Ξενώνας Στάμου Στούρνα
Το 1963, ο Σύλλογος απέκτησε, κατόπιν δωρεάς, το τριώροφο αρχοντικό Χατζηαργύρη, κτισμένο το 1864, στο χωριό Άλλη Μεριά του Πηλίου. Η δωρεά έγινε από την οικογένεια του δημοσιογράφου κ. Κώστα Στούρνα στη μνήμη του γιου τους, Στάμου Στούρνα, σπουδαστή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., που έφυγε από τη ζωή πρόωρα, τον Μάρτιο του 1962.
Σκοπός της δωρεάς ήταν η διαμόρφωση του κτιρίου σε Ξενώνα για τους σπουδαστές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών. Το αρχοντικό, αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα έξω από το Βόλο, σ’ ένα ελεύθερο χώρο, οκτώ περίπου στρεμμάτων, και προσφέρεται για μια τέτοια χρήση, γιατί η περιοχή είναι μοναδική σε φυσική ομορφιά, αλλά και πλούσια σε έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Ο Σύλλογος δέχτηκε τη δωρεά και ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου, με την βεβαιότητα ότι θ’ αποτελέσει έναν πνευματικό πυρήνα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει στους σπουδαστές ένα πολύτιμο εντευκτήριο για μελέτη και ανάπαυση. Η ολοκλήρωση όμως αυτή, εκτός από την ίδρυση και οργάνωση της λειτουργίας του Ξενώνα, απαιτούσε πολλές άλλες εργασίες, γιατί το αρχοντικό ήταν αρκετά φθαρμένο από τους σεισμούς και την πολυκαιρία. Με το σκοπό αυτό, στις αρχές του 1964, συστήθηκε από τον Σύλλογο Επιτροπή – Εφορεία, η οποία ανέλαβε την προώθηση και διαχείριση του θέματος. Την ίδια εποχή σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., σαν προσφορά στη μνήμη του συναδέλφου τους, έκαμαν λεπτομερή αποτύπωση και φωτογράφιση του αρχοντικού και της γύρω περιοχής, εργασίες απαραίτητες για τη μελέτη των έργων επισκευής και αποκαταστάσεως.
Η Επιτροπή – Εφορεία από την αρχή έστρεψε τις προσπάθειές της στη συγκέντρωση χρημάτων για την πραγματοποίηση, σε πρώτο στάδιο, των βασικών εργασιών επισκευής και συντηρήσεως. Μέχρι το καλοκαίρι του 1967 συγκεντρώθηκε ποσό 480.000 δρχ. περίπου από δωρεές οργανισμών, εταιρειών, συλλόγων και ιδιωτών. Μέσα στον ίδιο χρόνο με τα χρήματα αυτά, χάρη στη βοήθεια κλιμακίου της Επιτροπής εγκατεστημένου στο Βόλο και στη στατική μελέτη που έκαμε προσφορά στο Σύλλογο ο πολιτικός μηχανικός κ. Σ. Αγγελίδης, έγινε η αντισεισμική στερέωση όλου του κτιρίου και η αντικατάσταση των πατωμάτων με πλάκες μπετόν. Ακόμη, με τα ίδια χρήματα αγοράστηκαν τα υλικά για την αντικατάσταση της στέγης και τελείωσαν οι εργασίες ανακατασκευής, επιπλώσεως και συμπληρώσεως με βοηθητικούς χώρους ενός μικρού νεώτερου κτίσματος που βρίσκεται μέσα στο κτήμα.
(απόσπασμα από το Ειδικό Τεύχος του δελτίου συλλόγου αρχιτεκτόνων, βλ. συνημμένο αρχείο)
Θέματα σχετικά με τον ξενώνα
https://www.sadas-pea.gr/tag/xenonas-stamou-stourna/
Ο Ξενώνας
Κανονισμός λειτουργίας του Ξενώνα Στάμου Στούρνα, 1964
Άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”, 10/12/1963
Ιδρύεται εις Άλλην Μεριάν εξοχικός ξενών δια σπουδαστάς αρχιτεκτονικής και καλών τεχνών
Χαρακτηρισμός του Ξενώνα ως διατηρητέου έργου τέχνης από το ΥΠΠΟ, 13/9/1988
Διαμονή
Στον Ξενώνα μπορούν να μείνουν οι αρχιτέκτονες μέλη του ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ, και οι φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών, κατόπιν αιτήσεώς τους. Στην αίτηση θα δηλώνουν την ημερομηνία άφιξης, τη διάρκεια της διαμονής τους και τον αριθμό των ατόμων. Για να εγκριθεί η αίτησή τους θα υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση και θα καταβάλλουν μικρό αντίτιμο για την διασφάλιση της συντήρησης και των εξόδων του Ξενώνα -καθαριότητα ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση κλπ. Ο Ξενώνας διαθέτει ηλεκτρικές σόμπες ανα δωμάτιο, κουβέρτες, στοιχειώδη εξυπηρέτηση κουζίνας ,ντούς και θερμοσίφωνες. Με το όνομά τους θα πηγαίνουν να παραλαμβάνουν το κλειδί απο την φύλακα που μένει πλησίον και στην οποία και θα το επιστρέφουν. Περισσότερες πληροφορίες στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
Πρόσβαση
Ο Ξενώνας βρίσκεται στην Άλλη Μεριά Μαγνησίας, περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο.
