Ενημέρωση

Παρέμβαση στο 1ο & 2ο θέμα της ΗΔ στη Συνέλευση Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, Σάββατο 05.03.2016

2η τακτική σύγκληση Αντιπροσωπείας

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σάββατο 05 Μαρτίου 2016

 

 Παρέμβαση στο 1Ο & 2Ο θέμα της Η.Δ

«Ενημέρωση»

«Προγραμματισμός Δράσης Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ».

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

1 ½ χρόνο μετά τις εκλογές………..

 

Με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ο οποιοσδήποτε θα πίστευε ότι ο Σύλλογος, 9 μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών, θα έβρισκε τον τρόπο να αναλάβει δράση και να χαράξει μια νέα πορεία.

Θα δεχόμασταν με κάθε πολιτική ευγένεια, τον αναπροσανατολισμό του συλλόγου, σε θέσεις και δράσεις, δεδομένου ότι ο συσχετισμός δυνάμεων που στηρίζουν τη νέα διοίκηση θεωρούσε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διοικήσει τον ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ όπως «του έπρεπε».

Θα δεχόμασταν συγκεκριμένες προτάσεις έστω και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, και θα ασκούσαμε κριτική, βασιζόμενοι στις δικές μας αρχές, στο πλαίσιο ενός υγιούς διαλόγου με στόχο και σκοπό την εξέλιξη των καυτών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Θα σεβόμασταν την πλειοψηφία, η οποία θα έπρεπε να προχωρήσει πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με έναν επιστημονικό η έστω μόνο συνδικαλιστικό προγραμματισμό.

Όμως εδώ και 9 μήνες (05/06/2015) ζούμε στο απόλυτο χάος. Η σημερινή διοίκηση έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό θέμα.

Προφανώς αναφέρομαι καταρχήν στη λειτουργία του ΔΣ, διότι αυτή είναι ο πυλώνας του Συλλόγου και των επιμέρους δράσεων του.

 

Η λειτουργία του ΔΣ, ο «προγραμματισμός» και οι μόνιμες επιτροπές.

Η χρονοβόρα διαδικασία που διήρκησε (8 μήνες) και έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις του ΔΣ για την ψήφιση του προγραμματισμού δράσης, η οποία σημειωτέον δεν οφειλόταν σε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ζύμωση ιδεών μεταξύ των μελών, σε επίπεδο αρχών και θέσεων, αλλά σε τεχνητές καθυστερήσεις, απάθεια και αδιαφορία, καθρεπτίζει τη σημερινή δυσμενή θέση που βρίσκεται ο Σύλλογος, και αναδεικνύει την πλήρη απαξίωση του.

Ένα ΔΣ που δεν κατάφερε σχεδόν ποτέ να λειτουργήσει θεσμικά, μια «παρέα» 9 ή 11 κατά περίπτωση αρχιτεκτόνων, που συζητάνε θέματα γενικού περιεχομένου γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς κανένα συντονισμό, καμία προετοιμασία, κανένα πολιτικό προσανατολισμό.

Ένα ΔΣ με συγκυριακές πλειοψηφίες, που παίρνει αποφάσεις για θέματα όπως το «σχολείο στο Κομπάνι» (όταν το Κομπάνι έχει φτάσει στην πόρτα μας _ ), τη διαμονή συναδέλφων στο Ξενώνα Στάμου Στούρνα, ο οποίος έχει παραμεληθεί σε σημείο να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα, την συμμετοχή του Συλλόγου στο πρόγραμμα Archi_medes, την ανάληψη ευθύνης της Εθνικής εκπροσώπησης στην biennale αρχιτεκτονικής 2016, και άλλα πολλά, χωρίς ψηφισμένο προγραμματισμό δράσης, χωρίς ενεργοποίηση των μόνιμων επιτροπών του.

Ένα ΔΣ που λειτουργεί χωρίς επίσημη μέριμνα για το οικονομικό «άνοιγμα» απέναντι στις υπαλλήλους της γραμματείας, τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο, τα οδοιπορικά των μελών του και των αντιπροσώπων της περιφέρειας, και τις επιστροφές προς τους τοπικούς συλλόγους από την συνεισφορά τους στις εκλογές του 2014.

Ένα Δ Σ που χρειάστηκε ειδική προτροπή για έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης, προκειμένου να τοποθετηθεί στο διαχρονικό θέμα που απασχολεί τους Αρχιτέκτονες, τα Επαγγελματικά τους δικαιώματα.

 

Η υπάρχουσα κατάσταση.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για στην πρώτη «Α» του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Μάρτιος 2016, με θέμα συζήτησης τον προγραμματισμό δράσης για τη θητεία 2014-2017. Σήμερα, 15 μήνες δηλαδή μετά τις εκλογές, 13 μήνες μετά την πρώτη «Α», και 9 μήνες από την ανάληψη ευθύνης της νέας διοίκησης και μόνο οι χρόνοι κάτι δείχνουν.

