» με το Stefano Boeri, επιμελητή τμήματος της Ευρώπης στη μεγάλη έκθεση του Μπορντώ (Γαλλία), με θέμα «Μεταλλάξεις»

Β/2.6 Φόρουμ με επίσημους εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων για ενημέρωση σε σχέση με τη λειτουργία τους ως προς τα οργανωτικά και επαγγελματικά θέματα και κοινές πολιτιστικές δράσεις (συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στη Νάπολη).

Β/2.7 Εκδήλωση για την 7η Συνεδρία του Βραβείου Mies van der Rohe για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική

Β/2.8 Σειρά παρουσίασης αποτελεσμάτων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από νέους αρχιτέκτονες

Β/2.9 Εκδήλωση προβολής για συναδέλφους με μακρόχρονη παρουσία στα αρχιτεκτονικά πράγματα και διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης από το ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

 

            Γ/3.Εκθέσεις

            Γ/3.1    Εκθεση του Δημαρχείου του Γκραζ (Αυστρία), αρχ. Klaus Kada,

1ο βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στη Νάπολη)

Γ/3.2 Εκθεση του προγράμματος έργων και αστικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο Βερολίνο

Γ/3.3 Επιμέλεια Εκθεσης με θέμα τις σημαντικές αστικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στο 22ο Συνέδριο της UIA στο Βερολίνο το 2002 (σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την CAE)

Γ/3.4 Έκθεση προς τιμήν των συναδέλφων Αριστομένη Προβελέγγιου, Ηλία Παπαγιαννόπουλου, Κυριάκου Κρόκου, Αλέξανδρου Πατσούρη, Ισαάκ Σαπόρτα, Πάνου Κουλέρμου, Κάρολου Κάϊγερ

 

Αρχή σελίδας