ΑΠΘ : Διάλεξη AREA – Architecture Research Athens / Τρίτη 14/3, 7μμ, αίθουσα 301
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη:
AREA – Architecture Research Athens
Τίτλος: Open Air
Περίληψη:
Ο ανοιχτός υπαίθριος χώρος αναδεικνύεται, πέρα από την περιβαλλοντική και πολιτισμική του διάσταση, ως στρατηγική σχεδιασμού μέσα από μία σειρά ερευνητικών προτάσεων, δημόσιων χώρων και ιδιωτικών έργων. Γνώριμες αναφορές από την περιοχή της Μεσογείου, όπως η αυλή, το κατώφλι, ο περίπατος, η έμφαση στη σκιά και το πλήρες, η πέργκολα και η πλατεία, επαναπροσδιορίζονται, διατυπώνοντας νέες μορφές κατοίκησης en plein air.
Βιογραφικά:
Η ομάδα AREA (Architecture Research Athens) αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Στυλιανή Δαούτη, Γιώργο Μητρούλια και Μιχάλη Ραυτόπουλο. Το υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο τους στην Ελλάδα συμπληρώνεται από πολλαπλές διακρίσεις διεθνώς, όπως στα καλύτερα υλοποιημένα έργα και στις καλύτερες μελέτες των ετών 2013, 2015, 2020 και 2021 (DOMA International Review), ενώ έργα τους ήταν ανάμεσα στις ελληνικές υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe το 2017 και 2021. Το 2022 επιλέχθηκαν στη βραχεία λίστα των AR Emerging Awards ανάμεσα σε 16 δημιουργικά γραφεία παγκοσμίως ενώ την ίδια χρονιά το έργο “Ridge House” βραβεύθηκε στα Record Houses Awards (USA). Το 2021 η εξοχική κατοικία Σάλαμις διακρίθηκε με έπαινο στα 2021 AR House Awards από το περιοδικό The Architectural Review (UK). Το έργο τους έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις όπως στη “Made in Athens”, στο ελληνικό περίπτερο στη Biennale της Βενετίας (2012), “Adhocracy Athens” (2015), “Tomorrows” στην Νάντη (2019). Τέλος, σημαντική δραστηριότητα της ομάδας αποτελεί η ακαδημαϊκή διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Η Στυλιανή Δαούτη σπούδασε αρχιτεκτονική στη σχολή αρχιτεκονικής Paris – Belleville στη Γαλλία (DPLG, 2002) και εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Παρίσι πριν λάβει το δίπλωμα Master of Science Degree in Advanced Architectural Design στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2005. Στη Νέα Yόρκη εργάστηκε στο γραφείο του Gordon Kipping, G-Tects LLC. Το 2004 κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Μητροπολιτικού Πάρκου και Πολεοδομικής Ανάπτυξης Ελληνικού. Έχει διδάξει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ο Γιώργος Μητρούλιας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1996-2002) και ακολούθως εργάστηκε στο γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλας στην Αθήνα και Van de Broek en Bakema στο Ρόττερνταμ. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fullbright έλαβε το δίπλωμα Master of Science Degree in Advanced Architectural Design στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2004, πριν εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Steven Holl. Από το 2014 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Μιχάλης Ραυτόπουλος πήρε το Bachelor of Arts στην Ιστορία της Τέχνης (Αριστούχος) από το Πανεπιστήμιο του Michigan, Ann Arbor (1995-1999). Το 2002 ολοκλήρωσε το Master of Architecture στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια όπου και συνεργάστηκε στενά με τον Greig Crysler σε ερευνητικά προγράμματα και εκδόσεις. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Jaklitsch Gardner Architects. Από το 2013 διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.