Προηγούμενη σελίδα

Γενική Συνέλευση 19-20 Νοεμβρίου 2004, Βρυξέλλες

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γενική Συνέλευση του ACE

19-20 Νοεμβρίου 2004

Βρυξέλλες

Η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων (ACE) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες στις αίθουσες του Μ.Α.Ι. (Maison des Associations Internationales).

Την Ελληνική Αντιπροσωπεία αποτελούσαν εκ μέρους του ΣΑΔΑΣ ο συνάδελφος Κώστας Μπελιμπασάκης, μέλος του Δ.Σ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ενώ εκ μέρους του ΤΕΕ, οι συνάδελφοι Ράνια Κλουτσινιώτη και Κορίνα Δαγκλή.

Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν τους αντιπροσώπους των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αρχιτέκτονες της Ευρώπηςήταν:

  • Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την τροποποίηση του καταστατικού του ACE σύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Μιλάνου.

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εθνικών αντιπροσωπειών και εισήχθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης η διαδικασία κατ’ άρθρο συζήτησης και έγκρισης των διατάξεων του νέου θεσμικού πλαισίου που τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες των αρχιτεκτόνων της Ευρώπης.

Οι παρακάτω έξι (6) βασικές αρχές διέπουν το νέο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων (ACE) .

  1. Από εναλλασσόμενος (κάθε έτος από διαφορετική χώρα) ο Πρόεδρος του ACE γίνεται εκλεγμένος. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες.
  2. Εισάγεται ως σύστημα ψηφοφοριών για τη λήψη των ειδικών αποφάσεων :
  3. - Η Στάθμιση των ψήφων (Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ε.Ε.) και

    - Η Διπλή Πλειοψηφία (ψήφοι και χώρες)

  4. Αλλάζει η Σύνθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που θα ισχύει για χρονική περίοδο δύο ετών και θα αποτελείται από 11 άτομα εκ των οποίων ο Πρόεδρος και πέντε μέλη θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση με απλή διπλή πλειοψηφία (50% των ψήφων και 50% των χωρών ταυτοχρόνως) ενώ πέντε μέλη θα ορίζονται κατά εναλλασσόμενη σειρά από τις υπόλοιπες Εθνικές αντιπροσωπείες. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι: ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο ταμίας, οι συντονιστές και τα απλά μέλη.
  5. Οι Μόνιμες Επιτροπές θα αντικατασταθούν από Συντονιστικές Επιτροπές που θα συντονίζονται από υπεύθυνα μέλη, που θα ορίζονται από το ίδιο το Εκτελεστικό Συμβούλιο, και θα αποτελούνται επίσης από τους προέδρους των Ομάδων Εργασίας και από εθνικούς εκπροσώπους. Η συχνότητα συνεδριάσεων των Σ.Ε. ορίζεται δύο φορές ανά έτος ή όσες φορές χρειασθεί.
  6. Οι αρμοδιότητες των υπευθύνων θα ορίζεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο πλην του Προέδρου που προβλέπονται από το καταστατικό.
  7. Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις θα καλούνται όπως θα αποφασίζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο και / ή μετά από αίτημα τουλάχιστον του ενός τρίτου των Οργανώσεων Μελών του ACE.
  8. Μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν για το 2005:

    • Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του 2004 παραμένει σε ισχύ κατά το 2005 και η επερχόμενη Πρόεδρος Marie – Helen (Λουξεμβούργο) που έχει ήδη ορισθεί κατά την περυσινή Γενική Συνέλευση αναλαμβάνει την Προεδρία κατά την διάρκεια του 2005. Η τριάδα συμπληρώνεται με τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας, Rob Budding.
    • Η θητεία του απερχομένου ταμία έληξε και στη θέση του απερχόμενου Jan ketelaer (Βέλγιο) εκλέχθηκε ομόφωνα η Katarina Nilsson (Σουηδία). Τα υπόλοιπα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου (πρόεδροι και αντιπρόεδροι των μονίμων επιτροπών παραμένουν όπως και κατά το 2004).
    • Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Νοεμβρίου του 2005 θα εκλεγούν ο πρόεδρος και τα 5 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για μια θητεία 2 ετών και θα ορισθούν τα εκ περιτροπής μέλη για μια θητεία 1 έτους - ειδικά για την πρώτη φορά.

    • Η εξέλιξη στα θέματα της νέας οδηγίας για «τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (SIM) » .

    Κατάσταση

    Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Υπουργών εξετάζουν από το Μάρτιο, το κείμενο της προτεινόμενης Οδηγίας. Διάφορες ανησυχίες έχουν εκφραστεί. Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων στο τέλος του Σεπτεμβρίου προετοιμαζόμενοι για μια συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, στις 25-26 Νοεμβρίου.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνόψισε την εργασία του για το κείμενο στο τέλος του Αυγούστου. Η κύρια Επιτροπή είναι η Επιτροπή IMCO (Εσωτερική Αγορά και Προστασία Καταναλωτών). Η κα Evelyne Gebhardt (Ομάδα PSE) έχει οριστεί ως εισηγητής. Μια κοινοβουλευτική ακρόαση πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, από κοινού από το IMCO και τις Επιτροπές EMPL (Απασχόληση & Κοινωνικές Υποθέσεις). Η κα Gebhardt πραγματοποίησε συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ACE, σε μικρές ομάδες πριν την ακρόαση .

    Κυριότερο σημείο

    Ένα αρχικό έγγραφο με τις θέσεις του ACE για την Οδηγία έχει διανεμηθεί και ειδικά στην κα Gebhardt πριν από την ακρόαση τις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Κοινοβούλιο.

    Στόχοι ACE

    Να διασφαλιστεί ότι η Επιτροπή υιοθετεί μια συνεπή, συνολική και συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα ελεύθερα επαγγέλματα, ειδικότερα όσον αφορά στις αρχιτεκτονικές υπηρεσίες. Να εξασφαλιστεί επομένως ότι οι πολιτικές και τα μέτρα που θα εγκριθούν στο μέλλον είναι συνεπή με άλλες πολιτικές προτεραιότητας της Ένωσης, όπως η προστασία καταναλωτών, φροντίζοντας ταυτόχρονα επαρκώς το δημόσιο συμφέρον.

    Το ACE πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες συζητήσεις του, για να λάβει δεόντως υπόψη τη συγκεκριμένη φύση ορισμένων κατηγοριών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών της ΕΕ και σήμερα και στο μέλλον. Συγκεκριμένα το ACE θεωρεί ότι η αξιολόγηση της ποιότητας τέτοιων υπηρεσιών δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο οικονομικό σκεπτικό.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ειδική Ομάδα Εργασίας ΕΒ–SIM. Πρόεδρος: John Wright, RIBA, UK

    Έχουν οριστεί επίσης εισηγητές για να αναπτύξουν εκείνους τους τομείς της Οδηγίας που δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες Ομάδες Εργασίας π.χ. Επαγγελματική ασφάλεια αποζημίωσης (J Ketelaer), Επίλυση διαφορών & Κώδικες Δεοντολογίας (Η Lloyd) και Ρόλος των Επαγγελματικών Οργανώσεων (C Bucher) .

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να επιδιώξει την συνεχή ανταλλαγή με άλλα κατοχυρωμένα νομοθετικά επαγγέλματα στο Club Profile και να καθορίσει τους κοινούς στόχους.
    • Να επιδιώξει την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας.
    • Να υιοθετήσει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες CPD ( Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση) και να τις προωθήσει στα μέλη του.

      • Επισυνάπτεται τελικό σχέδιο θέσεων ACE επί της οδηγίας SIM (παράρτημα 1)

    • Η προώθηση των πολιτικών του ACE για την Αρχιτεκτονική

     

    1. Αρχιτεκτονικές πολιτικές και Οργανισμοί ΕΕ

    Κατάσταση

    Μετά από τις επαφές με την Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους, η τελευταία ζήτησε από το ACE, όπως είχε συμφωνηθεί, να τη βοηθήσει στη σύνταξη του σχεδίου μελλοντικής αρχιτεκτονικής πολιτικής της για τα κτήριά της. Το ACE σχολίασε διάφορα σχέδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το τελικό κείμενο επρόκειτο να παρουσιαστεί στον Επίτροπο ( Mr Siim Callas – Εσθονία) κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

    Το κτήριο έμβλημα, το Berlaymont, έχει παραδοθεί τελικά στην Επιτροπή, τον Ιούνιο 2004, μετά από μια μακροχρόνια καθυστέρηση και μια δαπανηρή αποκατάσταση. Το Berlaymont, του οποίου ιδιοκτήτης είναι η Επιτροπή, πρόκειται να είναι το κτίριο που θα του απονεμηθεί το πρώτο πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων.

    Κυριότερο σημείο

    Μια παρουσίαση του παρουσίαση και ο θετικός αντίκτυπος της νέας Λευκής Βίβλου με την πολιτική του ACE για την αρχιτεκτονική με τίτλο: «:Αρχιτεκτονική και ποιότητα ζωής» στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου .ACE Policy Book πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου. Υπήρξαν πολλές παρουσίες και η εκδήλωση κρίθηκε επιτυχημένη. Χαρακτήρισε τι πρόκειται να είναι η έναρξη μιας προγραμματισμένης σειράς συγκεκριμένων επαφών που ακολουθούν.

