ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 – Πάνω από 2.300 συμμετοχες στο 11ο Πανελληνιο Συνεδριο Αρχιτεκτονων!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
Πάνω από 2.300 συμμετοχες στο 11ο Πανελληνιο Συνεδριο Αρχιτεκτονων!
Με πρωτοφανή επιτυχία, πέρα από κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε, από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου 2011, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων του ΣΑΔΑΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Με την αθρόα συμμετοχή των αρχιτεκτόνων που ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ των 2.300 συμμετοχών, επιβεβαιώθηκε ως το πιο επιτυχημένο συνέδριο του τεχνικού κλάδου έως σήμερα!
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η μεγάλη δύναμη και προοπτική του συνεδρίου, αποδείχτηκε από την πρωτοφανή συμμετοχή. Οι αρχιτέκτονες με τη δυναμική παρουσία τους, είπαν και έδειξαν ότι θέλουν να προχωρήσουν!
«Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος και ο κλάδος ειδικότερα, χρειάζεται ελπίδα και απόφαση πώς τα πράγματα πρέπει και μπορεί να γίνουν καλύτερα».
…τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δρ. Ε. Μ. ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
και συνέχισε…
Πρέπει λοιπόν να δράσουμε όχι διαπιστωτικά και καταγγελτικά αλλά δημιουργικά θετικά και υπεύθυνα. Σ’ ένα κόσμο που έχει εκπαιδευτεί να πολεμά να σχεδιάζει να γκρεμίζει και να χτίζει, οι αρχιτέκτονες αναζητούν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Σήμερα οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την γέννηση νέων αρχιτεκτονικών ρευμάτων και νοοτροπιών σχεδιασμού.
…Η ελληνική αρχιτεκτονική να αναδείξει τον τόπο μας σε Διεθνές προσκύνημα του Πολιτισμού, των Ιδεών, του Σχεδιασμού του αύριο.
(Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – Χαιρετισμός, Εναρκτήρια Ομιλία 11ου Συνέδριο Αρχιτεκτόνων)
Η υποστήριξη των φορέων
– Με ευρύτατη υποστήριξη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπ. Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος της UIA και των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Συμμετείχε με παράλληλη συνεδρίαση, η UMAR (ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ)
Την οργανωτική υποστήριξη και την ανάπτυξη επικοινωνίας και χορηγιών, είχε η Energy Line.
Οι χορηγοί
36 συνολικά επιχειρήσεις στήριξαν το συνέδριο ως χορηγοί.
Διακεκριμένοι χορηγοί ήταν η GIESSE & η ETEM που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης. Μεγάλοι χορηγοί ήταν οι εταιρίες NEOKEM, MAKSYSTEM, DIATHLASIS & ATTICA BANK.
Θεματολογία υψηλής σημασίας και ενδιαφέροντος
Οι αρχιτέκτονες αποπειράθηκαν μέσα από το συνέδριο και τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις ένα άνοιγμα στην Ελληνική κοινωνία, με στόχο το ξεκαθάρισμα των ρόλων τους στο σύγχρονο σχεδιασμό. Επίσης επεδίωξαν την διεύρυνση του ρόλου των αρχιτεκτόνων στη σύγχρονη
πραγματικότητα καθώς και την διατύπωση πολιτικής για την Αρχιτεκτονική την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του ιστορικού πλούτου της χώρας.
Η ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
3. ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ και ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
4. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ.
6. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Παράλληλα με το συνέδριο λειτούργησαν:
• Έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, από δύο διαγωνισμούς, για επαγγελματίες και φοιτητές
• Εικαστική έκθεση αρχιτεκτόνων
• Έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρίες – χορηγούς
Την τελετή έναρξης παρουσίασε η βουλευτής, κα Πέμυ Ζούνη, ενώ τον παλμό έδωσε η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δρ. Ευάγγελου Λυρούδια.
Ξεχώρισαν οι Χαιρετισμοί των κ.κ. Νίκου Σηφουνάκη, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, Έλσας Παπαδημητρίου, ως εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αλέξη Οικονόμου, ως εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννη Παρασκευόπουλου, ως εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων, Κώστα Καρτάλη, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Τόνιας Μοροπούλου, αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Χρήστου Σπίρτζη, Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), το Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Ευρώπης (ACE) και η Ένωση Αρχιτεκτόνων Μεσογείου (UMAR), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Τουρκίας, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων & Μεταλλουργών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Η Σημαία του επόμενου 12ου συνεδρίου, παραδόθηκε συμβολικά από τον Πρόεδρο, στην 1η εγγεγραμμένη σύνεδρο.
Ήταν ένα συνέδριο με προσανατολισμό, παλμό και αποφάσεις.