Ενημέρωση

Με αφορμή έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών

Προς

Το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Σταυροπούλου 31

Μεσολόγγι

 

 

 

Με αφορμή έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών

Ανακοινώθηκε πρόσφατα, από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών με απονομή βραβείων, με τίτλο «Μελέτη για το Masterplan της ευρύτερης περιοχής του Κήπου των Ηρώων».

Πρόκειται επομένως για έναν διαγωνισμό που αναφέρεται σε έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης σε έναν εμβληματικό τόπο της ‘Εποχής των Επαναστάσεων’, του 19ου αιώνα δηλαδή, όταν οι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία σαρώνουν την Ευρώπη προβάλλοντας το Μεσολόγγι ως πολιτική αναφορά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ σημαντική.

Πολύ σωστά ο Δήμος προκήρυξε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ενισχύοντας έναν θεσμό με αξιοκρατικό χαρακτήρα. Αλλά προτείνει, για τον διαγωνισμό αυτό, τρία βραβεία με ύψος 1ου Βραβείου 4.500,00 €, 2ου Βραβείου 3.300,00 € και 3ου Βραβείου 2.200,00 €. Αυτή όμως η εξαιρετικά συμπιεσμένη οικονομική συνθήκη είναι προφανές πως θα αποθαρρύνει τους πιθανούς συμμετέχοντες.

Ας υπολογίσουμε ένα ταξίδι στην πόλη και τις ώρες εργασίας της ομάδας μελέτης. Ακόμη και για τον πρώτο βραβευθέντα, στον οποίο δεν είναι σίγουρο πως θα δοθεί η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου, το ποσό σίγουρα δεν καλύπτει το κόστος της εργασίας του.

ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ: Έως πότε ο Σύλλογος μας θα ανέχεται τον οικονομικό στραγγαλισμό των μελών του και την απαξίωση της εργασίας τους; Σε κάθε περίπτωση οι αρχιτεκτονικού διαγωνισμοί δεν αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση των προς μελέτη έργων μόνο, αλλά επίσης στην συγκριτική παράθεση απόψεων και τη βελτίωση του αρχιτεκτονικού τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

 

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ξυνομηλάκης