Ο Στάμος Στούρνας γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1940 και πέθανε στις 9 Μαρτίου 1962. Έζησε συνολικά 7.912 ημέρες, που δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο της μέσης ανθρώπινης ζωής. Σχεδίαζε από μικρός και είχε μιαν εξέλιξη που έδινε τις καλύτερες ελπίδες. Από νηπιακή σχεδόν ηλικία, ως τη μέρα που έχασε τη ζωή του, στα 21 του χρόνια, ήταν πάντα σκυμμένος επάνω σε σχέδια, τετράδια, βιβλία, απ’ τις πρώτες τάξεις ως το Πολυτεχνείο. Ο υπέρμετρος κόπος για μια δημιουργία ανώτερης στάθμης, στάθηκε η αιτία του θανάτου του.
(Απόσπασμα από το Αναμνηστικό τεύχος που επισυνάπτεται)
Στάμου Στούρνα Σχέδια και Κείμενα
Αναμνηστικό τεύχος, Αθήνα 1968
Στάμου Στούρνα Σχέδια και Κείμενα
Πρόταση αξιοποίησης του Ξενώνα Στάμου Στουρνα στην Άλλη Μεριά Πηλίου από την Ομάδα Εργασίας του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ, Αυγούστος 2014
Η Ομάδα Μελέτης : Μπρούζγου Μαρία, Ακρίβου Αναστασία, Βλαχάκης Γιάννης, Γεραλή Ελένη, Μανιάκη Ντέμη, Μαυρογιαννάκη Σοφία, Μπεζαντέ Χριστίνα, Παύλου Ελπινίκη
Ξενωνας Στάμου Στουρνα : Στοιχεια εκτίμησης της κατάστασής και των αναγκων του, Νοέμβριος 2012
Γιώργος Καραδέδος αρχιτέκτων-αναστηλωτής καθηγητης τμημ. Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Χρύσα Σαχανα αρχιτέκτων αναπληρ.καθηγ.τμηματ.Αρχιτεκτονικης ΑΠΘ, Μιλτος Φρύσσας αρχιτέκτων, Σαλώμη Χατζηβασιλείου αρχιτέκτων
Ξενωνας Στοιχεια εκτιμησης Καραδέδος Σαχανά Φρύσσας Χατζηβασιλείου Νοέμβριος 2012
Μελέτη αξιοποίησης του Ξενώνα από ομάδα σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., 1964
Η μελέτη περιλαμβάνει λεπτομερή αποτύπωση και φωτογράφηση του αρχοντικού και της γύρω περιοχής, καθώς και διατύπωση προτάσεων για την αξιοποίησή του. Εκπονήθηκε από τους Α. Αντωνιάδη, Α. Γκαμίνη, Δ. Ζαμενόπουλο, Δ. Κανακάκη, Γ. Κροπίδη, Κ. Κασόπουλο, Κ. Ξανθόπουλο, Α. Παπασταματίου, Π. Τουλιάτο, Π. Τουρναβίτη και Α. Φιλιππίδου. Την επίβλεψη είχαν οι αρχιτέκτονες Ι. Λιάπης και Π. Βοκοτόπουλος.
Άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”, 3/1/1964
Άφιξη στο Βόλο σπουδαστών αρχιτεκτονικής για την αποτύπωση του ξενώνα
Άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”, 3/1/1964
δελτίον συλλόγου αρχιτεκτόνων, ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΕΥΧΟΣ “Ξενώνας Στάμου Στούρνα”
Το τεύχος περιλαμβάνει τα σχέδια και τη γενική έκθεση της μελέτης αξιοποίησης του Ξενώνα.
δελτίον συλλόγου αρχιτεκτόνων, ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΕΥΧΟΣ “Ξενώνας Στάμου Στούρνα”
Ευχαριστήρια επιστολή του προς τους καθηγητές και φοιτητές που έκαναν την πρώτη αποτύπωση στον Ξενώνα
Ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Α. Προβελέγγιου, ημ/νίας 7 Ιουλίου 1964, προς τους καθηγητές και τους σπουδαστές που έκαναν την πρώτη αποτύπωση και διατύπωσαν τις πρώτες προτάσεις για την αξιοποίηση του Ξενώνα Στάμου Στουρνα (Πηγή: Α. Αντωνιάδης)
Εβδομαδιαίο Εργαστήριο-Σεμινάριο Αποκατάστασης, Συντήρησης και Θεραπείας Βιοκλιματικών Στοιχείων Παραδοσιακών Κτιρίων στον Ξενώνα Στάμου Στούρνα
Αρχείο εργαστηρίων-σεμιναρίων