|
Προηγούμενη
σελίδα
Συζήτηση με θέμα: Αρχιτεκτονική και Τέχνη - 24.02.07
Αρχιτεκτονική και Τέχνη
Μια συζήτηση με την επιμέλεια της locus athens σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και μέρος του project ‘Metropolis’ Συντονιστής συζήτησης Μέμος Φιλιππίδης
Παρουσιάζουν: Muf architects, DecArchitects, Ανδρέας Αγγελιδάκης
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007, 18:00
Ωδείο Αθηνών, 17–19 Βασ. Γεωργίου & Ρηγίλλης
Η τέχνη και η αρχιτεκτονική προσεγγίζουν όλο και περισσότερο κοινά θέματα και τόπους. Η ερώτηση «τι είναι τέχνη;» μοιάζει όλο και πιο άστοχη, και η ερώτηση «πότε είναι τέχνη;» την αντικαθιστά, μία ερώτηση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και για την αρχιτεκτονική. Η πρόσφατη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εστιάζοντας το θέμα της στις πόλεις, και η περσινή Μπιενάλε του Βερολίνου, λαμβάνοντας χώρα σε ένα δρόμο και χρησιμοποιώντας τα σχολεία και τις εκκλησίες σαν εκθεσιακούς χώρους, φανερώνουν πως η πόλη, η αστικοποίηση και οι τέχνες γίνονται έννοιες όλο και πιο αλληλένδετες (εάν όντως υπήρξε ποτέ διαχωρισμός).
Τα in situ έργα τέχνης, που αντικατοπτρίζουν ένα δεδομένο χώρο, κτίριο ή συγκεκριμένη κουλτούρα, είναι ένδειξη ότι η «ουσιαστική» ενασχόληση ενός καλλιτέχνη με ένα συγκεκριμένο τόπο είναι μια συνήθης πρακτική σε ένα καλλιτεχνικό τοπίο το οποίο σφύζει από μπιενάλε και μια κορεσμένη αγορά τέχνης που επιζητά καινούργια δουλειά. Η αρχιτεκτονική με τη σειρά της, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και υλικά, δημιουργεί κτίρια τα οποία είναι σαν γλυπτά και παράλληλα παράγει έργα τέχνης και έπιπλα τα οποία αντανακλούν το ενδιαφέρον για το design.
«Πότε είναι αρχιτεκτονική και τέχνη;»
Η συζήτηση «Αρχιτεκτονική και Τέχνη», που επιμελείται η locus athens σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και μέρος του project ‘Metropolis’, προσκαλεί από το Λονδίνο τους Muf architects, των οποίων η δουλεία συγχωνεύει μια πιο πειραματική προσέγγιση με το urban planning, τους DecArchitects από την Αθήνα, με μία αρκετά εννοιολογική προσέγγιση έχοντας δημιουργήσει και δύο γνωστά art hotels στην Αθήνα, και τέλος τον Ανδρέα Αγγελιδάκη που ερευνά μέσα από τις βίντεο εγκαταστάσεις του και τη δουλειά του στο διαδύκτιο τους συσχετισμούς αρχιτεκτονικής και τέχνης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μέμος Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας που έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις αρχιτεκτονικής.
Η συζήτηση θα λάβει χώρα στο Ωδείο Αθηνών, έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου 1969-76. Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος φοίτησε υπό τον Gropius. Η «ψυχρή» λευκή πρόσοψη, οι αφηρημένες φόρμες και η ρυθμική λιτότητα του Ωδείου Αθηνών αντανακλούν την Bauhaus επιρροή του. Θα προβληθεί η ταινία «Ιωάννης Δεσποτόπουλος: Το Μυστικό Αξίωμα» , επιμέλεια Γ. Τζιρτζιλάκης, σκηνοθεσία Σ. Παπαδόπουλος, παραγωγή ΕΡΤ.
Αρχή σελίδας
|