Απαράδεκτη συμπεριφορά Αστυνομικών οργάνων

 

Α.Π. 36091, Αθήνα 30 Μαΐου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Θέμα: Απαράδεκτη συμπεριφορά Αστυνομικών οργάνων.

Τρία αλλεπάλληλα περιστατικά, όλα στον Πειραιά, καταγγέλθηκαν από συναδέλφους στο Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Το πρώτο χρονικά αφορούσε την προσαγωγή και κράτηση στο Α.Τ. Πειραιά της Διευθύντριας της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά, Αρχιτέκτονος κας Κωστάντζας Οικονομοπούλου, επειδή κάποια κυρία δήλωσε στην Αστυνομία ότι «προτίθεται να υποβάλλει μήνυση».
Χρειάστηκε η επικοινωνία με τον Αρμόδιο Εισαγγελέα για να αφεθεί τελικά ελεύθερη.

Ακολούθησαν δύο παρόμοια περιστατικά (2/2/07 & 9/3/07), που αφορούσαν τον Διευθυντή της Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά κο Μελέτη Καταβάτη Πολιτικό Μηχανικό, τον οποίο κυρία (δικηγόρος) απείλησε με υποβολή μηνύσεως και Αστυνομικά όργανα, εκτελώντας εντολές (κατά δήλωσή τους), επιχείρησαν να τον προσάγουν στο Α.Τ.
Η σφοδρή αντίδραση των παρισταμένων συναδέλφων, υπαλλήλων και μη και η τηλεφωνική διαμαρτυρία στο Διοικητή του Α.Τ., απέτρεψε το ολίσθημα. 

Στα δύο τουλάχιστον συμβάντα, εκ των τριών, η συμπεριφορά των οργάνων ήταν επιεικώς απαράδεκτη.
Η «κατόπιν εορτής» συγνώμη του κ. Διοικητού, δεν επουλώνει το τρωθέν κύρος των προσώπων και των θεσμών.

Η Αστυνομία οφείλει να τηρεί τους Νόμους και να προστατεύει την ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν χρειάζεται κανείς να υπενθυμίζει το αυτονόητο.

  • Δεν είναι νόμιμο να προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα κανείς, πολύ περισσότερο δε Διευθυντής Δημοσίας Υπηρεσίας, χωρίς να  συντρέχει περίπτωση αυτοφώρου αδικήματος.
  • Τυχόν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ Διοικήσεως και πολιτών, επιλύονται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα (Διοικητικό Εφετείο, Σ.τ.Ε., Συνήγορο του Πολίτη, κ.λπ.) και όχι από την Αστυνομία.

  • Η συμπεριφορά των Αστυνομικών οργάνων, δεν πρέπει να είναι υποτιμητική ή απαξιωτική για κανένα πολίτη.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ καταδικάζει τις πρακτικές αυτές, διαμαρτύρεται έντονα προς κάθε αρμόδιο φορέα και δηλώνει ότι θα προασπίσει τα μέλη του από τέτοιες απαράδεκτες, παράνομες, παράτυπες και καταχρηστικές συμπεριφορές Αστυνομικών οργάνων.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Αρχή σελίδας