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book καθώς επίσης και να προωθήσει περαιτέρω το ψήφισμα του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού για την Αρχιτεκτονική και να επιδιώξει να εξακριβώσει ότι εφαρμόζονται σχετικές συστάσεις του ACE στη νομοθεσία, τις πολιτικές, τα μέτρα, τις ενέργειες και τα προγράμματα σε όλη την ΕΕ.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Εκτελεστικό Συμβούλιο, Γενικός Γραμματέας Alain Sagne

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book, στη προσπάθεια για τη γενίκευση των αρχιτεκτονικών πολιτικών.

    2. Ευρωπαϊκό φόρουμ στις αρχιτεκτονικές πολιτικές

    Κατάσταση

    Μετά από το επιτυχές Σεμινάριο Φόρουμ που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο, τον Απρίλιο του 2004, η συνέχεια δόθηκε τον Ιούνιο με μια συνεδρίαση της Ομάδας Συντονισμού, διευρυμένη με την τρόικα (Ιρλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). Επίσης συμμετείχαν στη συνεδρίαση αντιπρόσωποι από την Αγγλία (που θα έχει την προεδρία κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2005). Συζητήθηκαν τα σχέδια για τις μελλοντικές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια των προσεχών προεδριών, και επίσης, περαιτέρω πρακτικές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση της μόνιμης γραμματείας.

    Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν στο Ρότερνταμ μια Διάσκεψη Φόρουμ και μια συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ, στις 25 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Αυτές οι εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης και Χωροταξίας, Στέγασης και Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Ολλανδικής προεδρίας.

    Το ACE έχει πλησιάσει το EUROCITIES με σκοπό να διασφαλίσει ότι αυτή η οργάνωση θα δημοσιοποιήσει μια δήλωση στήριξης των αρχιτεκτονικών πολιτικών στις μεγάλες πόλεις, που θα υποστήριζε τις ενέργειες προς το Συμβούλιο.

    Κυριότερο σημείο

    Η Προεδρία του Λουξεμβούργου (Υπουργείο πολιτισμού) οργανώνει ένα πλήρες Φόρουμ από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου 2005 ως τμήμα των επίσημων δραστηριοτήτων της Προεδρίας, σε σύνδεση με μια επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού. Το Συμβούλιο αναμένεται να κάνει μια αναθεώρηση της Απόφασης του Συμβουλίου για την Αρχιτεκτονική Ποιότητα ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να περιλάβει επαρκώς τα νέα Κράτη Μέλη. Επιπλέον, σκοπεύει να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο θα υιοθετήσει μια Διακήρυξη ή συγκεκριμένα συμπεράσματα για να ενισχύσει την περαιτέρω εφαρμογή της Απόφασης στις πολιτικές της ΕΕ.

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book και τις σχετικές συστάσεις πολιτικής του ACE καθώς επίσης και να προωθήσει περαιτέρω την Απόφαση του Συμβουλίου και να επιδιώξει να εξακριβώσει ότι εφαρμόζονται στη νομοθεσία ολόκληρης της ΕΕ, οι πολιτικές, τα μέτρα, οι ενέργειες και τα προγράμματα.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Εκτελεστικό Συμβούλιο, Γενικός Γραμματέας Alain Sagne

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Αρχιτεκτονικές Πολιτικές ως μέσο προώθησης των πολιτικών του ACE.
    • Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book στο πλαίσιο του Φόρουμ, στην προσπάθεια ανάδειξης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Πολιτικής.

    • Η εξέλιξη στα θέματα της νέας οδηγίας για «τα επαγγελματικά προσόντα (που θα αντικαταστήσει την οδηγία των αρχιτεκτόνων 85/384/ΕΟΚ»

    Κατάσταση

    Το Συμβούλιο Υπουργών επέτυχε πολιτική συμφωνία τον Μάιο του 2004. Το τροποποιημένο, παγιωμένο κείμενο, με το οποίο η Επιτροπή έχει συμφωνήσει κατά ένα μεγάλο μέρος, είναι αυτήν την περίοδο ακόμα υπό νομική γλωσσική επεξεργασία, πριν υιοθετηθεί επισήμως ως κοινή θέση. Αναμένεται ότι αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2004.

    Οι 11 ουσιαστικές δυνατότητες και δεξιότητες για τους αρχιτέκτονες είναι τώρα στο κεντρικό κείμενο της νέας Οδηγίας (Αρθ. 42).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια πιο ενεργή συμμετοχή των επαγγελμάτων και των Σχολών στη μελλοντική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσει την καθιέρωση της Ρυθμιστικής Επιτροπής στο πλαίσιο των διατάξεων της Οδηγίας και που θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες Συμβουλευτικές Επιτροπές.

    Κυριότερα σημεία

    Η κοινή θέση του Συμβουλίου (και ενδεχομένως η τροποποιημένη πρόταση της Επιτροπής που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2004) θα επανέλθει ενώπιον του νέου Κοινοβουλίου για τη Δεύτερη Ανάγνωση πιθανώς στην αρχή του 2005. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή εργάζεται αυτήν την περίοδο για μια ανακοίνωση στην οποία θα καθορίσει την αντίδρασή της στην Κοινή Θέση. Θα δημοσιοποιηθεί μόνο όταν αρχίσει η δεύτερη ανάγνωση. Αναμένεται ότι ο κ. Zappala, που είναι ακόμα ο εισηγητής θα ζητήσει τη μέγιστη προθεσμία των τεσσάρων μηνών. Η υιοθέτηση αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2005 αν και θα είναι πιθανώς απαραίτητο να περάσει από μια διαδικασία συμβιβασμού.

    Στόχοι του ACE :

    Δεδομένου ότι όλες οι ουσιαστικές αρχές της Οδηγίας 85/384 θα διατηρηθούν στη νέα Οδηγία, το ACE στοχεύει να διασφαλίσει ότι η νέα διασύνδεση που θα υπάρξει στο επάγγελμα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, θα εξασφαλίσει αποτελεσματικά τις επαρκείς διαβουλεύσεις του επαγγέλματος στη νέα διαδικασία Ρυθμιστικής Επιτροπήςκαι επί πλέον θα ενισχύσει την θέση της.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας «Οδηγία» Πρόεδρος: Adrian Joyce,

    Επόμενα βήματα για το ACE

    • Να επινοήσει ένα εφαρμόσιμο μοντέλο για το μελλοντικό μηχανισμό διαβουλεύσεων.
    • Να αναπτύξει μια συγκεκριμένη συνεργασία με το EAAE (Ένωση Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης) σε αυτό το θέμα.
    • Να εξασφαλίσει ότι η προτεινόμενη Οδηγία για τις Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά (SIM) και η πολιτική ανταγωνισμού της Επιτροπής θα είναι σύμφωνη με τις κύριες αρχές της Οδηγίας Επαγγελματικών Προσόντων.

    • Η ενημέρωση και αναλυτική παρουσίαση της προόδου των εργασιών και επεξεργασιών των Ομάδων Εργασίας του ACE:

    α) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Κατάσταση

    Ενώ φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική υποστήριξη για την καθιέρωση των πέντε ετών (Master) ως επαρκές επίπεδο για το πρώτο πτυχίο των αρχιτεκτόνων, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Μέρος της συζήτησης πρέπει να αφορά στις διαφορές σχετικά με την αξιολόγηση του αντίκτυπου της περιόδου πρακτικής άσκησης στον πραγματικό βαθμό του τίτλου σπουδών.

    Αφ' ετέρου, σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνιας διάφορες χώρες έχουν εισάγει ή είναι στο στάδιο της εισαγωγής των τριών ετών στις αρχιτεκτονικές σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα πουμια νέα κοινή Ομάδα Εργασίας (JWP) του ACE και του EAAE(σχολές αρχιτεκτονικής) θα εξετάσουν. Αναμένεται ότι η κοινή Ομάδα Εργασίας θα επανέλθει με συστάσεις για εφαρμόσιμες λύσεις για το μέλλον που θα εγγυώνται ότι το επάγγελμα θα διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο προσόντων σε ένα μη-εναρμονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι όρος για την διατήρηση της αυτόματης αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην Ευρώπη διευκολύνοντας επίσης το διεθνές εμπόριο των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών.

    Κυριότερο σημείο

    Το ACE πρόκειται να υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση (CPD) για τα μέλη του.

      • Επισυνάπτεται ο χάρτης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εξέλιξης του ACE (παράρτημα 2)

    Στόχοι ACE

    Να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία της Μπολόνιας δεν θα οδηγήσει σε ένα επάγγελμα δύο ταχυτήτων αλλά επί πλέον θα βοηθήσει στην επίσημη καθιέρωση επίσημα κατώτατου επίπεδου προσόντων σε 7 έτη (5+2 ή 4+3). Να εξασφαλιστεί επιπλέον ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τριετείς αρχιτεκτονικές σπουδές, οπουδήποτε υφίστανται, δεν θα οδηγήσει ποτέ σε ένα αναγνωρισμένο επίπεδο προσόντων των αρχιτεκτόνων.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας "Εκπαίδευση και Έρευνα"–PC1.

