Προηγούμενη σελίδα

Ημερίδα ΤΕΕ "Αεροδρόμιο Ελληνικού - Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου
22 Απριλίου 2004

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TEE
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

22 Απριλίου 2004

Ημερίδα ΤΕΕ: «Αεροδρόμιο Ελληνικού-Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου».

Κοινή διαπίστωση όλων των πλευρών που πήραν μέρος στην Ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το ΤΕΕ είναι ότι η περίπτωση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου στην Αθήνα που είναι η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος επισήμανε ότι στην Αθήνα αναλογούν μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, έναντι κατά μέσο όρο 10 τ.μ. ανά κάτοικο σε άλλες πόλεις του κόσμου. Παρουσίασε τη θέση του ΤΕΕ η οποία προβλέπει στο Ελληνικό τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και έθεσε το ερώτημα «ποια είναι η πραγματική ανάγκη να εμφυτεύσουμε μια πόλη μέσα στην πόλη», αποκρούοντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια πολεοδόμησης μέρους της έκτασης. Ο κ Αλαβάνος τόνισε ότι όταν πρόκειται για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και ανάσας ζωής για τους κατοίκους του υποβαθμισμένου Λεκανοπεδίου Αττικής το ΤΕΕ δεν αποδέχεται να επικρατούν λογικές ανταποδοτικότητας λογιστικού τύπου.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε: «Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του Ελληνικού, δεν έχει μόνο τοπική σημασία, αλλά υπερτοπική και ενδιαφέρει όλους. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα επηρεάσουν γενικότερα την Αθήνα, όπου υπάρχει οικιστικός κορεσμός και προβληματικές υποδομές. Υπάρχει μια καταρχήν γενική συμφωνία ότι ο χώρος του Ελληνικού θα πρέπει να αξιοποιηθεί για πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό. Από κει και πέρα, όμως, αναπτύσσονται δύο κυρίως βασικές θέσεις:
Η πρώτη απαντά άμεσα στο θέμα της χρηματοδότησης και μάλιστα αποκλειστικά - αν και όχι απόλυτα πειστικά - με την παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση που θα χρησιμοποιηθεί για ήπια οικιστική ανάπτυξη. Μιλάμε για έκταση 1000 στρεμμάτων, που ισοδυναμεί την ανάπτυξη 10.000 κατοικιών των 100 τ.μ. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που προκύπτουν από τη θέση αυτή: Πόση έκταση θα απομείνει για πάρκο; Έχουμε ανάγκη να εμφυτεύσουμε μια πόλη μέσα στην πόλη; Κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από κανένα, εκτός από αυτούς που επικαλούνται λόγους ανταποδοτικότητας. Το ΤΕΕ ήταν και είναι αντίθετο με αυτήν τη λογική.
Υπάρχει και η δεύτερη θέση που υποστηρίζει την αξιοποίηση του χώρου αποκλειστικά για πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, που όμως θα πρέπει να αναλυθεί και τεκμηριωθεί περισσότερο. Πρόκειται για μια Ημερίδα προβληματισμού και για το ίδιο το ΤΕΕ, καθώς και ευθύνης για την παρουσίαση σε ισότιμη βάση όλων των θέσεων».
Ο κ. Γ. Αλαβάνος επισήμανε ακόμη ότι στην Αθήνα - παρά τη διενέργεια των Ολυμπιακών έργων - υπάρχει υστέρηση σε έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού, ενώ δήλωσε ότι το ΤΕΕ ασχολείται με το χώρο του Ελληνικού από το 1975.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δήμος Κατσιγιάννης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες, που μέσα από διάλογο και συνεργασία με το ΤΕΕ, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα διαμορφώσει τελική πρόταση, τονίζοντας, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάμε σε πολεοδόμηση μεγαλύτερου τμήματος από το 18% -που αντιστοιχεί σε 1000 περίπου στρέμματα- που προέβλεπαν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού Ιδεών. Η πολεοδόμηση θα γίνει ή σε έκταση ίση ή μικρότερη των 1000 στρεμμάτων ή δεν θα γίνει καθόλου».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η βασική επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου, σε συνδυασμό με την εξεύρεση πόρων που απαιτούνται για τη δημιουργία και συντήρησή του, συμπληρώνοντας ότι «όσο περισσότεροι πόροι βρεθούν από άλλες πηγές, τόσο μικρότερο μέρος της συνολικής έκτασης θα πολεοδομηθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα. Κι αν οι πόροι που θα βρεθούν επαρκούν απόλυτα, τότε δεν θα πολεοδομηθεί ούτε ένα στρέμμα του πάρκου».
Η κα Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας, τόνισε τη διαφωνία της με την οικοπεδοποίηση και την οικοδόμηση των 1.000 στρεμμάτων της έκτασης. «Πιστεύουμε - επισήμανε - στη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου, Αναψυχής και Πολιτισμού με λειτουργίες για όλους τους πολίτες και όλες τις ηλικίες. Αυτός ο στόχος δεν επιδέχεται εκπτώσεις και συμβιβασμούς».
Ο αναπληρωτής νομάρχης Αθηνών κ. Χάρης Πασβαντίδης δίνοντας τον τόνο των θέσεων του νομαρχιακού συμβουλίου δήλωσε: «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της έκτασης να μην πάει για οικοδομική αξιοποίηση».
Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε να αποκλειστεί η οικοπεδοποίηση και αστική ανάπτυξη του Ελληνικού και να υπάρξουν χρήσεις γης οι οποίες να είναι συμβατές με τον χαρακτηρισμό του ως Μητροπολιτικού Πάρκου και αυτό να κατοχυρωθεί θεσμικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο σχεδιασμός να χτιστεί μια πόλη 15.000 - 20000 ατόμων με τις κοινωνικές και τεχνικές υποδομές που θα είναι απαραίτητες γιαυτή, αλλά και για διάφορες άλλες χρήσεις που παραμένουν όχι μόνο πάρκο δεν θα αφήσει, αλλά θα στραγγαλίσει και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου τόνισε ότι αν δεν αντικρουστεί η λογική της αντιπαροχής, που πλέον έχει περάσει και στο δημόσιο δεν θα ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της πρωτεύουσας, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας στην έκταση χώρου πρασίνου.
Η κα Σταυρούλα Ξαρχάκου μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής ΤΕΕ της Ημερίδας, τόνισε ότι «αν γίνει πραγματικό πράσινο το Ελληνικό, το 2.55 τ.μ. πράσινου θα γίνει 4 τ.μ. ανά κάτοικο και η μέση θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο θα πέσει ένα βαθμό Κελσίου», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είναι στόχος όλων μας η συνεχής προσπάθεια να απελευθερωθούν και να αποκτηθούν και νέοι ελεύθεροι χώροι». Η ίδια παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις και προτάσεις του ΤΕΕ οι οποίες περιλαμβάνονται στο κείμενο Εισαγωγικής Τοποθέτησης Οργανωτικής Επιτροπής του ΤΕΕ.



 

Αρχή σελίδας