Κτήμα ΦΙΞ στο Παλαιό Ηράκλειο (Αττικής)

 

 

Α.Π. 35761, Αθήνα 8 Μαρτίου 2007

 

Π ρ ο ς
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
5ο Τμήμα
Πανεπιστημίου 47
10564 ΑΘΗΝΑ
Υπόψη: κ. Ρόζου

Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Πολιτισμού,
κο Γ. Βουλγαράκη
Μπουμπουλίνας 20-22
10682 ΑΘΗΝΑ
2. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
κο Γ. Σουφλιά
Αμαλιάδος 17
11523 ΑΘΗΝΑ
3. Δήμο Ηρακλείου
Στ. Καραγιώργη 2
14121 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

Θέμα : Κτήμα ΦΙΞ στο Παλαιό Ηράκλειο (Αττικής)

Άλλος ένας χώρος-πνεύμονας πρασίνου, που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τους πολίτες, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Πρόκειται για την έπαυλη των Φιξ στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, που βρίσκεται στα όρια με τη Λυκόβρυση, πίσω από τον Άγιο Λουκά των Καθολικών.

Η έπαυλη -με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία- όπως και ο περιβάλλοντας χώρος έχουν κριθεί διατηρητέοι. Το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας του κ. Ε. Βενιζέλου αρχικά και κατόπιν επί υπουργίας της κ. Φ. Π. Πετραλιά, είχε δεσμευτεί πως θα απαλλοτρίωνε το κτήμα και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Οι φερόμενοι σήμερα ως ιδιοκτήτες της έκτασης επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου, με προφανή στόχο την «αξιοποίηση» του χώρου σε συνεργασία με κατασκευαστές. Η υπόθεση εκδικάζεται στο ΣτΕ στις 14/3/2007.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ηρακλείου Αττικής, αποφάσισε να παρέμβει στο ΣτΕ, ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο το ιστορικό κτίριο και το πάρκο.

Στόχος είναι να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες και να διασωθεί η ιστορική μνήμη.

Το Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ έχει βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης για τις προσπάθειες του Δήμου.

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές με αίτημα τη διάσωση του χώρου.

Η συνολική επιφάνεια του πάρκου είναι 27.000 τ.μ. Μέσα στα όρια του βρίσκονται το κυρίως κτίσμα που ήταν η θερινή κατοικία της οικ. Φιξ, τρία βοηθητικά κτίρια και δύο αποθήκες. Η έπαυλη έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και δώμα με συνολική επιφάνεια 726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη μεταξύ 1920 – 1930. Έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω βανδαλισμών και χρειάζεται ενίσχυση για θωράκιση από τους σεισμούς.

Το κτήμα έχει 1563 δέντρα ποικίλων ειδών-κυρίως πεύκα. Έχει 3 εισόδους, επί της Λεωφ. Ηρακλείου είναι η κύρια είσοδος και οι δευτερεύουσες είναι από τις οδούς Αγ. Λουκά και Αμαρουσίου. Γειτνιάζει με χώρους ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Η άποψη του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, είναι να μην προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου και το ΥΠΠΟ να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 


Αρχή σελίδας