    Πρόεδρος: Jean - Paul Scalabre, SA Γαλλία

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Κατάληξη της Ομάδας Εργασίας «Εκπαίδευση και έρευνα» όταν ολοκληρωθεί η εργασία για το CPD.
    • Άμεση συνεργασία με το EAAE (Σχολές) στα σχετικά θέματα συμπεριλαμβανομένου, εάν κριθεί απαραίτητο, του ζητήματος ενός ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και επικύρωσης. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα.

    β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

    1. Αειφόρος Κατασκευή

    Κατάσταση

    Η εργασία για τη μελλοντική Θεματική Στρατηγική στο Αστικό περιβάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει περισσότερη προσοχή στα θέματα αειφόρου κατασκευής και πολεοδομικών ζητημάτων αφού ολοκληρωθεί η εργασία στις παρούσες Ομάδες Εργασίας για τη Διαχείριση των Αστικών Σχεδίων, τα Σχέδια Αστικών Μεταφορών και την Έρευνα & τις Ανάγκες της Εκπαίδευσης (το ACE συμμετέχει με τον Adrian Joyce για να εξασφαλίσει τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας) .

    Κυριότερο σημείο

    Η Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) επρόκειτο να προκηρύξει τον Οκτώβριο μια ανάθεση έργου για ένα Στρατηγικό Πρόγραμμα Υποστήριξης για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της συνολικής συντήρησης των κτηρίων, που ήταν μια από τις συστάσεις της έκθεσης SCMT (Ομάδα Εργασίας που προεδρεύεται από το ACE).

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει τη συνολική ποιότητα στο δομημένο περιβάλλον, προστατεύοντας και προωθώντας το ρόλο των αρχιτεκτόνων στη διαδικασία κατασκευής.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας "Περιβάλλον & Αειφόρος Αρχιτεκτονική"

    Πρόεδρος: Livia Tirone, OA, Πορτογαλία

    Ο Alain Sagne είναι εμπειρογνώμονας, εκ μέρους του ACE, στην κύρια Συμβουλευτική Ομάδα της Επιτροπής.

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    - Να προωθήσει περαιτέρω την εφαρμογή των συστάσεων SCMT στην ΕΕ και τις εθνικές πολιτικές, καθώς επίσης και στο ίδιο το επάγγελμα.

    - Να προωθήσει τις αρχές που καθορίζονται στην υιοθετημένη από το ACE πολιτική και στο Policy Book "Αρχιτεκτονική & Ποιότητα Ζωής".

     

    2. Ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

    Κατάσταση

    Η Οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι 04/01/2006,

    Κυριότερο σημείο

    Δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακής Απαίτησης (EDM) στο πλαίσιο της Οδηγίας (Ρυθμιστική Επιτροπή, στην οποία ο Alain Sagne έχει κληθεί ως ειδικός-παρατηρητής εξ ονόματος του ACE) αναβλήθηκαν. Ο κύριος λόγος για αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι το γεγονός ότι η CEN (Επιτροπή Τυποποίησης) δεν έχει ακόμα προωθήσει την εργασία της αρκετά για τα αναμενόμενα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Σε γενικές γραμμές, το ACE έχει γνώση όλων των εγγράφων που εξετάζονται από την Επιτροπή.

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει την πολιτική ACE για την αειφόρο αρχιτεκτονική και τις συστάσεις SCMT στον τομέα της πολιτικής.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας "Περιβάλλον & Αειφόρος Αρχιτεκτονική"

    Πρόεδρος: Livia Tirone, OA, Πορτογαλία

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να παρακολουθεί τις περαιτέρω εξελίξεις στα πλαίσια του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (Θεματικές Στρατηγικές) στον τομέα ενεργειακής απόδοσης.
    • Να βοηθήσει τις οργανώσεις μέλη του σε σύνδεση με την εφαρμογή της Οδηγίας Κτηρίων σε εθνικό επίπεδο και να τις ενεργοποιήσει περαιτέρω όσον αφορά τις νέες ευκαιρίες εργασίας για τους αρχιτέκτονες.

    γ) ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    1. Εσωτερική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αστικά ζητήματα

    Κατάσταση

    Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ACE και το Eurocities έκαναν μια γενική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την Αστική Πολιτική, που ήταν μάλλον αρνητική, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική έκβαση της πρωτοβουλίας ενάντια στις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν. Μετά από την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 3 ετών, βγήκε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της προσέγγισης απέναντι στο νέο Κοινοβούλιο.

    Από τις επαφές που αναπτύχθηκαν από το ACE κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μερικούς ευρωβουλευτές, (MEP’s), ειδικότερα με τον κ. Jan Olbrycht (Ομάδα του ΕΡΡ, Πολωνία), φάνηκε ότι υπήρξε ένα γνήσιο ενδιαφέρον των νέων Κρατών Μελών για την καθιέρωση μιας κατάλληλης εσωτερικής ομάδας πάνω στα αστικά ζητήματα.

    Κυριότερο σημείο

    Μετά από μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ διάφορων ευρωβουλευτών και πολιτικών ομάδων, αποφασίστηκε επίσημα η σύσταση μιας νέας Εσωτερικής Ομάδας για τα Αστικά Ζητήματα στις 26 Οκτωβρίου. Βρίσκεται τώρα στο στάδιο της επίσημης αποδοχής στις σχετικές πολιτικές Ομάδες και της επίσημης αναγνώρισης από το Γραφείο του Κοινοβουλίου. Προβλέπεται, ειδικότερα, ότι το ACE και το EUROCITIES θα αναμιχθούν ως ενεργοί συμμέτοχοι και θα είναι σε θέση να κάνουν συγκεκριμένη εισήγηση για την εργασία της Εσωτερικής Ομάδας διατηρώντας την ανεξαρτησία τους για τις αντίστοιχες δραστηριότητες άσκησης πίεσης.

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book και άλλων σχετικών συστάσεων πολιτικής του ACE και την ενσωμάτωσή τους σε όλη τη νομοθεσία της ΕΕ, τις πολιτικές, τα μέτρα, τις ενέργειες και τα προγράμματα, και την εφαρμογή τους. Να δημιουργήσει επαρκείς συνδέσμους με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Αρχιτεκτονικές Πολιτικές, ειδικότερα σε σχέση με την εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την Αρχιτεκτονική Ποιότητα στο Αστικό και Αγροτικό περιβάλλον.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Μια ειδική Ομάδα που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του PC1 και τον Γενικό Γραμματέα παρακολουθεί την συμμετοχή του ACE στην Εσωτερική Ομάδα, ειδικότερα σε σύνδεση με την Ομάδα Εργασίας "Αστικά Ζητήματα". Πρόεδρος: Antonio Borghi, CNAPPC, Ιταλία

    Επόμενα βήματα για το ACE

    • Να επιδιώξει να κάνει τη συγκεκριμένη εισήγηση στην εργασία της Εσωτερικής Ομάδας σε σχέση με τις νομοθετικές συζητήσεις για τα σχετικά θέματα.
    • Να προωθήσει τις συστάσεις του ACE Policy Book και επίσης αυτές που περιλαμβάνονται στην Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την Αρχιτεκτονική Ποιότητα στο Αστικό και Αγροτικό Περιβάλλον.
    • Να ενισχύσει τους συνδέσμους μεταξύ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Αρχιτεκτονικές Πολιτικές και της Εσωτερικής Ομάδας του Κοινοβουλίου.

    2. Ενδο-επαγγελματικές επαφές

    Κατάσταση

    Αν και είχαν οριστεί πέντε τομείς προτεραιότητας για τους οποίους θα γινόταν μια ανταλλαγή πληροφοριών ηλεκτρονικά, στην πρώτη περίπτωση και συγκεκριμένα, SIM, Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την Αρχιτεκτονική Ποιότητα, Θεματική Στρατηγική Αστικού Περιβάλλοντος, Διαδικασία της Μπολόνια και Πνευματικά Δικαιώματα, δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική δραστηριότητα από πέρυσι.

    Κυριότερο σημείο

    Ένα γεύμα επαφής μεταξύ των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ACE και των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Ενώσεων των αρχιτεκτόνων τοπίου, των πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων εσωτερικών χώρων έγινε στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Μια νέα συνεδρίαση με ημερήσια διάταξη θα πραγματοποιηθεί πιθανώς τον Ιανουάριο του 2005.

    Στόχοι ACE

    Να επιδιωχθεί η οργάνωση μια πιο στενής συνεργασίας με τα αποκαλούμενα αδελφά επαγγέλματα με σκοπό να οργανωθούν, όποτε είναι δυνατόν, οι σχετικές πλατφόρμες για κοινές ενέργειες βάσει των πολιτικών και των συστάσεων του ACE. Κύριοι συνομιλητές ACE: EFLA (Αρχιτέκτονες Τοπίου), ECTP (Πολεοδόμοι), ECIA (Αρχιτέκτονες Εσωτερικών Χώρων)

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Εκτελεστικό Συμβούλιο ACE Σύνδεσμοι με την Ομάδα Εργασίας "Αστικά Ζητήματα", Πρόεδρος: Antonio Borghi, CNAPPC, και με την Ομάδα Εργασίας "Professional Profile". Πρόεδρος: Claude Bucher, CNOA Γαλλία

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Το ACE αναμένει συγκεκριμένα σχόλια από τα άλλα τρία επαγγέλματα για το Policy Book και την αναφορά του σχετικά με το SIM πριν αποφασίσει εάν υπάρχει δυνατότητα για κοινή εργασία.

