Ολοκληρωμένες πολιτικές για βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των Ξενία

 

Α.Π. 32656 Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2004

Προς

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γραφείο Υπουργού
Λεωφ. Μεσογείων 119
11526 Αθήνα

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γραφείο Υπουργού
Μπουμπουλίνας 20 - 22
10682 Αθήνα

3. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Βουλής 7
10562 Αθήνα

Κοινοποίηση : ΜΜΕ - Εφημερίδες


Θέμα : Ολοκληρωμένες πολιτικές για βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των Ξενία.


Όπως είναι γνωστό το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων έχει υποβάλλει πρόταση για άμεση προστασία και ανάδειξη των Ξενία της περιόδου 1950 - '67 και ζήτησε τον χαρακτηρισμό τους μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους με στόχο οι μονάδες αυτές να συντηρηθούν επί τη βάσει των αρχικών σχεδίων και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Είναι γνωστό επίσης πως τα κτίρια αυτά έχουν μεγάλη σημασία για την Ελληνική αρχιτεκτονική καθώς αποτελούν σημαντική στιγμή στην παραγωγή δημόσιων κτιρίων μεταπολεμικά συνιστούν δε σημεία σήμανσης για την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επισημάνσεις των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που θεωρούν πως :

· Η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων χαρακτηρισμού και προστασίας.

· Η ενιαία αξιοποίηση, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους η δυναμική επανένταξή τους στον ελληνικό τουριστικό χάρτη ως σύγχρονων και βιώσιμων μονάδων,

συνιστούν υλοποιήσιμες πολιτικές μέσω της δημιουργίας ενιαίας και αναγνωρίσιμης ταυτότητας, διατηρώντας και αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους ύφος.

Διαφορετικά οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί κατά περίπτωση για την «αξιοποίηση» των Ξενία θα επιφέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα καθώς οι μεμονωμένες και ατελέσφορες αντιμετωπίσεις θα ακυρώσουν τις παραπάνω αναφερόμενες προοπτικές.

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να σεβαστούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και να επιδείξουν συμπεριφορές αντάξιες αυτών ακριβώς των αρχιτεκτονικών έργων.

Διαφορετικά όλες μας οι επισημάνσεις για την κατάσταση όλων των Ξενία στην χώρα, επιβεβαιώνονται προκαλώντας θλίψη και αποστροφή για πράξεις που αντιβαίνουν την ελάχιστη έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ. ΠΑΠΠΑΣ


Αρχή σελίδας