Είναι ευθύνη κάθε μέλους του ΔΣ να καταθέσει όσα συμβαίνουν, διότι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ψεύτικη, και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι πέρα των 15 ή 20 που παρακολουθούν από κοντά τις συνεδριάσεις του ΔΣ δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Και η ενημέρωση αυτή είναι απαραίτητη όχι σε επίπεδο αντιπολίτευσης, αλλά σε επίπεδο εγρήγορσης των συναδέλφων πριν να είναι πολύ αργά.

Κάποιοι νομίζουν ότι η λειτουργία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ έχει μπει σε συγκεκριμένη πορεία. Μεγάλο λάθος.

Η απουσία των μελών από τις συνεδριάσεις αποδεικνύει την απαξίωση του οργάνου. Το ελάχιστο ενδιαφέρον για ενεργοποίηση στις επιτροπές και ομάδες εργασίας, αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στον σημερινό τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου.

Πολλοί συνάδελφοι επικαλούνται ότι, με τον τρόπο που ασκούν σήμερα διοίκηση και με τις ώρες που διαθέτουν για τον σύλλογο, έχουν δώσει «ζωή» και έχουν «ανοίξει» τις πόρτες. Υποστηρίζουν δε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Για την ιστορία να υπενθυμίσω τον απολογισμό δράσης της θητείας 2011-2014, τις υλοποιημένες εκδηλώσεις, τις νέες εγγραφές συναδέλφων, αλλά και το ύψος των κατατεθειμένων συνδρομών. Πραγματοποιημένο έργο το οποίο η σημερινή διοίκηση είτε απαξίωνε, είτε χλεύαζε.

 

Ο ρόλος της «Αντιπροσωπείας»

Θα βιαστεί κάποιος να πει ότι το ΔΣ απλά διοικεί και η «Α» είναι ο κορμός του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Προφανώς και θα συμφωνήσουμε σε αυτό, η «Α», βάσει καταστατικού, είναι το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου, στο οποίο λογοδοτεί η διοίκηση και το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη αποφάσεων για τα μείζονα θέματα.

Ποια «Α» όμως ? Η «Α» που χρειάστηκαν 13 μήνες για να συγκληθεί? Η «Α» που ποτέ δεν ρωτήθηκε για τα φλέγοντα θέματα του συλλόγου, όπως το θέμα των Επαγγελματικών δικαιωμάτων & δραστηριοτήτων, το θέμα της Biennale Αρχιτεκτονικής 2016, και το θέμα του χρονικού προγραμματισμού της δομικής αναδιάρθρωσης του Συλλόγου?

Η «Α», την οποία η σημερινή διοίκηση αναδείκνυε όσο ήταν αντιπολίτευση για να κάνει κριτική, ενώ σήμερα την παρακάμπτει φοβούμενη ότι δεν θα έχει την στήριξη της.

 

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ένας τίτλος που ξεχνιέται, τεχνηέντως με απώτερο σκοπό?

ή από αμάθεια και αδιαφορία ???

Το θέμα αναδιάρθρωσης της δομής της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, το μείζον θέμα από το οποίο ξεκινάνε και καταλήγουν όλα τα προβλήματα, λειτουργίας και συντονισμού, έχει επιμελώς μπει στο «συρτάρι». Και έχουμε φτάσει Μάρτιο του 2016. Είχαμε τονίσει τόσο από την προηγούμενη θητεία, όσο και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και στην αρχή της παρούσας θητείας ότι θα ήταν το πρώτο θέμα με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί η νέα διοίκηση του Συλλόγου. Σαν παράταξη, οι Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες είχαμε δεσμευθεί για σύγκληση Καταστατικής Αντιπροσωπείας εντός της θητείας. Πιθανά αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που οι συσχετισμοί δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τον Σύλλογο σε μία ουσιαστική, δομική και λειτουργική ανανέωση.

Ακόμα και σήμερα, στην μέση της θητείας, κάποιοι ψάχνουν τους συντονιστές της αρμόδιας επιτροπής του Συλλόγου για να ξεκινήσει εργασίες.

 

Biennale Αρχιτεκτονικής 2016

Όπως έχει διατυπωθεί δημοσίως και εγγράφως η «Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες», ήταν από την αρχή υπέρ της συμμετοχής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στη διαδικασία διαχείρισης της Biennale 2016 και την ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης, καταρχήν ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας. Βασική προϋπόθεση όμως για εμάς ήταν ότι θα υπάρξει μία ολοκληρωμένη, επιστημονική, δημοκρατική και διαφανής διαδικασία. Μία διαδικασία σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να κατηγορηθεί ο επίσημος φορέας, ότι λειτουργεί ως μια παρέα συνδικαλιστών και όχι ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας των αρχιτεκτόνων.