    δ) Διασφάλιση και πιστοποίηση ποιότητας

    Κατάσταση

    Μερικά εθνικά παραρτήματα λείπουν ακόμα προκειμένου να συμπληρωθεί το εγχειρίδιο του ACE.

    Κυριότερο σημείο

    Η εργασία του ACE θα είναι πολύ χρήσιμη στα πλαίσια της Οδηγίας SIM, η οποία απαιτεί την πιστοποίηση των επαγγελματικών υπηρεσιών.

    Στόχοι ACE

    Να επιδιώξει να αναπτύξει τα συγκεκριμένα πρότυπα πιστοποίησης για τους αρχιτέκτονες (Εγγύηση ποιότητας / διαχείριση) και να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο εάν κριθεί απαραίτητο.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ειδική Ομάδα Εργασίας SIM. Πρόεδρος: John Wright, RIBA, UK

    Ομάδα Εργασίας "Εγγύηση Ποιότητας" (PC2). Πρόεδρος: Michel Proces, CNOA (UPA), Βέλγιο

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Nα εξετάσει εάν το ACE πρέπει ή όχι να αναπτύξει έναν κανονισμό ποιότητας, και να ερευνήσει περαιτέρω την δυνατότητα της ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού σχεδίου πιστοποίησης.
    • Να επιδιώξει τη συμμετοχή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις οργανώσεις καταναλωτών.

    ε) Πολιτική σε θέματα ανταγωνισμού

    Κατάσταση

    Η κανονική συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού έχει αρχίσει μέσα στο νέο νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2004.

    Τον Ιούνιο, οργανώθηκε ένα εργαστήρι πάνω στο θέμα του νόμου ανταγωνισμού και των ελεύθερων επαγγελμάτων στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα στη Φλωρεντία, κεκλεισμένων των θυρών. Η Ομάδα Εργασίας του ACE έχει κάνει μια ανάλυση των εγγράφων του εργαστηρίου.

    Αναμένεται ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την αναγγελθείσα έκθεσή της, μετά από την κοινοποίησή της τον Φεβρουαρίου του 2004 και τις διαβουλεύσεις της με τα Κράτη Μέλη και τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα μέρη, κατά τη διάρκεια του 2005,

    Κυριότερο σημείο

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής και του δικτύου των εθνικών αρχών ανταγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου είχε ως συγκεκριμένο θέμα της τα ελεύθερα επαγγέλματα. Η έκβαση δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα.

    Στόχοι ACE

    Να επιδιώξει να πείσει την Επιτροπή ότι πρέπει να αλλάξει την καθαρά οικονομική προσέγγισή της στην πολιτική ανταγωνισμού και να λάβει περισσότερο υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κατοχυρωμένων νομοθετικά επαγγελμάτων, ειδικότερα ότι πρέπει να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ των πνευματικών υπηρεσιών που έχουν κοινωνική επίδραση και των βοηθητικών υπηρεσιών.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ειδική Ομάδα Εργασίας ΕΒ–SIM. Πρόεδρος: John Wright, RIBA, UK

    Ομάδα Εργασίας "Πολιτική Ανταγωνισμού και Νομικό Πλαίσιο της ΕΕ"

    Πρόεδρος: Wolfgang Haack, BAK, Γερμανία

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Nα εντείνει τις προσπάθειές του προς τους Οργανισμούς της ΕΕ βάσει της εργασίας που γίνεται στα πλαίσια της Ομάδας SIM.
    • Να συμμετέχει σε έναν διάλογο με τον τομέα καταναλωτών βάσει των Συστάσεων Πολιτικής Προστασίας των Καταναλωτών του ACE.
    • Να επιδιώξει τη συνεργασία με άλλα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην πολιτική ανταγωνισμού και την καταναλωτική πολιτική, ανάλογα με την περίπτωση.

    ζ) Δημόσιες προμήθειες

    Κατάσταση

    Οι οδηγίες ACE για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των νέων οδηγιών PP (Δημόσιες Προμήθειες), (προθεσμία Ιανουάριος 2006), που προετοιμάζονται από τις Ομάδες Εργασίας για τις Δημόσιες Προμήθειες και τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, υποβλήθηκαν στη συνέλευση για έγκριση.

    Ελπίζεται ότι η συνεργασία που άρχισε το 2004 με την Επιτροπή στα πλαίσια της συνέχισης της στρατηγικής της για τη βελτίωση της ποιότητα της παρουσίας της στις Βρυξέλλες, θα έχει θετική επίδραση στις διαδικασίες προμηθειών της Επιτροπής στο μέλλον. Επιπλέον , ότι οι κανόνες της Επιτροπής, εάν είναι σύμφωνοι με τις συστάσεις του ACE, θα χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για άλλους Οργανισμούς της ΕΕ.

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει στη Συνέλευση ότι οι τρέχουσες δραστηριότητες που καλύπτουν οι Ομάδες Εργασίας ΡΡ (Δημόσιες Προμήθειες), Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και ΡΡΡ (Δημόσιοι Ιδιωτικοί Συνεταιρισμοί), στις οποίες θα προστεθεί το θέμα Μελέτη & Κατασκευή, θα βελτιωθούν στα πλαίσια συντονισμού μιας ενιαίας δραστηριότητας.

    Κυριότερο σημείο

    Ένα σεμινάριο που οργανώθηκε από κοινού από το ACE, ECCE (Πολιτικοί Μηχανικοί) και EFCA (Σύμβουλοι Μηχανικοί) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου.

    Στόχοι ACE

    Να εξασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πνευματικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, θα ληφθούν επαρκώς υπόψη για τη μεταφορά των νέων οδηγιών στην εθνική νομοθεσία των Κρατών Μελών, ειδικά όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής και τα κριτήρια απονομής διακρίσεων.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας " Δημόσιες Προμήθειες", - Πρόεδρος: Thomas Maibaum, BAK, Γερμανία σε συντονισμό με την Ομάδα Εργασίας "Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί", Πρόεδρος: Hans-Georg Brunnert, BAK, Γερμανία .

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του ACE για τις δημόσιες προμήθειες και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (μελέτες), και να πιέσει τις Οργανώσεις μέλη του ACE να τις προωθήσουν στις εθνικές κυβερνήσεις.
    • Να επιδιώξει την υποστήριξη της Επιτροπής για να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές συγκεκριμένα υπόψη των Κρατών Μελών.
    • Να αναπτύξει περαιτέρω τους νέους κανόνες και τις συστάσεις για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (μελέτες) σε συντονισμό με την UIA.

    η) Έρευνα , Ανάπτυξη ,Καινοτομία

    Κατάσταση

    Έντονη εργασία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι μηνών για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Τεχνολογίας στον τομέα της κατασκευής, αρχίζοντας από το ECCREDI, στο οποίο το ACE εμπλέκεται ενεργά. Η Dominique Perrault (Γαλλία) είναι μέλος της Ομάδας Yψηλού επιπέδου (HLG) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει αναθέσει στον Vesa Peltonen να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των αρχιτεκτόνων στην πραγματικότητα Ομάδα Καθοδήγησης.

    Η Πλατφόρμα αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στο 7ο Πρόγραμμα για την Έρευνα που πρόκειται να υιοθετηθεί πριν από το τέλος 2005.

    Το πρόγραμμα E-CORE, που πλησιάζει στην ολοκλήρωση του, είναι πιθανό να πάρει μια παράταση μέσα στο 2005.

    Το ACE εμπλέκεται σε ένα πρόγραμμα εκδήλωσης "Προς την Κατηγορία Α" που εκπονείται από Ενεργειακές Πόλεις, ένα δίκτυο πόλεων, το οποίο στοχεύει να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση των δημοσίων κτηρίων. Η σύμβαση συνάπτεται αυτήν την περίοδο με την Επιτροπή.

    Κυριότερα σημεία

    Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας για τον τομέα της κατασκευής, συστάθηκε στις 14 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Β4Ε στο Μάαστριχτ.

    Τρεις από τις Περιοχές Εστίασης (FA) είναι συγκεκριμένου ενδιαφέροντος για τους αρχιτέκτονες: Κτήριο & Πόλεις, Πολιτιστική Κληρονομιά και Ποιότητα Ζωής. Το ACE ηγείται των Αστικών Ζητημάτων στον τομέα Κτήριο & Πόλεις.

    Στόχοι ACE

    Να διασφαλιστεί ότι στα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ΕΕ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική και τα σχετικά ζητήματα που ενδιαφέρουν το επάγγελμα. Το ACE συμμετέχει στις γενικές και συμμετοχικές δραστηριότητες προώθησης, επιδιώκοντας ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον μεταξύ των μελών του, για την έρευνα, ως σημαντικό στοιχείο προώθησης των αρχιτεκτονικών πολιτικών.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Αυτήν την περίοδο, η Ομάδα Εργασίας "Εκπαίδευση και Έρευνα"

    Πρόεδρος: Jean-Paul Scalabre SA (Γαλλία)

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Nα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στην κατασκευή ETP σε όλες τις πτυχές του και να διασφαλίσει ότι θα ωφελήσει το επάγγελμα συνολικά.
    • Να συγκροτήσει μια ειδική Ομάδα Εργασίας για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην έρευνα.
    • Να υποκινήσει μια περισσότερο ενεργή συμμετοχή των εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων σε αυτές τις δραστηριότητες.

