Διεθνείς Συνεργασίες

UIA: Από τα Ιωάννινα στην Κοπεγχάγη μέσω Αφρικής

Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε ένα Συμπόσιο με τη συμμετοχή του στον Φοιτητικό Διαγωνισμό UIA Great Green Wall και τις σκέψεις που αντλήθηκαν από το Συνέδριο της UIA στην Κοπεγχάγη. Ο Απόστολος Πάνος, επίκουρος καθηγητής και συντονιστής της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με μια ενεργό διεθνή κοινότητα αρχιτεκτόνων ενόψει των κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Φανή Βαβίλη, Μέλος του Συμβουλίου της UIA και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Μελών της UIA, εξήγησε τον ρόλο και τη δομή της UIA, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συμβολή της στην πολιτιστική και περιβαλλοντική συνείδηση. Ο αντιπρόεδρος της UIA Region V Vity Claude Nsalambi μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τον αντίκτυπο του έργου του Great Green Wall, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης στην Αφρική και τον θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης. 

Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Τσινίκας διερεύνησε τους δεσμούς μεταξύ φυσικών μορφών, δομών και αρχιτεκτονικών πρακτικών στη διάλεξή του για τη φύση και την αρχιτεκτονική. Οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής Κωσταντίνα Πιστοφίδη και Νικόλαος Μπόττης παρουσίασαν το σχεδιαστικό τους έργο για τον φοιτητικό διαγωνισμό UIA, τονίζοντας τα πολλά οφέλη της συμμετοχής τους τόσο στον διαγωνισμό όσο και στο Συνέδριο.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Πατσαβός διατύπωσε 10+1 αρχές για την αειφόρο αρχιτεκτονική, που προέκυψαν από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της UIA της Κοπεγχάγης, που παρουσιάστηκε με τη μορφή μανιφέστου για την καθοδήγηση μελλοντικών αρχιτεκτονικών δράσεων. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το UIA για τις εμπλουτισμένες εμπειρίες που προσφέρει στους φοιτητές και το προσωπικό, ευχαριστώντας επίσης τους εκπροσώπους της UIA και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που κατέστησαν δυνατό το ταξίδι των φοιτητών στην Κοπεγχάγη.

https://www.uia-architectes.org/en/news/from-ioannina-to-copenhagen-through-africa/