Α.Π.: 27326     Αθήνα 24 Απριλίου 2001

 Προς

 1.     Πρόεδρο και Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

 2.     Πρόεδρο και Δ.Σ. ΕΝΑΕ

 Θέμα : "Παρεμβάσεις δημοσίων φορέων, τα δημόσια έργα και η αρχιτεκτονική."

 Αξιότιμοι κύριοι,

 Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων εκτιμά πως οι μείζονες παρεμβάσεις των φορέων του δημοσίου τομέα στον αστικό χώρο αλλά και τα μικρότερα έργα στο κέντρο και την περιφέρεια δυστυχώς πραγματοποιούνται ως ¨τεχνικά έργα" που η έννοια της αρχιτεκτονικής είναι απούσα κατά κανόνα.

 Οι επισημάνσεις της προηγούμενης δεκαετίας για παραγωγή και αναπαραγωγή ενός μοντέλου ανάπτυξης των πόλεων και των διαφόρων κατασκευών που οδήγησε ένα περιβάλλον ομοιόμορφο και αποκρουστικό δεν στάθηκαν ικανές να μεταβάλουν τα εργαλεία για τα έργα της τρέχουσας εποχής.

 Το "επείγον" για την υλοποίηση έργων, η απουσία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, η κατάχρηση του συστήματος της μελετοκατασκευής, η αποσπασματική μελέτη βασικών έργων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης αποτελούν το δείγμα γραφής και έχουν χαράξει πλέον ανεξίτηλα την πορεία μας.

 Την ίδια στιγμή οι πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνο βρίσκονται σε οξύ ανταγωνισμό με βασικό εργαλείο την αρχιτεκτονική. Βερολίνο - Βαρκελώνη - Μπιλμπάο  κλπ αποτελούν οδηγούς για το πώς η αρχιτεκτονική μεταβάλει τον χαρακτήρα των πόλεων, σηματοδοτεί την φυσιογνωμία τους και προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον.

 Δεν αποτελεί βέβαια δικαιολογία για την χώρα μας πως υστερούμε για διάφορους λόγους που μπορούμε να εφεύρουμε εύκολα καθώς στις μέρες μας γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα.

 Ο Π. Μιχελής το 1951 έγραψε πως "… το αρχιτεκτόνημα, όσο και αν εξυπηρετεί ανάγκες πρακτικές, δηλαδή τις πρόσκαιρες αξίες της ζωής, είναι και αυτό έργο εμπνεύσεως, γι'αυτό και μας συγκινεί ως ένα βαθμό αισθητικά. Εξυπηρετεί λοιπόν και τις αιώνιες αξίες, κι έτσι υπερβαίνει τον πρακτικό προορισμό…"

 Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων θεωρεί πως πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση έτσι ώστε οι φορείς του δημοσίου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής με στόχο την διεύρυνση της ποιοτικής αρχιτεκτονικής και την διάχυση των ιδεών της στην Ελληνική Κοινωνία.

 Με αφορμή την παράδοση του νέου αεροδρομίου "Ελ.Βενιζέλος" το Δ.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση που σας επισυνάπτουμε. Επίσης σχετικά με την προετοιμασία για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 εξέδωσε ανακοίνωση που επίσης σας επισυνάπτουμε. Σας επισυνάπτουμε τέλος και επιστολή μας προς το ΥΠΠΟ, τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με την οποία προτείνουμε την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής με συγκεκριμένες δράσεις, με την θεσμοθέτηση βραβείων αρχιτεκτονικού έργου με τελικό στόχο την προβολή του συλλογικού μας έργου και την αναβάθμιση της σχέσης αρχιτεκτονικής και αστικού πολιτισμού.

 Όλα τα παραπάνω αποτελούν την βάση του προβληματισμού μας έτσι ώστε να απευθυνθούμε σε σας και να ζητήσουμε την συνεργασία σας ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να διερευνήσουμε την δυνατότητα συνεννόησης και εξειδίκευσης δράσεων με στόχο την ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής.

 Με αυτές τις σκέψεις παρακαλούμε να εξετάσετε την πρότασή μας και είμαστε έτοιμοι για καθορισμό συνάντησης ώστε αναλυτικά να διερευνήσουμε προτάσεις για μία αγαστή και μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Αρχή σελίδας