    θ) Εμπόριο και Υπηρεσίες

    1. Πολυμερείς διαπραγματεύσεις - WTO

    Κατάσταση

    Το κύριο στοιχείο στην τελευταία συνεδρίαση της WPDR (Ομάδα Εργασίας για τον Εσωτερικό Κανονισμό), ήταν το έγγραφο από τις ΗΠΑ για τις αρχές διαφάνειας, που ακολουθήθηκε από το νέο έγγραφο από το Μεξικό για τα τεχνικά πρότυπα. Συνολικά, η WPDR είχε διάφορα νέα έγγραφα και, ενώ ο ρυθμός είναι ακόμα λίγο αργός σε απόλυτους όρους, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αναπτύσσεται μια πραγματική δυναμική.

    Μαζί με τις πιθανές οριζόντιες αρχές, στη διαφάνεια ειδικά, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ίσως μερικές άλλες αντιπροσωπείες είναι επίσης υπέρ της συγκεκριμένης αρχής στις υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, που βασίζεται κυρίως στις αρχές της λογιστικής. Μέχρι τώρα, εντούτοις, η WPDR δεν έχει ακόμα καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αρχιτεκτονική, παρά τις αναλυτικές πληροφορίες που δόθηκαν το 2002 στο Εργαστήριο WPDR από την UIA.

    Ένα άλλο, όλο και περισσότερο, σημαντικό ζήτημα είναι η αναγνώριση. Η WPDR έχει, μέχρι τώρα, τα έγγραφα από την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αλλά τα μέλη της WPDR, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα μέχρι σήμερα για τον τρόπο προσέγγισης.

    Κυριότερο σημείο

    Όσον αφορά τις Προσφορές (κύκλος Doha), οι εμπορικές υπηρεσίες είναι μια από τις κορυφαίες κατηγορίες για τις νέες και βελτιωμένες Προσφορές, αλλά από την άποψη της αρχιτεκτονικής συγκεκριμένα, οι αριθμοί είναι ακόμα αρκετά μέτριοι, λιγότερο από μια δωδεκάδα μέχρι τώρα, και είναι μάλλον απογοητευτικοί.

    Στόχοι ACE

    Να προωθήσει τα συμφέροντα των αρχιτεκτόνων της ΕΕ στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας "Εμπόριο και Υπηρεσίες"

    Πρόεδρος: John Wright, RIBA, UK

    Επόμενα βήματα για το ACE

    • Να παρακολουθήσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην WPDR για τις αρχές στην αρχιτεκτονική
    • Να παρακολουθεί οποιεσδήποτε πρόσθετες Προσφορές στις αρχιτεκτονικές υπηρεσίες.

    2. Διμερείς Διαπραγματεύσεις για την Αμοιβαία Αναγνώριση

    Κατάσταση

    Το NCARB αναμένεται να επικυρώσει την αμοιβαία αναγνώριση (MRA) ΕΕ-Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 2005.

    Μια κοινή επιστολή που υπογράφεται από τους Προέδρους του ACE και FCARM (Μεξικό) έχει σταλεί στη Μικτή Επιτροπή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Μεξικού πριν από την επόμενη σύνοδό της στις 7 Νοεμβρίου. Αναμένεται ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύντομα.

    Κυριότερο σημείο

    Ο Καναδάς έχει ξαναρχίσει πρόσφατα τις επαφές με το ACE και προσφέρεται να αρχίσει τις πραγματικές διαπραγματεύσεις με σκοπό την αμοιβαία αναγνώριση στο επίπεδο του επαγγέλματος. Εκτιμάται ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα προχωρούσε καλά, εάν ολοκληρωνόταν, εάν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί μέχρι τότε, μέχρι το Συνέδριο της UIA, στις αρχές Ιουλίου 2005.

    Στόχοι ACE

    Να προχωρήσει τις αμοιβαίες συμφωνίες αναγνώρισης στη βάση της αρχής ότι η ΕΕ είναι «μία» ενιαία χώρα, και ότι οι αρχές της Οδηγίας Αρχιτεκτόνων 85/384 είναι η κατάλληλη βάση.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδα Εργασίας "Εμπόριο και Υπηρεσίες"

    Πρόεδρος: John Wright, RIBA

    Επόμενα βήματα για το ACE:

    • Να εξετάσει το πραγματικό συμπέρασμα της αμοιβαίας αναγνώρισης με τις ΗΠΑ.
    • Να εξετάσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού
    • Να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά,
    • Να συνεχίσει με τη Χιλή και την Κίνα, ανάλογα με την περίπτωση.

    ι) Εγγραφή / Άδεια άσκησης επαγγέλματος

    Κατάσταση

    Από το ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε από την Ομάδα Εργασίας στις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν συναχθεί ενδιαφέροντα αποτελέσματα που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας. Έχει προκύψει μια πρόταση για τον καθορισμό ενός προτύπου Ευρωπαίου αρχιτέκτονα βασισμένου στις διατάξεις της Οδηγίας αρχιτεκτόνων και σε μια διαδικασία χορήγησης άδειας που συνδυάζει τα αρχικά προσόντα με τις απαιτήσεις άσκησης και δια βίου εκπαίδευσης πριν εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην αγορά. Βγήκε το συμπέρασμα ότι το ζήτημα δεν είναι η εγγραφή, αλλά ο έλεγχος και η κατοχή της απαιτούμενης γνώσης και εμπειρίας ενός αρχιτέκτονα, κατά τη διάρκεια της οικονομικά ενεργής ζωής του/της, ως προς τον καταναλωτή / πελάτη

    Κυριότερο σημείο

    Αρκετές από τις διατάξεις που προτείνονται στις Οδηγίες Προσόντων και SIM προκειμένου να είναι ενεργές επιβάλλουν τη γενίκευση των σχετικών συστημάτων πληροφοριών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να εξεταστεί η δημιουργία μιας επαγγελματικής κάρτας. Η προτεινόμενη εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο στο ρόλο των επαγγελματικών οργανώσεων .

    Στόχοι ACE

    Να ενισχύσει τις διαδικασίες εγγραφής, όπου υπάρχουν, ως ένα μέσο ελέγχου των προσόντων με συνέπεια την παροχή περισσότερων εγγυήσεων στους καταναλωτές, και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση παρόμοιων λειτουργιών στις χώρες όπου δεν υπάρχει διαδικασία εγγραφής. Να επιδιώξει την ανάπτυξη ενός προφίλ του "Ευρωπαίου αρχιτέκτονα" που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αυξανόμενης κινητικότητας των υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παγκόσμια αγορά.

    Υπεύθυνοι στο ACE

    Ομάδας Εργασίας Εγγραφή / Χορήγηση αδειών

    Πρόεδρος: Pierre-Henri Schmutz

    ια) Υγιεινή και Ασφάλεια

    Ενώ αυτό δεν είναι βεβαίως ένα νέο ζήτημα, έχει πρόσφατα νέα δυναμική, ειδικότερα με την εκστρατεία στην Υγεία & την Ασφάλεια στην Κατασκευή που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία για την Υγεία & την Ασφάλεια στην Εργασία (OSHA, Μπιλμπάο).

    Η Αντιπροσωπεία έχει πλησιάσει το ACE, επίσης μετά από την κριτική που εκφράζεται σε πολλές περιπτώσεις σχετικά με τις ατέλειες που υπάρχουν στα έγγραφα που κυκλοφορούν για τις αρχιτεκτονικές υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας ότι ολόκληρο το ζήτημα έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, κυρίως -εάν όχι μόνο- στα πλαίσια του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Η Αντιπροσωπεία έχει ζητήσει από το ACE να έχει έναν ομιλητή στην τελική Διάσκεψη που θα ολοκληρώσει την εκστρατεία, η οποία έγινε στο Μπιλμπάο στις 22 Νοεμβρίου.

    Το ACE έχει συναντηθεί με τη Διοίκηση της Αντιπροσωπείας οι οποίοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μελλοντικά μέτρα που θα λάβει το ACE προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα επαγγέλματα σχεδιασμού στον τομέα της πολιτικής. Το ACE έχει προτείνει σε ECCE και EFCA να ενώσουν τις προσπάθειές τους και αυτό έχει γίνει αποδεκτό σε γενικές γραμμές.

    Μια περιοδεία έρευνας, που έχει ήδη ανακοινωθεί προηγουμένως, οργανώνεται αυτήν την περίοδο από τον νομικό σύμβουλο του ACE, Jean-Pierre Vergauwe, στα πλαίσια της Οδηγίας για την Ασφάλεια των Κινητών Εργοταξίων (Mobile Sites Directive) για το επάγγελμα.

    Κυριότερα σημεία

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο προτείνει στη Συνέλευση να συγκροτήσει μια ειδική Ομάδα Εργασίας.

    Στόχοι ACE

    Να διορθώσει μια μακροχρόνια παραμορφωμένη κατάσταση και ειδικότερα, να αποφύγει ότι το αρχιτεκτονικό επάγγελμα θα υφίσταται την πιθανή ευθύνη. Γενικότερα, να δώσει μια μεγαλύτερη ακτινοβολία στο επάγγελμα στη σχέση του με τους παραδοσιακούς κοινωνικούς εταίρους.

