Ανέγερση Διοικητηρίου Ημαθίας

 

Α.Π. 32441, Αθήνα 11 Οκτωβρίου 2004

Προς

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Ημαθίας
Μητροπόλεως 56
59100 ΒΕΡΟΙΑ

ΕΝΑΕ
Μεσογείων 15
11526 ΑΘΗΝΑ

ΚΕΔΚΕ
Ακαδημίας 65
10678 ΑΘΗΝΑ

ΤΕΕ
Καρ. Σερβίας 4
10562 ΑΘΗΝΑ

Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ημαθίας
Μητροπόλεως 50
59100 ΒΕΡΟΙΑ

Τύπος – ΜΜΕ

Θέμα: Ανέγερση Διοικητηρίου Ημαθίας

Το Δ.Σ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με αφορμή τις θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ημαθίας, θεωρεί πως επιτέλους πρέπει να γίνουν σεβαστά και στην χώρα τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των οδηγιών, σχετικά με την ποιότητα του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος. Πρέπει να γίνει σεβαστό το θεσμικό πλαίσιο περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από όλους τους φορείς του δημοσίου.

Η απαξίωση της αρχιτεκτονικής και η κατασκευή δημόσιων κτιρίων χωρίς φυσιογνωμία πρέπει να σταματήσει.

Η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αντλήσει εμπειρίες από την Ευρωπαϊκή πρακτική που στηριζόμενη στην αρχιτεκτονική δημιουργία δημιουργεί υπεραξία για τις Περιφέρειες και τις πόλεις.

Η διενέργεια Πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η επιβαλλόμενη λύση για την επίλυση του θέματος της χωροθέτησης και ανέγερσης του Διοικητηρίου.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ. ΠΑΠΠΑΣ

 


 

Α.Π. 32442, Αθήνα 11 Οκτωβρίου 2004

Προς

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Ηρακλείου
Πλ. Ελευθερίας
71201 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΝΑΕ
Μεσογείων 15
11526 ΑΘΗΝΑ

ΚΕΔΚΕ
Ακαδημίας 65
10678 ΑΘΗΝΑ

ΥΠΠΟ
Μπουμπουλίνας 20
10682 ΑΘΗΝΑ

Υπουργείο Εσωτερικών
Σταδίου 27 & Δραγατσανίου 2
10183 ΑΘΗΝΑ

ΤΕΕ
Καρ. Σερβίας 4
10562 ΑΘΗΝΑ

Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου
Ρούσ. Χούρδου 4
71201 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τύπος – ΜΜΕ

Θέμα: Νέο Νομαρχιακό Μέγαρο Ν.Α. Ηρακλείου

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των αρχιτεκτόνων της χώρας για την αντιμετώπιση του θέματος τόσο στο επίπεδο της χωροθέτησης όσο και της «αρχιτεκτονικής» προσέγγισης

Είναι κοινός τόπος η απαξίωση της αρχιτεκτονικής στην χώρα παρά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις σχετικές οδηγίες. Η αρχιτεκτονική είναι γνώρισμα του πολιτισμού και πρέπει να ενθαρρύνεται η δημιουργία κυρίως μέσα από τον θεσμό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Η κατασκευή δημόσιων κτιρίων πρέπει να σηματοδοτούν την χώρα και να αναβαθμίζουν τον αστικό χώρο. Έχει εντούτοις αποδειχθεί περίτρανα πως η πτώχευση του περιβάλλοντος ενισχύεται από ενέργειες και κατασκευές που με πρόφαση την οικονομία χρόνου και χρημάτων απαξιώνουν τις διαδικασίες και το δομημένο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία που στηρίζεται στην αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.

Έτσι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διαδικασίες «συμβούλων» και «μελετοκατασκευών» που ήδη με τις εγκυκλίους του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα τέτοιας κλίμακας.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς κάνοντας έκκληση να συναισθανθούν πως η αρχιτεκτονική δημιουργία είναι σύμφυτη με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και τους προτρέπει να ακολουθήσουν το θεσμικό πλαίσιο περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την υλοποίησή του έργου.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ. ΠΑΠΠΑΣ

 

Αρχή σελίδας