Προηγούμενη σελίδα

Η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική ως Πολιτισμική Αξία

Ο Σ.Α.Ν.Α. με αφορμή τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί τελευταία σχετικά με την αντιμετώπιση των κτισμάτων της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δηλαδή την αξιολόγηση, την αξιοποίηση, την ανάδειξη, την αποκατάσταση και την προστασία τους, αλλά και με αφορμή:

• Την κατεδάφιση του κτιρίου της MISKO στην Πάτρα, διακεκριμένου δείγματος ελληνικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

• Το αίτημα για κατεδάφιση του κελύφους του κεντρικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης στην Πάτρα, διακεκριμένου επίσης δείγματος Αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα και συστατικού στοιχείου της εταιρικής ταυτότητας της Εθνικής Τραπέζης,

οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 22/11/ 2002 ημερίδα με θέμα:
«Η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική ως Πολιτισμική Αξία»

Στην ημερίδα ανέπτυξαν το θέμα οι παρακάτω ομιλητές:

- Μάρω Αδάμη, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.
- Νίκος Αγριαντώνης-Ευγενία Γατοπούλου, ως εκπρόσωποι του ICOMOS.
- Ηλίας Κωνσταντόπουλος, επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως εκπρόσωπος του Do.Co. Mo.Mo. Ελλάδας.
- Δανιήλ Ορφανουδάκης, ως εκπρόσωπος του ΥΠ.ΠΟ.
- Πέτρος Κουφόπουλος, επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και
- Γιάννης Αίσωπος, επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως εκπρόσωποι της αρχιτεκτονικής σχολής.

Ο Σ.Α.Ν.Α. θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ημερίδα θα πρέπει να είναι η απαρχή μιας γενικότερης συζήτησης σχετικά με το εν λόγω θέμα και έδωσε την ευκαιρία στους φορείς που συμμετείχαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία προβληματισμού και εκπαίδευσης, θα τολμούσαμε να πούμε, για τον τρόπο διαχείρισης και προστασίας αυτού του κτιριακού αποθέματος, μιας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορικής εξέλιξης της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

 

Αρχή σελίδας