    Επόμενα βήματα για το ACE

    • Ανάλυση της έκθεσης που θα προκύψει από την περιοδεία του Jean-Pierre Vergauwe, εξαγωγή συμπερασμάτων από το περιεχόμενό της και διαμόρφωση σχετικών προτάσεων για τη δράση του ACE.
    • Εξέταση της μέχρι σήμερα εργασίας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας που έχει σχέση ή επίδραση στο ρόλο του επαγγέλματος στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας.
    • Εξέταση της πρόσκλησης της Αντιπροσωπείας για συνεργασία στην ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού εγγράφου κατευθύνσεων για το ρόλο του επαγγέλματος.

    • και τέλος εγκρίθηκε ο απολογισμός της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2005 που ανέρχεται σε 602.998 Ευρώ.

    Σημειώνεται τέλος πως στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας που είναι ήδη μέλη-παρατηρητές του ACE καθώς και του Επιμελητηρίου των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών της Κροατίας που έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση ως νέο μέλος-παρατηρητής.

    Η επόμενη Γενική Συνέλευση του ACE θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2005.

    Κώστας Μπελιμπασάκης, μέλος του Δ.Σ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ,

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -1-

    ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ACE

    Υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (Οδηγία SIM)

    Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών COM(2004)002

    Το Συμβούλιο των Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ACE) έχει επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει αυξανόμενη έμφαση στο θέμα των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ετών. Αυτό είναι εμφανές σε διάφορες ενέργειες της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης Οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (τελικό COM(2002)317), της ανακοίνωσής της σχετικά με τον ανταγωνισμό στις επαγγελματικές υπηρεσίες (τελικό COM(2004)083) και της πρότασής της για μια Οδηγία SIM (τελικό COM(2004)002). Επιπλέον η πρόσφατη απόφαση από τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Barroso, να αναφερθεί συγκεκριμένα στις υπηρεσίες με την αλλαγή του αντικειμένου της Γενικής Διεύθυνσης "Εσωτερική Αγορά" σε "Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες", είναι άλλη μία σαφής ένδειξη ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σοβαρότερα από τη νέα Επιτροπή. Αυτή η αλλαγή είναι συνεπής με το στόχο του κ. Barroso να δώσει στη στρατηγική της Λισσαβόνας περισσότερη έμφαση η εργασία της Επιτροπής.

    Ο δηλωμένος στόχος της πρότασης της Επιτροπής για μια Οδηγία SIM είναι να "... δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα εξαλείψει τα εμπόδια στην ελευθερία της καθιέρωσης για τους παρέχοντες υπηρεσίες και την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών, δίνοντας, και στους παρέχοντες υπηρεσίες και στους αποδέκτες των υπηρεσιών, τη νομική βεβαιότητα που χρειάζονται προκειμένου να ασκήσουν αυτές τις δύο θεμελιώδεις ελευθερίες που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη."

    Η αιτιολόγηση για την πρόταση εισαγωγής της Οδηγίας SIM είναι ότι οι υπηρεσίες αποτελούν το μέγιστο μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ και είναι ο τομέας με την περισσότερη απασχόληση. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους που τίθενται από την ημερήσια διάταξη της Λισσαβόνας, να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη, βασισμένη στη γνώση, οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η σημασία του τομέα των υπηρεσιών. Τέλος, η ΕΕ, από την ίδρυσή της, έχει επικεντρωθεί επιτυχώς στη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής εσωτερικής αγοράς για αγαθά, και έτσι είναι τώρα η στιγμή να επικεντρωθεί στις υπηρεσίες.

    Το ACE καλωσορίζει γενικά την πρόταση Οδηγίας σχετικά με τις Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά όταν αξιολογείται η επίδραση που η υιοθέτηση της Οδηγίας θα ασκούσε στις Επαγγελματικές Ενώσεις που είναι τα μέλη του ACE.

    Το ACE γνωρίζει ότι ο καθορισμός των "υπηρεσιών" κατά την έννοια της Οδηγίας SIM είναι πολύ ευρύς δεδομένου ότι το κείμενο καθορίζει "υπηρεσία" ως "... οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 της Συμφωνίας, που συνίσταται στην παροχή μιας αμειβόμενης υπηρεσίας ." Αυτός ο καθορισμός περιλαμβάνει σαφώς τη διάταξη αρχιτεκτονικών υπηρεσιών και η προτεινόμενη Οδηγία SIM είναι επομένως υπόθεση του επαγγέλματος.

    Προκειμένου να διευρυνθεί ο διάλογος σχετικά με τους κατάλληλους ορισμούς, το ACE θα επιθυμούσε να επιστήσει την προσοχή της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου στον ορισμό του "ελεύθερου επαγγέλματος" που χρησιμοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Απόφασή του στην υπόθεση "Adam" C-267/99:

    "... Τα αναφερόμενα ελεύθερα επαγγέλματα ... είναι δραστηριότητες που, μεταξύ άλλων, είναι χαρακτηρισμένου διανοητικού χαρακτήρα, απαιτούν προσόντα υψηλού επιπέδου και υπόκεινται συνήθως σε σαφείς και ακριβείς επαγγελματικούς κανονισμούς. Στην άσκηση μιας τέτοιας δραστηριότητας, το προσωπικό στοιχείο είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας και τέτοια άσκηση περιλαμβάνει πάντα μεγάλο ποσοστό ανεξαρτησίας στην ολοκλήρωση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

    Αυτό είναι ένας ορισμός που το ACE θεωρεί ως περισσότερο κατάλληλο για το αρχιτεκτονικό επάγγελμα και που θα έπρεπε να αναφέρεται στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο της προτεινόμενης Οδηγίας στις δραστηριότητες του επαγγέλματος.

    Η φύση των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών

    Οι αρχιτεκτονικές υπηρεσίες αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος των επαγγελματικών υπηρεσιών που απαιτούνται από τον τομέα της κατασκευής στην Ευρώπη (αξίας 910 δισεκατομμυρίων ετησίως αυτήν την περίοδο στις οικονομίες των 15 της ΕΕ) για τη μελέτη και την πραγματοποίηση των προγραμμάτων που οδηγούν στην υλοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι επομένως ουσιαστικό να εξασφαλιστεί ότι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος παρέχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο στο οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε παραγωγικά και ευτυχισμένα. Έτσι, το ACE σταθερά πιστεύει ότι, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι της ποιότητας και της προστασίας των καταναλωτών, πρέπει να εξασφαλιστούν οι άριστοι όροι κατάλληλα νομοθετημένων αρχιτεκτονικών υπηρεσιών για την παροχή υψηλής ποιότητας.

     

    Η θέση του ACE

    Το ACE, αφού έχει συζητήσει ευρέως τις απόψεις των οργανώσεων μελών του, αφού έχει προσεκτικά εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο της προτεινόμενης Οδηγίας SIM στο επάγγελμα και αφού έχει συμβουλευθεί τις υπηρεσίες της Επιτροπής σε διάφορες περιπτώσεις, διατυπώνει παρακάτω τις θέσεις του στην πρόταση της Επιτροπής:

    ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

    Το ACE, που είναι θετικό στους στόχους που τέθηκαν στην Ημερήσια Διάταξη της Λισσαβόνας (όπως συμπληρώθηκαν από τη Διακήρυξη του Γκέτεμπουργκ), χαιρετίζει γενικά την πρόταση της Επιτροπής για την Οδηγία SIM. Εντούτοις, επιθυμεί να επισημάνει ότι οι αρχιτεκτονικές υπηρεσίες ήδη κυκλοφορούν, πολύ αποτελεσματικά, μέσα στην εσωτερική αγορά και ότι το αρχιτεκτονικό επάγγελμα είναι, γενικά, ένα από τα λιγότερο ρυθμισμένα ελεύθερα επαγγέλματα. Στην πραγματικότητα, το αρχιτεκτονικό επάγγελμα, είναι ήδη ένα από τα ελεύθερα επαγγέλματα που κινούνται περισσότερο στον τομέα της διακρατικής παροχής υπηρεσιών.

    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΡΘΡΟ 15

    Το ACE σημειώνει ότι η Οδηγία θέτει το βάρος της απόδειξης στα Κράτη Μέλη για να εξεταστεί εάν τα νομικά συστήματά τους περιέχουν ή όχι μεροληπτικές διατάξεις για την πρόσβαση σε μια δραστηριότητα υπηρεσιών ή για την άσκηση οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στο έδαφός τους. Το συμπέρασμα είναι ότι τα αναφερόμενα στοιχεία θεωρούνται από την Επιτροπή μεροληπτικά, και το ACE αντιτίθεται σε αυτήν την προϋπόθεση. Δεδομένου ότι είναι η Επιτροπή που είναι αρμόδια να εξασφαλίσει τον σεβασμό των διατάξεων της Συμφωνίας, πρέπει να παραμείνει καθήκον της Επιτροπής να προσδιορίσει οποιεσδήποτε παραβιάσεις εξ αιτίας των εθνικών νόμων.