Δεδομένου όμως ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα στο ΔΣ, δημιουργήθηκε ένα περίεργο κλίμα, γενικόλογων τοποθετήσεων ως προς τα «όργανα», τις επιτροπές και τα άτομα που θα αναλάβουν την ευθύνη, έχει κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη μας απέναντι στις διαδικασίες.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα Διεθνούς εκπροσώπησης, έχει προβληματίσει πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων.

Σήμερα υπάρχουν στον Σύλλογο πολλές παρεμβάσεις και καταγγελίες που καταδεικνύουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει ούτε ένα επίσημο χαρτί από το αρμόδιο Υπουργείο που να τεκμηριώνει την εξέλιξη στη διαδικασία του εγχειρήματος.

Η Biennale Αρχιτεκτονικής 2016, η οποία φάνταζε σαν τη σανίδα σωτηρίας του Συλλόγου, πιθανά να είναι το κύκνειο άσμα του.

 

Με πλήρη γνώση της κατάστασης και επίγνωση της ευθύνης μου ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ, καταθέτω σήμερα τη συγκεκριμένη παρέμβαση προς ενημέρωση των μελών της Αντιπροσωπείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και άλλους, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί κατά περίπτωση αναλυτικά στις συνεδριάσεις του ΔΣ, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η σημερινή διοίκηση είτε χαρακτηρίζεται από μια καθεστωτική αντίληψη αντιμετώπισης των πραγμάτων, είτε είναι πραγματικά ανίκανη να ανταπεξέλθει στον ρόλο που της ανατέθηκε.

 

Ότι και να ισχύει από τα δύο είναι λυπηρό και δυστυχώς τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνουν κάποια αλλαγή.

Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες δεν μπορούμε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του Συλλόγου και γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο προγραμματισμό δράσης 2014-2017,

……καταθέτοντας την ανησυχία μας για το μέλλον του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

 

 Δεσποτίδη Μυρτώ

Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες

Μέλος ΔΣ & Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

 

 

ΣΗΜ. Προς τεκμηρίωση των παραπάνω παρατίθενται οι αρ. πρωτοκόλλου εισηγήσεων, τοποθετήσεων & παρεμβάσεων από την αρχή της παρούσας θητείας.

 

-αρ. πρωτ. 01/07/2015

«Εκτροπή στις δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις εκτός αρμοδιοτήτων με κομματική σκοπιμότητα».

-αρ. πρωτ. 14/10/2015

«Καθεστωτική αντίληψη ή Ανικανότητα …»

αρ. πρωτ. 60228 04/01/16

Πρόταση σχετικά με το θέμα «Biennale Αρχιτεκτονικής 2016».

-αρ. πρωτ. 60257 07/01/16

Επικαιροποιημένη πρόταση Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες «Biennale 2016.Ορισμός ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ως γενικού διαχειριστή».

-αρ. πρωτ. 60306 11/01/16

εισήγηση Δ.Κ.Μ_Αρχιτέκτονες. «Προβλήματα λειτουργίας ΣΑ».

-αρ. πρωτ. 60308 12/01/16

επικαιροποιημένη πρόταση, Δ.Κ.Μ Αρχιτέκτονες, «Biennale Αρχιτεκτονικής 2016».

-αρ. πρωτ. 60457 19/01/16

σχετικά με την τήρηση και επικύρωση των πρακτικών των συνεδριάσεων ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

-αρ. πρωτ. 60469 25/01/2016

τοποθέτηση σχετικά με «άρθρο 10_ΝΟΚ»

αρ. πρωτ. 60537 29/01/16

αποστολή ενημερωτικού υλικού, σχετικά με «Μορφολογικοί κανόνες δόμησης»

Δημόσιες τοποθετήσεις _Απάντηση στην δημοσίευση Ν. Σηφουνάκη.

-αρ. πρωτ. 60538 29/01/16

τοποθέτηση Δ.Κ.Μ Αρχιτέκτονες, «Biennale Αρχιτεκτονικής 2016»

-αρ. πρωτ. 60553 01/02/16

ενημέρωση σχετικά με δημοσίευμα, σεμινάριο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, τίτλο «Αποτύπωση & αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων».

-αρ. πρωτ. 03/02/16

σχετικά με την λειτουργία του ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και γενικότερα του Συλλόγου

-αρ. πρωτ. 60656 11/02/16

τοποθέτηση Μ. Δεσποτίδη για το 3ο θέμα της Η.Δ, «Τοποθέτηση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ επί του σχεδίου .Δ που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων».

-αρ. πρωτ. 60762 01/03/16

σχετικά με την πρόταση «Τεχνολογική υποστήριξη Εθνικής συμμετοχής Biennale 2016».

-αρ. πρωτ. 60763 02/03/16

σχετικά με την υλοποίηση του θέματος «Επόμενες ενέργειες σχετικά με το Πόρισμα Ναυπάκτου».