Διεθνείς Συνεργασίες

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2024

Ενδυνάμωση της Επόμενης Γενιάς στον Συμμετοχικό Αστικό Σχεδιασμό

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής (World Architecture Day) (WAD), δημιουργήθηκε από την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) το 1985, γιορτάζει κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Αυτή η ημέρα συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων των Ηνωμένων Εθνών, ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες της αρχιτεκτονικής κοινότητας με τους παγκόσμιους στόχους αστικής ανάπτυξης.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2024 είναι «Ενδυναμώνοντας την Επόμενη Γενιά στον Συμμετοχικό Αστικό Σχεδιασμό», δίνοντας έμφαση στο ρόλο των νέων αρχιτεκτόνων στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Η UIA ενθαρρύνει τους νέους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν σε συμμετοχικές διαδικασίες, συμβάλλοντας σε νέες προοπτικές απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των ανθεκτικών αστικών οικονομιών όπου οι πόλεις οδηγούν την ανάπτυξη και την ανάκαμψη μέσω καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών. Βασικοί τομείς όπου εστιάζουν για το φετινό WAD περιλαμβάνουν την ενεργειακή απόδοση, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη χρήση βιώσιμων υλικών και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον πόλεων που μειώνουν την εξάρτηση από εξωτερικούς πόρους. Οι νέοι αρχιτέκτονες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, να εμπλέξουν τις κοινότητες στη διαδικασία σχεδιασμού και να προωθήσουν την οικειοποίηση και τη φροντίδα των δημόσιων χώρων.

Οι νέοι αρχιτέκτονες διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε:

  • Διαμόρφωση ανθεκτικών και βιώσιμων αστικών περιβαλλόντων.
  • Υποστήριξη για κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμες πρακτικές.
  • Εμπλοκή σε διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Προώθηση προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης και αναζωογόνησης υφιστάμενων δομών.
  • Ενσωμάτωση αρχών κυκλικής οικονομίας και βιώσιμων κατασκευαστικών πρακτικών.

Η ενεργός συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση πόλεων που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των κατοίκων και του πλανήτη, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2024 θα παρουσιάσει επιτυχημένα έργα νέων αρχιτεκτόνων που έχουν μεταμορφώσει τις κοινότητες και βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, τονίζοντας τη σημασία του συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού. Με τη συμμετοχή νέων μυαλών, οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν καινοτόμες ιδέες για βιώσιμα και ανθεκτικά αστικά περιβάλλοντα.