    Επιπλέον η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης θα προσέκρουε στο ρόλο των επαγγελματικών οργανώσεων, δεδομένου ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα εμπλέκονταν άμεσα σε οποιαδήποτε αξιολόγηση του καταλόγου στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 15. Δεν είναι σαφές ότι υπάρχουν οι πηγές και οι πληροφορίες για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ρόλου από τις επαγγελματικές οργανώσεις. Το ACE νομίζει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω λεπτομερής εκτίμηση των εκτενών επιδράσεων των διατάξεων αυτού του άρθρου και ότι μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του αντίκτυπού του.

    Τελικά αυτή η πτυχή της Οδηγίας έχει σαφείς επιπτώσεις στην από παλιά καθιερωμένη αρχή της επικουρικότητας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα να νομοθετούν για τα θέματα που ασκούν σημαντική επίδραση στις πολιτιστικές και κοινωνικές υποθέσεις τους.

    ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ – ΑΡΘΡΟ 15 (2) (G)

    Στο άρθρο 15 (2) (g) η πρόταση αναφέρεται στα σταθερά ελάχιστα ή/και μέγιστα τιμολόγια με τα οποία ο φορέας παροχής υπηρεσιών πρέπει να συμμορφωθεί, ως απαίτηση που πρέπει να αξιολογηθεί από τα κράτη μέλη. Το ACE συμφωνεί με αυτήν την απαίτηση, αλλά επιθυμεί επιστήσει τη προσοχή σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Όπως σημειώνεται παραπάνω στο σημείο (6), το ACE συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται στους καταναλωτές είναι υψηλότατης ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο παρέχων υπηρεσίες πρέπει να έχει στη διάθεσή του τους κατάλληλους πόρους ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα υπάρχει σε όλη την αλυσίδα των ενεργειών που συνιστούν την παροχή υπηρεσίας. Εξίσου ο καταναλωτής (αποδέκτης) μιας υπηρεσίας πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει σωστά την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται και πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει ποιος προμηθευτής προσφέρει την καλύτερη αξία. Δεδομένου ότι το αρχιτεκτονικό επάγγελμα είναι ένα επάγγελμα όπου υπάρχει μια σημαντική ασυμμετρία στις πληροφορίες που κατέχει ο προμηθευτής και ο αποδέκτης, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι ισχύουν επαρκή συστήματα τιμολόγησης που δίνουν τη δυνατότητα επιλογής στον αποδέκτη και διαθέτουν πόρους στον παρέχοντα υπηρεσίες.

    Επιπλέον, όπου οι νόμοι ενός κράτους μέλους το απαιτούν, όταν ένα πρόσωπο παρέχει μια ιδιαίτερη υπηρεσία, είναι λογικό να υποστηριχτεί ότι πρέπει να επιτραπεί μια αντίστοιχη επιβάρυνση στην παροχή υπηρεσιών για την εκτέλεση των καθορισμένων εργασιών. Σε αυτήν την περίσταση υπάρχουν επιχειρήματα για τον καθορισμό των ελάχιστων ή/και μέγιστων τιμολογίων προς το συμφέρον της προστασίας των καταναλωτών.

    ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ - ΑΡΘΡΟ 16

    Η προτεινόμενη Οδηγία υιοθετεί τη "χώρα προέλευσης" που δηλώνει ότι όταν ένας φορέας παροχής υπηρεσιών έχει το δικαίωμα, πλήρως και νόμιμα, να παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών στη χώρα του/της, πρέπει να του επιτραπεί να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ με τους κανόνες και τους όρους που ισχύουν στη χώρα προέλευσης. Το ACE δεν υποστηρίζει αυτήν την διάταξη. Μια τέτοια αρχή δεν θα επιδεχόταν επέμβαση λόγω των δυσκολιών που θα προέκυπταν στην επαλήθευση των επαρκών προσόντων και θα μεροληπτούσε υπέρ του φορέα παροχής υπηρεσιών επειδή ο αποδέκτης, στην περίπτωση ενός προβλήματος με τον παρέχοντα υπηρεσίες, θα έπρεπε να προσφύγει με βάση τούς νόμους και τη γλώσσα μιας χώρας που δεν είναι δική του και εξ ολοκλήρου άγνωστη σε αυτόν.

    ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΟ 17

    Το ACE σημειώνει ότι το αρχιτεκτονικό επάγγελμα θα μπορούσε να έχει μια παρέκκλιση από τις αρχές της χώρας προέλευσης, αλλά αυτό δεν θα αρκούσε απαραιτήτως για να εξασφαλίσει ότι όλες οι αρχιτεκτονικές υπηρεσίες που παρέχονται εκτός συνόρων θα ήταν επαρκούς ποιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά κράτη μέλη επιτρέπουν σε πρόσωπα που δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα, να παρέχουν αρχιτεκτονικές υπηρεσίες σε ορισμένες περιπτώσεις και εάν επιτραπεί σε αυτά τα πρόσωπα να παρέχουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τις αρχές των χωρών προέλευσης, θα υπάρξει μια αναπόφευκτη μείωση της ποιότητας της αρχιτεκτονικής υπηρεσίας σε ολόκληρη την ΕΕ και μια δυνατότητα αθέμιτου ανταγωνισμού δεδομένου ότι αυτά τα πρόσωπα δεν υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις προσόντων, συνεχούς κατάρτισης, επαγγελματικής ασφάλειας αποζημίωσης και ανεξαρτησίας όπως οι με πλήρη προσόντα και πτυχιούχοι αρχιτέκτονες. Το ACE επομένως καλεί την Επιτροπή για να μην χρησιμοποιήσει τις αρχές των χωρών προέλευσης στην Οδηγία SIM.

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ - ΑΡΘΡΟ 29

    Σε σχέση με την ανάγκη για την επαγγελματική ασφάλεια αποζημίωσης, το ACE επιδιώκει να διευκρινιστεί εάν το αρχιτεκτονικό επάγγελμα θα συμπεριληφθεί ή όχι στην κατηγορία όπου τέτοια ασφάλεια είναι υποχρεωτική. Είναι η άποψη το ίδιου του επαγγέλματος ότι παρέχει μια υπηρεσία που έχει σημαντική επίδραση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και είναι επομένως πρόθυμο να συζητήσει την πιθανότητα εφαρμογής μιας υποχρεωτικής απαίτησης για την επαγγελματική ασφάλεια αποζημίωσης. Εντούτοις υπάρχουν διάφορες πλευρές που πρέπει να εξεταστούν σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εξασφαλιστεί ότι όλοι όσοι εργάζονται για την υλοποίηση της κατασκευής ενός έργου, έχουν την αντίστοιχη ευθύνη για την εργασία τους, ότι η ασφάλεια είναι διαθέσιμη σε αποδεκτό κόστος, ότι υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά, ότι οι παρέχοντες υπηρεσίες σε άλλες χώρες με τους όρους της ασφάλειας που έχουν κάνει στη χώρα τους και ότι τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αγοράσουν την ασφάλεια σε χώρες εκτός από τη χώρα στην οποία ζουν. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες αποτελούν, αυτήν την περίοδο, τα πραγματικά εμπόδια στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα το σχεδόν μονοπώλιο των ασφαλιστών. Φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο σημείο είναι το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσουν οι στόχοι της σχετικά με το θέμα της επαγγελματικής ασφάλειας αποζημίωσης.

    ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ - ΑΡΘΡΟ 32

    Αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και σημασίας για τα επαγγέλματα και τις αντιπροσωπευτικούς φορείς τους και ένα θέμα για το οποίο πολλοί τέτοιοι φορείς αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και προσπάθεια. Στον τομέα των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι είναι διαθέσιμα στους αποδέκτες εναλλακτικά μέσα επίλυσης των διαφορών. Αυτό λόγω της πολυπλοκότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας και λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν, μεταξύ των επαγγελματιών και των αποδεκτών, σημαντικές ασύμμετρες πληροφορίες για τη φύση των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών. Το ACE θεωρεί ότι η περαιτέρω μελέτη του αντίκτυπου αυτού του άρθρου πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συναπόφασης.

    ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΑΡΘΡΟ 31

    Δεδομένης της σπουδαιότητας της εξασφάλισης της παράδοσης μιας υψηλής ποιότητας υπηρεσίας στον καταναλωτή, το ACE χαιρετίζει την έμφαση που δίνεται στην πρόταση για αυτό το θέμα. Η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το αρχιτεκτονικό επάγγελμα είναι πάντα ένας κεντρικός στόχος των οργανώσεων μελών του ACE. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών είναι κεντρικό σημείο στην επιτυχία οποιασδήποτε αρχιτεκτονικής πρακτικής και προς όφελος της κοινωνίας γενικά που είναι ο τελικός χρήστης της κατασκευασμένης παραγωγής. Πράγματι, οι διατάξεις της Οδηγίας των Αρχιτεκτόνων για την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων (EC/85/384), είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την εξασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου προσόντων στο επάγγελμα και την ενθάρρυνση του διακρατικού εμπορίου στις αρχιτεκτονικές υπηρεσίες. Η διατήρηση μιας ποιοτικής υπηρεσίας είναι ένας από τους κύριους τομείς που το ACE πιστεύει που υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών φορέων και των νομοθετικών οργανισμών.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    Αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση για μια Οδηγία SIM, το ACE γνωρίζει ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, στα πλαίσια της πρότασης για τη "Οδηγία Προσόντων" της εισαγωγής μιας "επαγγελματικής κάρτας". Αυτό είναι μια πρόταση στην οποία το ACE διατίθεται ευνοϊκά για διάφορους λόγους που συνάδουν με την Οδηγία SIM. Μια τέτοια κάρτα θα μπορούσε να διαθέτει τις επαληθευμένες πληροφορίες για τα αρχικά προσόντα του κατόχου, την ιδιότητα μέλους του σε ένα ρυθμιστικό ή επαγγελματικό όργανο και την απόκτηση τίτλου στη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη. Υπό αυτήν τη μορφή η κάρτα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δηλώνει ότι ο κάτοχος έχει τα πλήρη και κατάλληλα προσόντα για την άσκηση της αρχιτεκτονικής, βεβαιώνοντας κατά συνέπεια τον πελάτη ή τον καταναλωτή για το επίπεδο της κατάρτισης και της εκπαίδευσης του κατόχου. Επιπλέον η χρήση ενός συστήματος καρτών θα απαιτούσε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των κατόχων της κάρτας και το ACE προτείνει μια τέτοια βάση δεδομένων να είναι μια δημόσια πηγή – ανοικτή σε όλους. Το ACE θεωρεί ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διευκολύνει πολύ τη διακρατική παροχή υπηρεσιών δεδομένου ότι οι πληροφορίες της κάρτας θα υποστηρίζονταν από τις διατάξεις αμοιβαίας αναγνώρισης της προτεινόμενης "Οδηγίας προσόντων".

    ΚΩΔΙΚΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΡΘΡΟ 39

    Στο άρθρο 39 της πρότασης, η Επιτροπή ζητάει την καθιέρωση, σε κοινοτικό επίπεδο, των κωδίκων δεοντολογίας για τα κατοχυρωμένα νομοθετικά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα η πρόταση δίνει έμφαση στην ανάγκη για τέτοιους κώδικες για να καλυφθούν τα ζητήματα των εμπορικών συναλλαγών και των κανόνων της επαγγελματικής ηθικής και συμπεριφοράς των επαγγελματιών. Το ACE υποστηρίζει πλήρως αυτό το αίτημα και δηλώνει ότι έχει αρχίσει ήδη να εργάζεται για έναν τέτοιο κώδικα. Η τρέχουσα εργασία στηρίζεται στην προηγούμενη εργασία που οδήγησε στην υιοθέτηση από το ACE ενός "κώδικα Ηθικής" τον Οκτώβριο του 1997. Το ACE θεωρεί ότι η ύπαρξη τέτοιων μέτρων είναι σταθερά προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας γενικά.

    Η τρέχουσα εργασία του ACE σε αυτό το θέμα συνίσταται στη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων κωδίκων που χρησιμοποιούνται από τα μέλη μας. Όταν συγκεντρωθούν, θα αναλυθούν ώστε να καταστεί δυνατό το ACE να υποβάλει μια πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας. Εάν πετύχει, αυτή η εργασία θα ενσωματωθεί έπειτα σε όλους τους υφιστάμενους κώδικες σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, ή τουλάχιστον κάθε κώδικας θα εξεταζόταν για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο.

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Η πρόταση για την Οδηγία SIM δεν εξετάζει άμεσα το ρόλο που οι επαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να διαδραματίσουν στην εξασφάλιση της αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά. Είναι η περίπτωση που οι επαγγελματικοί αντιπροσωπευτικοί φορείς του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος, είναι σε θέση να βοηθήσουν πολύ καλά την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους συνολικούς στόχους αυτής της πρότασης και το ACE καλεί την Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι η νέα προσέγγιση διακυβέρνησης, που ακολουθείται σε επίπεδο ΕΕ, εφαρμόζεται και σε αυτήν την εργασία. Το ACE πιστεύει σταθερά στην ανάγκη να υποστηριχτεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ACE επομένως θεωρεί ότι η ευκαιρία που παρέχεται από αυτήν την προτεινόμενη Οδηγία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσει ότι θα ισχύει αυτή η κατάλληλη, σύγχρονη ρύθμιση για την αγορά των υπηρεσιών.

    Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η εργασία των επαγγελματικών οργανώσεων υποστηρίζει τους στόχους που η Επιτροπή επιδιώκει με την προτεινόμενη Οδηγία. Αυτοί περιλαμβάνουν την προστασία των καταναλωτών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την προστασία της υγείας και ασφάλειας και την επίλυση των διαφορών. Είναι επομένως σαφές ότι η Οδηγία θα επηρεάσει σημαντικά τον ρόλο των επαγγελματικών οργανώσεων και το ACE ωθεί την Επιτροπή να αναλάβει σύντομα, τις λεπτομερείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα.

    Συμπεράσματα

    Το ACE συνεχίζει αυτήν την περίοδο την εργασία του για την ανάλυση και την αξιολόγηση του αντίκτυπου της Οδηγίας SIM στο επάγγελμα. Αναμένεται ότι αυτή η εργασία θα οδηγήσει, σε λογικό χρόνο, στην προετοιμασία των προτάσεων για τροποποιήσεις στο κείμενο της προτεινόμενης Οδηγίας. Αυτές οι τροποποιήσεις θα εξετάσουν τις ανησυχίες που το ACE έχει σε σχέση με την πρόταση και θα κάνουν εποικοδομητικές προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του κειμένου. Κατ' αυτό τον τρόπο, το ACE ελπίζει να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων αυτής της Οδηγίας με έναν τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -2-

    ΧΑΡΤΗΣ

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

    Η ακαδημαϊκή κατάρτιση, η αρχιτεκτονική έρευνα, η επαγγελματική πρακτική και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη είναι τα αδιάσπαστα στοιχεία που πρέπει να επιδιωχθούν προκειμένου να υπάρχουν αρχιτέκτονες της υψηλού επιπέδου οι οποίοι δημιουργούν, διατηρούν και εξασφαλίζουν το αειφόρο δομημένο περιβάλλον μας. Σε έναν κόσμο όπου η αλλαγή είναι ο κανόνας και οι προσδοκίες της υψηλής απόδοσης αυξάνονται, η αναγκαιότητα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εξέλιξης είναι σαφής. Κάθε επάγγελμα πρέπει να βρει τη δική του μέθοδο εγγύησης ότι η ιδιότητα μέλους του συμβαδίζει με τις εξελίξεις στους σχετικούς με το επάγγελμα τομείς.

    Προετοιμάζοντας τον παρόντα αυτό χάρτη, οι οργανώσεις μέλη του Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, βεβαιώνουν ότι η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα για να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις του επαγγέλματος απέναντι στους πελάτες, την κοινωνία και το μέλλον του. Ο στόχος αυτού του χάρτη είναι να καθοριστούν πέντε σημαντικές αρχές στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εξέλιξης που πρέπει να ενσωματωθούν από κάθε υπογράφοντα στην εξέλιξη των μεμονωμένων προγραμμάτων τους για αυτό το θέμα:

    1.

    Εγκρίνοντας ένα πρόγραμμα της Συνεχιζόμενη Επαγγελματικής Εξέλιξης κάθε οργάνωση μέλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μια ηθική υποχρέωση που βασίζεται στον κώδικα δεοντολογίας της για κάθε ένα από τα μέλη της. Σε ορισμένα έθνη θα πρέπει να γίνει εργασία σχετικά με τις νομοθετικές υποχρεώσειςκαθιστώντας νομική υποχρέωση για τα μέλη την παρακολούθηση ενός προγράμματος CPD.

    2.

    Στα πλαίσια της στενότερης εναρμόνισης της επαγγελματικής πρακτικής μεταξύ των οργανώσεων μελών, κάθε οργάνωση μέλος του ACE αναλαμβάνει να ακολουθήσει τις οδηγίες για τη CPD που εκδόθηκε από το ACE.

    3.

    Η άσκηση της αρχιτεκτονικής είναι μια εκπαιδευτική αναζήτηση. Οι οργανώσεις μέλη του ACE αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν ότι τα προγράμματα του CPD θα εξασφαλίσουν τρόπους βελτίωσης της αρχιτεκτονικής παιδείας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της τεχνολογικής καινοτομίας, της βελτιστοποίησης της άσκησης και προ πάντων της διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου επαγγελματικής ικανότητας στην άσκηση της αρχιτεκτονικής.

    4.

    Συστήνεται από το ACE ότι κάθε ένας από τους υπογράφοντες αυτόν τον χάρτη θα επιβάλει στα μέλη του υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις για την απόκτηση CPD. Ο στόχος πρέπει να είναι ότι, με μια αυξανόμενες απαιτήσεις στο μεσοδιάστημα, μέχρι το 2010 όλα τα μέλη των αρχιτεκτονικών οργανώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να είναι ενήμεροι για τις τεχνικές & νομοθετικές αλλαγές που έχουν επιπτώσεις στην εργασία τους, στη διάρκεια κάθε ημερολογιακού έτους.

    5.

    Κάθε οργάνωση μέλος αναλαμβάνει να θέσει σε ισχύ τις απαραίτητες οικονομικές και διοικητικές δομές ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι στόχοι αυτού του χάρτη θα υλοποιηθούν.


 

Αρχή σελίδας