Προηγούμενη σελίδα

Δ’ Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου

 «Παράλιες Ζώνες και Αστικά Συμβάντα»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας προκηρύσσει την 4η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Οκτώβριο του 2003, με θέμα «Παράλιες Ζώνες και Αστικά Συμβάντα».

 Στη σημερινή διεθνή αρχιτεκτονική συζήτηση τα ζητήματα του σχεδιασμού του αστικού χώρου, της ανάπλασης της πόλης, καθώς και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του κατοικούμενου χώρου με τα φυσικά στοιχεία και ιδιαίτερα με το νερό (θάλασσα, λίμνες, ποταμοί…) παρουσιάζονται με νέα έμφαση. Εξ ίσου σημαντικό εμφανίζεται και το ζήτημα της σχέσης της πόλης, μιας πόλης που διαρκώς επεκτείνεται,  με τα όρια της και τις επεμβάσεις στις συχνά παραμελημένες περιοχές-όρια, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό. Ιδιαίτερα στους τόπους, πόλεις ή μικρότερους οικισμούς, που συνορεύουν με το νερό, η διαμόρφωση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου τους ως δημόσιου χώρου, αποκτά πρωταρχική σημασία. Καθώς οι πόλεις έχουν πια σε μεγάλο βαθμό κτηριακά κορεστεί, η επανάχρηση παλαιότερων κτηρίων και χώρων, ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν αξιόλογες χωρικές ή μορφικές ποιότητες, εμφανίζεται ως ένα ακόμη ουσιώδες ζήτημα.   

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση του ευρύτερου δυνατού φάσματος μελετών που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω ζητήματα, έστω και κατά έμμεσο τρόπο.

Ζητούνται πραγματοποιημένα έργα της τελευταίας πενταετίας καθώς και μη υλοποιημένες προτάσεις.

Προτείνονται τέσσερις προγραμματικές κατηγορίες Αρχιτεκτονικού Έργου, που διαφοροποιούνται ως προς τις δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μία από αυτές:

1. Χώροι κατοικίας: Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία κ.λ.π.

2. Χώροι συλλογικότητας: Υπαίθριοι δημόσιοι χώροι και δημόσια κτήρια πολιτισμού και εκπαίδευσης.

3. Χώροι κατανάλωσης και αναψυχής: Εμπορικά κέντρα, χώροι διασκέδασης, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, καθώς και συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων.

4. Χώροι εργασίας και παραγωγής: Ιδιωτικά γραφεία και κτήρια δημόσιων υπηρεσιών, νοσοκομεία, κτήρια πρόνοιας.

Για την πραγματοποίηση της 4ης Πανελλήνιας Έκθεσης καλούνται οι αρχιτέκτονες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή, να αποστείλουν:

Α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του έτους 2002. Κάθε Αρχιτέκτονας ή ομάδα Αρχιτεκτόνων μπορεί να συμμετάσχει με 3 έργα το πολύ - στην ίδια ή διαφορετικές κατηγορίες - πραγματοποιημένα ή μη, σύμφωνα με τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Τα έργα αυτά δεν πρέπει να έχουν εκτεθεί σε προηγούμενη έκθεση του Σ.Α.Ν.Α.

Β. Τεύχος Α3 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2002, που θα περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες, σύντομα σχόλια, ή οτιδήποτε άλλο κρίνει ο μελετητής ότι βοηθάει στη κατανόηση του έργου του.

Τριμελής Επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

Σάββα Κονταράτο

Γιώργο Πανέτσο και

Ρένα Σακελλαρίδου

θα επιλέξει έως το τέλος Ιανουαρίου του 2003 τα έργα τα οποία τελικά θα εκτεθούν.

Σε δεύτερη φάση η οργανωτική επιτροπή θα ενημερώσει τους συναδέλφους για τον τρόπο παρουσίασης των έργων που θα επιλεγούν καθώς και για το υλικό που θα πρέπει να αποσταλεί για τον κατάλογο της έκθεσης. Το υλικό αυτό θα πρέπει να είναι στα γραφεία του ΣΑΝΑ, (Τριών Ναυάρχων 40, τ.κ. 26222, Πάτρα), μέχρι τις 15 Απριλίου του 2003.  

Οργανωτική Επιτροπή Έκθεσης:

Αντώνης Αθανασόπουλος

Ρηνιώ Αργυριάδου

Δήμητρα Ασημακοπούλου

Κώστας Καλογερόπουλος

Μαρία Κουρμπανά

Ελίνα Κυριακού

Γιάννης Πανταζόπουλος

Αγγελική Τσονάκα

Σύμβουλοι Οργάνωσης:

Γιάννης Αίσωπος

Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής:

Μαρία Κουρμπανά, τηλ. 0610 328417, κιν. 0932584019, e-mail: mkourb@tee.gr

Γιάννης Πανταζόπουλος, 0610 337811, e-mail: pantazoalex@hotmail.com

Αγγελική Τσονάκα, τηλ. 0610 338382, κιν.0944907249, e-mail: tsonakina@hotmail.com.

ή στην γραμματεία του συλλόγου, κα Αναστασία Στρέκλα, τηλ. 0610 310478, κιν. 0977890560, e-mail:anastas@hotmail.com.

 

Αρχή σελίδας